Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μπλακ άουτ στις μονάδες βιοαερίου.


Μπλακ άουτ στις μονάδες βιοαερίου.


Φρένο, προς το παρόν, έχει μπει στη «βλαπτική συμπεριφορά» ορισμένων στελεχών του ΥΠΕΚΑ που επιδιώκουν την αλλαγή εγκυκλίου, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, βάσει της οποίας επιτρέπεται η χρήση στις καλλιέργειες των υγρών οργανικών λιπασμάτων που παράγονται από μονάδες βιοαερίου, οι οποίες κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλη αυτή η διαδικασία στηρίζεται σε ένα πλέγμα της ισχύουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Οι μονάδες βιοαερίου μετατρέπουν μια σειρά από υποπροϊόντα αγροτοβιομηχανικής προέλευσης σε ηλεκτρική ενέργεια, και χρήσιμα στερεά-υγρά βιολογικά λιπάσματα, δίνοντας λύσεις σε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα από την ανεξέλεγκτη διάθεση αυτών των αποβλήτων. Έτσι απαλλάσσονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες από τα κόστη επένδυσης και λειτουργίας αναποτελεσματικών στην πράξη βιολογικών καθαρισμών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Αν και φαίνεται ότι η γενική γραμματεία ενέργειας αλλά και εκείνη του περιβάλλοντος έχουν κατανοήσει τη σημασία δημιουργίας μονάδων βιοαερίου, οι καθυστερήσεις χάρη και στις ενέργειες παραγόντων του υπουργείου έχουν φέρει σε δύσκολη οικονομική θέση όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και τους αγρότες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν συμβληθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις καλλιέργειας και προμήθειας με φυτά που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των μονάδων βιοαερίου. Από τον ελληνικό σύνδεσμο βιοαερίου (HEL. BIO.) μας είπαν ότι η τιμή ανά τόνο είναι σαν να πωλείται το καλαμπόκι τους 250 ευρώ τον τόνο, από 140 έως 200 που είναι τώρα. Αυτή η τιμή προκαθορίζεται μεταξύ επενδυτή και παραγωγού, οπότε ο αγρότης δεν περιμένει τι θα ισχύσει με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.
Με άλλα λόγια, χάνουν μια δυνατότητα που τους εξασφαλίζει ένα εγγυημένο εισόδημα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα χρήσης των οργανικών λιπασμάτων που εισάγονται από τις μονάδες βιοαερίου, που τους εξοικονομούν ακόμη περίπου το 60% της δαπάνης για την αγορά χημικών λιπασμάτων. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όσοι έχουν εμπλακεί ενισχύεται και με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στις συμβατικές καλλιέργειες, όπου οι τιμές για τον παραγωγό είναι αρκετά χαμηλές.

Σε αναμονή
Δεν είναι μόνο οι γεωργοί που περιμένουν να ξεκινήσουν τις ενεργειακές καλλιέργειες (με εξασφαλισμένη την πώληση της σοδειάς τους), αλλά και οι κτηνοτρόφοι, που περιμένουν να απαλλαγούν από τα λύματα των μονάδων τους, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται στις μονάδες βιοαερίου.
Είναι και οι βιομηχανίες-βιοτεχνίες που περιμένουν να απαλλαγούν από τα οργανικά υπολείμματα που παράγουν, όπως είναι τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία κ.ά. Ένας ολόκληρος κόσμος δηλαδή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρχει στην περιοχή του η μονάδα βιοαερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως προαναφέρθηκε -γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να σημειωθούν άλλες καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι επενδυτές, που περιμένουν και αυτοί με τη σειρά τους την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ο κλάδος άρχισε να αναπτύσσεται μετά την ψήφιση του νόμου 3851/2010 που κατοχύρωνε για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ικανοποιητική τιμή πώλησης ρεύματος (220 ευρώ), ώστε οι συγκεκριμένες επενδύσεις να έχουν σχετική βιωσιμότητα, δημιουργώντας επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέσα σε περίπου 2 χρόνια κατατέθηκαν άδειες για παραγωγή ενέργειας περίπου 200 MW, από τα οποία έχουν λάβει όρους σύνδεσης τα 80 - 90 MW.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από ξένα επενδυτικά σχήματα με εμπειρία στον χώρο και από μερικούς Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι όπως λένε από τον σύνδεσμο είναι διατεθειμένοι «να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης σε μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια είναι δεν είναι στην Ευρώπη, χρεοκοπεί δεν χρεοκοπεί…». Κύκλοι της ΗΕL.BIO αναφέρουν ότι εξαιτίας της ακυβερνησίας, τουλάχιστον μέχρι χθες, και της ολοένα αυξανόμενης πιθανότητας για κατάρρευση της ΔΕΗ, έχουν οδηγήσει δύο μεγάλα επενδυτικά σχήματα, με συνολική ισχύ μόνο σε βιοαέριο περίπου στα 35 MW, να σκέπτονται «να αποχωρήσουν με κατεύθυνση προς ανατολάς».
Η υλοποίηση μιας μονάδας βιοαερίου δεν μπορεί να περιμένει επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.
Εξάλλου, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να λειτουργεί σαν μονάδα βάσης (επί 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες την ημέρα) με σύζευξη και απόζευξη από το ηλεκτρικό δίκτυο μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτό επίσης καταδεικνύει τη διαφορά από άλλες ΑΠΕ, των οποίων η παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες. Οι μονάδες βιοαερίου λειτουργούν ανεξάρτητα από την επάρκεια ή μη φυσικού αερίου, ορυκτών καυσίμων, νερού, ήλιου και ανέμου.
Διαχειριστής κεφαλαίων έλεγε χαρακτηριστικά: «Το να προσπαθείς εδώ και χρόνια να φτιάξεις μια αγορά από το μηδέν, να ενημερώσεις και να πείσεις την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τα οφέλη των συγκεκριμένων επενδύσεων, να προσπαθείς να πείσεις τον αγροτικό κόσμο και τις κοινωνίες για την προοπτική μιας καλύτερης καθημερινότητας, η οποία περνά μέσα από ένα καθαρότερο και ανθρώπινο περιβάλλον, και να έχεις απέναντί σου τα συμφέροντα και τις συντεχνίες διαφόρων υπηρεσιών, ε, αυτό δεν παλεύεται.


Είναι όλη αυτή η ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις εκτεθειμένος σε μια κατάσταση όπου δεν γνωρίζεις αν αυτονόητα πράγματα θα υπάρχουν σε ένα μήνα από σήμερα, όπως για παράδειγμα το νομικό και θεσμικό πλαίσιο μιας επένδυσης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας του μοναδικού σου πελάτη, της ΔΕΗ».
Έως τις 4 Ιουνίου του 2010, οπότε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο ν. 3851/2010, η εγκατεστημένη ισχύς συνολικά των μονάδων βιομάζας/βιοαερίου στην Ελλάδα ήταν 40,1 MW (κυρίως όμως από ΧΥΤΑ - χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) με ελάχιστες υπάρχουσες αιτήσεις προς διευθέτηση στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο εκείνη.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα/βιοαέριο συνολικά 248 αιτήσεις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2041,4 MW.
Κλείνουμε αυτό το σημείο με την ευχή οι σημερινές εκλογές να αναδείξουν μια κυβέρνηση (μάλλον συνεργασίας) που εκτός των άλλων θα πρέπει να διαλύσει ουσιαστικά το βαθύ κράτος και να βάλει τέλος πάση θυσία στην ασυδοσία όλων εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο και προωθούν, ανάλογα με τη θέση τους, προσωπικά συμφέροντα κατά το δοκούν. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι κάτι που απλά δεν μπορείς να το αποδεχτείς», όπως μας είπε ιδιώτης επενδυτής αναφερόμενος στο αυτονόητο, «εκτός και αν έχεις μπερδέψει την Ελλάδα με την Αφρική». Που, κατά τα άλλα, είναι μια υπέροχη ήπειρος.

(Ισοτιμία, /6/2012) - energy press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου