Ελληνικά καλώδια διεκδικούν τις διασυνδέσεις Κυκλάδων και Κρήτης
Με καλώδια κατασκευασμένα σε ελληνικά εργοστάσια είναι πιθανόν να γίνουν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις που σχεδιάζονται, τόσο των νησιών των Κυκλάδων, όσο και τη Κρήτης. Το ρόλο του «πολιορκητή» των έργων αυτών διεκδικεί η εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια», 100% θυγατρική του Ομίλου Στασινόπουλου, η οποία έχει εξαγοράσει προ ολίγων μηνών την γνωστή FULGOR την οποία μετατρέπει σταδιακά σε βιομηχανία εξειδικευμένη στα υποβρύχια καλώδια και μάλιστα υψηλής τάσης.
Η FULGOR η οποία έχει έδρα στο Σουσάκι Κορινθίας, από τη στιγμή που εξαγοράστηκε από την «Ελληνικά Καλώδια», βρίσκεται στη διαδικασία εξειδίκευσης σε έναν τομέα που διεθνώς είναι ελλειμματικός: Στα υποβρύχια καλώδια τα οποία έχουν μικρότερη παραγωγή από τη ζήτηση, που έχει αυξηθεί πολύ κυρίως εξαιτίας του μεγάλου αριθμού off shore αιολικών πάρκων.
Η τεχνογνωσία που χρησιμοποιεί η εταιρεία είναι από την Ιαπωνία και σήμερα μπορεί να παράξει καλώδια μέχρι 20.000 Volt. Σύντομα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, θα μπορεί να παράγει υποβρύχια καλώδια μέχρι και 400.000 volt. Για τον εκσυγχρονισμό του εργοστασίου της FULGOR ο όμιλος Στασινόπουλου επενδύει κονδύλια αρκετών δεκάδων εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας.
Η εταιρεία έχει ήδη υποβάλλει προσφορά (τη μία από τις δύο που υποβλήθηκαν) στο διαγωνισμό για τη διασύνδεση των Κυκλάδων, σε κοινοπραξία με τη Γαλλική Alstom, για καλώδιο υψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος.
Το έργο ωστόσο στο οποίο προσβλέπει η εταιρεία, λόγω του μεγέθους του αλλά και του τεχνικού επιπέδου που απαιτεί, είναι εκείνο της διασύνδεσης της Κρήτης, για το οποίο πρόσφατα έγραψε το energypress. Το ενδιαφέρον αφορά είτε την περίπτωση του ενός κοινού καλωδίου από τον ΑΔΜΗΕ είτε την περίπτωση ανάπτυξης ξεχωριστών καλωδίων από τους ιδιώτες ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Γιώργος Κουτζούκος, στο νέο 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Συστήματος (τη νέα ΜΑΣΜ), που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του έτους, θα περιλαμβάνεται η υλοποίηση του έργου, το οποίο, αφενός μεν αποτελεί αίτημα της Κρητικής κοινωνίας καθώς διασφαλίζει ηλεκτρική επάρκεια, αφετέρου θα διευκολύνει την εγκατάσταση στο νησί επενδύσεων ΑΠΕ μεγάλου βεληνεκούς.
Ο προϋπολογισμός της διασύνδεσης είναι 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ και οι τρείς όμιλοι που διεκδικούν η κάθε μία από ένα project εγκατάστασης ΑΠΕ στην Κρήτη και διασύνδεσης του νησιού είναι οι εξής:
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για έργο που αφορά την τοποθέτηση σειράς 33 συστοιχιών ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 1.077 MW, που θα εκτείνονται και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης. Έχει προϋπολογισμό 2,46 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,5 θα διατεθεί για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου.
Η ELICA Group, του ομίλου Κοπελούζου, για έργο με προϋπολογισμό 1,99
δισ. ευρώ, που εντάσσεται στο σχέδιο της εταιρείας Κρήτη - Πράσινο Νησί
και περιλαμβάνει την εγκατάσταση 36 συστοιχιών, συνολικής ισχύος 1.005
MW. Η εταιρεία λαϊκής βάσης «Παγκρήτια Ανανεώσιμες». Το έργο αφορά την
προσπάθεια της εταιρείας λαϊκής βάσης «Παγκρήτια Ανανεώσιμες» που έχει
καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ για εγκατάσταση περίπου 1000 Μεγαβάτ ΑΠΕ με
παράλληλη βεβαίως γραμμή διασύνδεσης.
Η τεχνολογία που προτείνεται να
εφαρμοστεί (κυρίως κινούμενα φωτοβολταϊκά) έχει επιλεγεί με γνώμονα τη
δυνατότητα κατασκευής στην Κρήτη μεγάλου μέρους του εξοπλισμού. Στην
εταιρεία λαϊκής βάσης, συμμετέχει η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με
τα 80.000 μέλη της, η Περιφέρεια Κρήτης, η Εκκλησία και άλλοι φορείς της
Κρήτης. Το καταστατικό της εταιρείας δεν επιτρέπει σε κανένα μέτοχο να
υπερβεί το 2% του μετοχικού κεφαλαίου.
energy press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου