Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Επιστροφή στη δραχμή ίσον … καταστροφή για τις ΑΠΕ


Αγορά ΑΠΕ:
 Επιστροφή στη δραχμή ίσον … καταστροφή.

Μεσούσης της συζήτησης για τις πιθανές επιπτώσεις από το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας στη δραχμή, η αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα οι εκπρόσωποι των αιολικών δίνουν το δικό τους στίγμα και απαντούν σε όσους διατείνονται ότι με επιστροφή στο εθνικό νόμισμα θα έχουμε αξιοποίηση των εγχώριων ενεργειακών πηγών, συμπεριλαμβανομένων και  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σε καμία περίπτωση δε θα είναι θετική μια τέτοια εξέλιξη απαντούν πηγές της ΕΛΕΤΑΕΝ, οι οποίες υπογραμμίζουν τους τρεις βασικούς λόγους γιατί το σενάριο επιστροφής στη δραχμή, ισοδυναμεί με καταστροφική εξέλιξη για την αγορά των ΑΠΕ:
Πρώτον: οι ΑΠΕ είναι μια μορφή επένδυσης που θέλει σταθερό οικονομικό περιβάλλον και σταθερές ροές. Πιθανή μετάβαση σε εθνικό νόμισμα δημιουργεί πρόβλημα σταθερότητας στο οικονομικό περιβάλλον και δημιουργεί κίνδυνο ως προς τις πληρωμές σε εθνικό νόμισμα με μεταβαλλόμενη και ευάλωτη ισοτιμία για τους ξένους επενδυτές
Δεύτερον: Προφανώς για τις ΑΠΕ δεν υπάρχει ανάγκη για εισαγωγές καυσίμων όπως συμβαίνει στις μονάδες φυσικού αερίου, ωστόσο για την πράσινη ενέργεια υπάρχει εισαγωγή τεχνολογίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τις ΑΠΕ μπορεί να μην υπάρχει κόστος καυσίμου αλλά υπάρχει κόστος κεφαλαίου που επίσης πληρώνεται στις τράπεζες
Τρίτον: Οι στόχοι του 20-20- 20, το νέο περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς με το υποχρεωτικό εμπόριο ρύπων και τα penalties για τις εκπομπές της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί κεντρικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Η παραμονή της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς δημιουργεί πίεση για αύξηση της διείδσυδης των ΑΠΕ και σταδιακή εγκατάλειψη των ρυπογόνων μορφών ηλεκτροπαραγωγής.
 «βλέπουν» ρίσκο επιστροφής
Πάντως οι ίδιες πηγές της ΕΛΕΤΑΕΝ σημειώνουν ότι δε θεωρούν πιθανό το σενάριο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα ενώ παραδέχονται ότι ξένες εταιρείες έχουν καταρτίσει plan b για την αντίδρασή τους απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη. Και φυσικά οι ξένες εταιρείες, φαίνεται ότι ήδη συνυπολογίζουν στα επενδυτικά τους σχέδια για την Ελλάδα το ρίσκο αλλαγής νομίσματος, γεγονός που έχει οδηγήσει σε «πάγωμα» ακόμη και ώριμων επενδυτικών σχεδίων.
Η «απειλή» αυτή βεβαίως δεν ακουμπά περίπου 200MW έργων που είναι ήδη συμβολαιοποιημένα και κατασκευάζονται ή βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, μια ξένη εταιρεία που έχει εναλλακτικές λύσεις για το ποιες επενδύσεις θα χρηματοδοτήσει, θα προτιμήσει άλλες χώρες με μικρότερο ρίσκο. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τις ξένες πολυεθνικές που είναι ήδη τοποθετημένες στην Ελλάδα και διαθέτουν χαρτοφυλάκιο έργων που αναζητούν χρηματοδότηση. Εάν τα χρήματα είναι να έρθουν από τη μητρική η απάντηση είναι η ίδια, ότι δηλαδή προτιμώνται προορισμοί με μικρότερο ρίσκο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι ξένες εταιρείες δίνουν θετικό σήμα για την ελληνική αγορά εφόσον αλλάξει το περιβάλλον και υπάρξει σταθερότητα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν πηγές της αγοράς, η ελληνική αγορά παραμένει ελκυστική και ως προς τις ταρίφες και ως προς τα ανεμολογικά δεδομένα. Έτσι στις πρόσφατες προσθήκες νέων έργων το τελευταίο δωδεκάμηνο υπάρχει έντονη η παρουσία ξένων επενδυτών όπως οι Enel, EdF και Gamesa. 

inews - energy press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου