Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Πόσο κινδυνεύουμε το καλοκαίρι από ένα μπλακ άουτ.

Πόσο κινδυνεύουμε ?


Τις τελευταίες ημέρες και λόγω των ισχυρών ανέμων η συνεισφορά των ΑΠΕ κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα καλύπτοντας περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αιχμή απλά πλησιάζει στα 8000MW (για παράδειγμα σήμερα θα φτάσει στα 7753MW) φαίνεται να μη δημιουργεί πρόβλημα επάρκειας, τουλάχιστον υπό ομαλές συνθήκες.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιθανή κατάρρευση της αγοράς, δεν είναι ο συνδυασμός προσφοράς και ζήτησης, αλλά τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που απειλούν όλη την αλυσίδα από τους προμηθευτές και τους παραγωγούς μέχρι τη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Capital.gr ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα από το περίφημο δάνειο του Παρακαταθηκών, που αποτέλεσε και το προεκλογικό... σίριαλ για την αγορά ενέργειας, η οποία όπως όλοι οι τομείς της οικονομίας μαστίζεται από έλλειψη ρευστότητας.

Θυμίζουμε ότι η λύση που επελέγη προεκλογικά ήταν η διοχέτευση ρευστότητας μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προκειμένου δε να παρακαμφθούν τα διαδικαστικά θέματα γύρω από την εκταμίευση του δανείου, που κανονικά θα έπρεπε να δοθεί στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ, επελέγη η λύση της τριχοτόμησης του δανείου ώστε αυτό να κατευθυνθεί εκτός του ΛΑΓΗΕ και προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.
Έτσι τα προβλήματα στην αγορά παραμένουν: σήμερα οι παραγωγοί ΑΠΕ, που καλύπτουν το 10% της ζήτησης, έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο και παραμένουν απλήρωτοι για ολόκληρο το Φεβρουάριο. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί που καλύπτουν περίπου το 20 έως 30% της ζήτησης στις αιχμές, επίσης έχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.
Με απλά λόγια, ξεκινώντας από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, το ντόμινο των χρεών στην αγορά συνεχίζει να υφίσταται, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς είναι ακόμη παρών και δε δίνει… «πίστωση χρόνου» στην όποια νέα κυβέρνηση προκύψει.
Με δεδομένο πάντως ότι η ΔΕΠΑ έχει βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές της προς τους ξένους προμηθευτές, το επόμενο crash test τοποθετείται για τα τέλη Ιουλίου. Σε περίπτωση που δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συγκεκριμένη λύση, δεν αποκλείεται να βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, με την αγορά να αναζητά εναγωνίως κεφάλαια υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την πλευρά της ετοιμάζει έναν φάκελο ενημέρωσης με τα καυτά θέματα της αγοράς ενέργειας, που θα περιμένει και το νέο υπουργό, μόλις αυτός αναλάβει καθήκοντα. Εκτός από το καυτό πρόβλημα της ρευστότητας, η αμέσως επόμενη κρίσιμη ατζέντα της ενεργειακής αγοράς, αφορά στο θέμα της πρόσβασης τρίτων στο χαμηλού κόστους χαρτοφυλάκιο παραγωγής (λιγνίτες, νερά) της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο θέμα είναι ακανθώδες και αποτελεί ίσως τη βασικότερη ενεργειακή μεταρρύθμιση που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί να βάλει ισχυρές βάσεις για την ορθολογική απελευθέρωση της αγοράς.

 Capital - inews - readnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου