Ούτε ένα ευρώ, ακόμα, από το "Παρακαταθηκών" στην αγορά ενέργειας.
Εν αναμονή των δανείων συνολικού ύψους 330 εκ. ευρώ σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, που πιθανώς να εκταμιευτούν και εντός της εβδομάδας, βρίσκεται η ενεργειακή αγορά.
Βέβαια τα τρία αυτά δάνεια (130 εκ. ευρώ σε ΔΕΗ, 100 εκ. ευρώ σε ΔΕΠΑ, και 100 εκ. ευρώ σε ΛΑΓΗΕ) λύνουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, αφού θα μπορέσουν να πληρωθούν ηλεκτροπαραγωγοί και παραγωγοί ΑΠΕ, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει :
Τι γίνεται με την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της εταιρείας που αποτελεί το αυτό καθ’ ευαυτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς, δηλαδή το ΛΑΓΗΕ. Τα 350 εκ. ευρώ που επρόκειτο αρχικά να πάρει από το ΤΠΔ, έχουν "συρρικνωθεί" σε περίπου 100 εκ. ευρώ, τα οποία ωστόσο αποτελούν "ψίχουλα" μπροστά στο συσσωρευμένο του έλλειμμα (400 εκ. ευρώ +), και σε αυτό που δημιουργείται κάθε μήνα (+20-30 εκ. ευρώ ).
Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου να "σπάσει" στα τρία το δάνειο του ΤΠΔ, και να δοθεί η μερίδα του λέοντος σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, κατανοούν ότι η κίνηση ήταν μονόδρομος με δεδομένο ότι ο ΛΑΓΗΕ σαν νεοσύστατη εταιρεία δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ένα τόσο μεγάλο ποσό, επισημαίνουν ωστόσο ότι "τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα λάθη". Αφενός γιατί τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν απλώς στο να "βουλώσουν" προσωρινά κάποιες τρύπες των δύο εταιρειών –πόσο μάλλον όταν οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 630 εκ. ευρώ- αφετέρου όμως που είναι και το κυριότερο, γιατί δεν αντιμετωπίζεται, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μείζον ζήτημα, που είναι η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ.
Δομικά μέτρα για ΑΠΕ, λιγνίτες- νερά
Και ένα από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να θέσει η ΡΑΕ στον νέο υπουργό Ενέργειας θα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή η δομική αναδιάταξη της αγοράς με μέτρα όπως εκείνα της μελέτης της Price Waterhouse Coopers (π.χ. ρυθμίσεις για το μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ). Διότι αν η ενεργειακή αγορά γλιτώσει τη κατάρρευση μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από το φθινόπωρο και μετά θα βρεθεί στο ίδιο και χειρότερο σημείο.
Το δεύτερο θέμα που θα θέσει η ΡΑΕ στο νέο υπουργό, θα αφορά στο δομικό πρόβλημα της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλο από το ότι μέχρι σήμερα έχει στην ουσία αποκλειστεί η πρόσβαση σε ιδιώτες στα λιγνιτικά αποθέματα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που παραμένουν αποκλειστικά στα χέρια της ΔΕΗ. Όσο οι ιδιώτες δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η αγορά ηλεκτρισμού θα παραμένει προβληματική και η απελευθέρωση θα αποτελεί μια πατέντα "αλά ελληνικά".
Το τι τώρα θα γίνει όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, σε ποιο βαθμό δηλαδή
θα ανοίξει ξανά το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών
σταθμών της ΔΕΗ, πόσο θα πιέσει η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση (σσ: που έχει εδώ και καιρό έτοιμο σχέδιο για τουλάχιστον 4 μονάδες) και τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός, είναι θέματα που μένει να φανούν.
Πίεση από Κομισιόν για ΑΠΕ
Εκείνο πάντως για το οποίο φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση και από τη
Κομισιόν για να αναθεωρηθεί, είναι το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ.
Είναι πασιφανές ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα αυξάνονται, και οι
προμηθευτές μικροί και μεγάλοι θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν στην ώρα
τους το ΛΑΓΗΕ, που όμως από του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 660 εκ. ευρώ για φωτοβολταικά και 320 εκ. ευρώ για αιολικά !
Τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ειδικά για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το 2013, από τα 5,4 ευρώ, στα 13- 18 ευρώ η μεγαβατώρα. "Είναι
άραγε δυνατόν να αντέξει για καιρό ακόμη ο λειτουργός της αγοράς χωρίς
πρόσθετα μόνιμα έσοδα, με τις σημερινές καθυστερήσεις πληρωμών από τους
προμηθευτές ή χωρίς να αυξηθεί στα ύψη το τέλος ΑΠΕ ;", διερωτώνται άνθρωποι του χώρου.
Τι έλεγε η μελέτη της PWC
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο και πάλι τις προτάσεις της μελέτης της Price Waterhouse Coopers, σύμφωνα με την οποία το δάνειο από το ΤΠΔ δεν αρκεί για να μην καταρρεύσει η αγορά, αφού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στις αυξημένες επισφάλειας της προμήθειας και στις οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power. Πέραν του δανείου, η μελέτη επεσήμαινε μεταξύ άλλων την ανάγκη να γίνουν άμεσα τα εξής :
• Να δημιουργηθεί μηχανισμός κάλυψης των υποχρεώσεων ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους Παραγωγούς βάσει της αρχής της αναλογικότητας.• Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος, ώστε ο ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απ’ ευθείας από τις εταιρείες προμήθειας το τέλος ΑΠΕ.
• Να υποστηριχθεί η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ και των υπόλοιπων προμηθευτών με τη θέσπιση υποχρέωσης να καταβάλλουν μόνον τα εισπραχθέντα ποσά που αφορούν τις πέραν της ενέργειας χρεώσεις, όπως το Τέλος ΑΠΕ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
• Και να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί Energa και Hellas Power ώστε να καταβληθούν τα σχετικά ποσά στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου