Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Έρχονται στην Ελλάδα τα πλαστικά φωτοβολταϊκά

Πλαστικά φωτοβολταϊκά, εύκαμπτες οθόνες και «έξυπνα» υφάσματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα πεδία στα οποία αναμένεται να δραστηριοποιηθεί το πρώτο cluster («συστάδα») οργανικών ηλεκτρονικών που δημιουργείται στην Ελλάδα.
Το cluster, το οποίο θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελείται από επιχειρήσεις και φορείς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Αττική και την Πάτρα, αλλά και τη Βαρκελώνη και την Οξφόρδη, με τη συνδρομή και Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού, οι οποίοι συσπειρώθηκαν σε μια προσπάθεια να μη χάσουν το τρένο για την ανάπτυξη ενός κλάδου, του οποίου οι εμπορικές εφαρμογές εκτιμάται ότι θα «πιάσουν» τα 15 δισ.ευρώ το 2015 και τα 65 δισ. το 2022.Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέλιο Λογοθετίδη, η οργανωμένη αυτή προσπάθεια έχει ως στόχο την ανάπτυξη και προώθηση εφαρμογών μεγάλου ενδιαφέροντος, με πιθανό άμεσο όφελος για την Ελλάδα, ενώ οι κυριότερες από αυτές αφορούν την ενέργεια, τον φωτισμό, τη βιοηλεκτρονική και τη βιοϊατρική.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι εφαρμογές αυτές θα μπορούσαν να καταλήξουν στον τελικό χρήστη με τη μορφή πλαστικών φωτοβολταϊκών, εύκαμπτων οθονών για συσκευές (OLED), εύκαμπτων μπαταριών και «έξυπνων» υφασμάτων.
Παράλληλα, στο cluster -που αναμένει χρηματοδότηση 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (σχετικό αίτημα έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας)- μετέχουν και οι εξής: το επενδυτικό κεφάλαιο "Τhermi Ventures" και η επιχειρηματική θερμοκοιτίδα "Thermi", καθώς και οι εταιρείες BIOHELLENIKA, COMPUCON, ΕΛΙΞΙΣ Α.Ε, Ελληνικη Υφαντουργια Α.Ε, KYKE HELLAS A.E., ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ, N.Μιχαλοδημητράκης-Π. Νεοφώτιστος O.E., Πρίσμα Ηλεκτρονικά Α.Ε., ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ Α.Ε., SUNMATE HELLAS Α.Ε., D.E.F.I.N.E., SUNLIGHT και NanoTypos.
Αξίζει να σημειωθεί ότι διοργάνωση του πολυγεγονότος NANOTEXNOLOGY, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, δεν φάνηκε να επηρεάζεται από την κρίση, καθώς τα μεγέθη του είναι αυξημένα.
Η διοργάνωση θα φέρει –μεταξύ άλλων- στην Ελλάδα επιστήμονες από 150 ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκούς και σπουδαστές από 250 πανεπιστήμια, καθώς και εκπροσώπους δεκάδων εταιρειών.
Το πολυγεγονός περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις: -2η Διεθνή Έκθεση για τις Nανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά “NΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012 Expo” (2-6 Ιουλίου), -5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά “ISFOE-12” (2-5 Ιουλίου), με πληθώρα ομιλιών και παρουσιάσεων, από 200 επιστήμονες προερχόμενους από 25 χώρες -9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες “NN12” (3-6 Ιουλίου), με 500 παρουσιάσεις από 50 χώρες και -6ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για τις Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική “ISSON12” (30 Ιουνίου-7 Ιουλίου).
 
electrology.mysch - inews - energypress.

Τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης της Εθνικής ζήτησε η κυβέρνηση

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας υπέβαλε ο Βασίλης Ράπανος επικαλούμενος στην σχετική επιστολή του τους λόγους υγείας που τον ανάγκασαν να μην αποδεχθεί και τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο Χαράλαμπος Μαζαράκης, γενικός διευθυντής Οικονομικών του Ομίλου της ΕΤΕ και αποχωρεί στο τέλος του Ιουνίου 2012. Η Διοίκηση «αναγνωρίζει την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων του σε εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του στην επιτυχημένη διεκπεραίωση σημαντικών υποθέσεων, οι οποίες επέτρεψαν στην Τράπεζα να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει».
Οι αλλαγές στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα συνεχιστούν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες την παραίτησή του θα υποβάλλει την Πέμπτη και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Απόστολος Ταμβακάκης.

Πρόκειται για παραιτήσεις τις οποίες ζήτησε το Μέγαρο Μαξίμου, εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας την Πέμπτη.
Νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αναμένεται να αναλάβει ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, ο οποίος κατέχει σήμερα τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου.
Υποδιοικητής αναμένεται να αναλάβει ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.

 inews - newsbase - energypress

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Nέο ρεκόρ το 2011 oι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα


Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σημείωσαν και νέο ρεκόρ το 2011

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας το 2011 έγινε νέο ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρο το πλανήτη. Σε χώρες όπως η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα, και η Ιαπωνία, παρατηρήθηκε ότι το 2011 έγινε σημαντική αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε αυτές τις χώρες.

Στις ΗΠΑ και στη δυτική Ευρώπη υπήρξε βέβαια μία ελαφριά μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας του ελαφρύ χειμώνα που υπήρξε όμως στην ανατολική Ευρώπη που είχε έναν από τους βαρύτερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών υπήρξε αύξηση. Η ουσία είναι ότι όπως πάνε τα πράγματα και εφόσον συνεχίσουν έτσι η μέση θερμοκρασία της Γης θα ξεπεράσει το όριο των 2 βαθμών και προβλέπεται ότι το 2050 θα έχει ανέβει κατά 6 βαθμούς σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, κάτι που θα έχει ανυπολόγιστες καταστρεπτικές συνέπειες για το πλανήτη.


 protothema - ecofinder - ecotimes.

Στο επίκεντρο τα οργανικά φωτοβολταϊκά στη Θεσσαλονίκη

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά στο επίκεντρο συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία των οργανικών φωτοβολταϊκών και τα πλεονεκτήματα που αυτή προσφέρει θα βρεθούν στο επίκεντρο του διεθνούς συνεδρίου για τα εύκαμπτα ηλεκτρονικά (ISFOE12), που θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 5 Ιουλίου, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης", στο πλαίσιο του Nanotechnology 2012.
Τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, εκτυπωμένα πάνω σε μια εύκαμπτη επιφάνεια και αποτελούμενα, μεταξύ άλλων από νανοσωματίδια, έχουν τη δυνατότητα να παράγουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και να εφάπτονται απόλυτα σε κάθε είδους επίπεδη και κυρτή επιφάνεια.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Nanotechnology, καθηγητής Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης:
«Η φωτοβολταϊκή μεμβράνη που έχει δημιουργηθεί θα έχει εφαρμογή σε μικρές επιφάνειες, καθώς και ηλεκτροχρωμικές οθόνες φωτισμού, που -μελλοντικά- θα αντικαταστήσουν τον κλασικό φωτισμό, εξοικονομώντας ενέργεια σε ποσοστό 100%».

 energypress - pagida - alexanderchalkidis.

Φωτοβολταϊκά από άνθρακα

Φωτοβολταϊκά από άνθρακα αξιοποιούν το υπέρυθρο φως.


Ερευνητές του ΜΙΤ δημιούργησαν ένα νέο φωτοβολταϊκό στοιχείο, το οποίο απορροφά φως υπέρυθρων συχνοτήτων και το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια.
Περίπου το 40% της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη είναι υπέρυθρη ηλεκτρομαγνητική ακτονοβολία, φως δηλαδή λίγο μικρότερης συχνότητας από αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Τα συμβατικά σημερινά φωτοβολταϊκά στοιχεία που αποτελούνται από πυρίτιο δεν εκμεταλλεύονται το φως χαμηλότερων συχνοτήτων, με συνέπεια μεγάλος μέρος της ηλιακής ενέργειας να πηγαίνει χαμένο και να μη μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό. Ένα νέο είδος φωτοβολταϊκών όμως με βάση το άνθρακα, υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα, ενώ ένας μελλοντικός συνδυασμός άνθρακα και πυριτίου ενδεχομένως να εκμεταλλεύεται το μέγιστο δυνατό από το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.
Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία, εκμεταλλεύονται το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, την ανακάλυψη για την οποία πήρε το Νόμπελ Φυσικής ο ’λμπερτ Αινστάιν, κατά το οποίο φωτόνια που προσπίπτουν σε ένα υλικό, μεταφέρουν την κινητική τους ενέργεια στα ηλεκτρόνια του υλικού, παράγοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Τα πιο εξελιγμένα σημερινά φωτοβολταϊκά, έχουν αποδοτικότητα που δεν ξεπερνά το 40%. Αυτό σημαίνει πως μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό, ένα μικρό ποσοστό της διαθέσιμης ηλιακής ενέργειας που δέχονται, αφήνοντας μεγάλα περιθώρια για νέες ανακαλύψεις που θα ανεβάσουν την απόδοση αυτή.

Το νέο φωτοβολταϊκό, φτιάχνεται από δύο εξωτικές μορφές του άνθρακα: το μόριο C60, ένα 20εδρο μόριο άνθρακα που θυμίζει σε σχήμα μπάλα ποδοσφαίρου και πρωτοκατασκευάστηκε στο εργαστήριο το 1985 και νανοσωλήνες άνθρακα, μια κυλινδρική δομή από γραφίτη που ανακαλύφθηκε το 1991.
Είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται τέτοιου είδους φωτοβολταϊκό, εξέλιξη που οφείλεται στην ανάπτυξη τεχνικών παρασκευής νανοσωλήνων σε ευρεία κλίμακα καθώς προκειμένου να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, η καθαρότητα των νανοσωλήνων πρέπει να είναι πολύ υψηλή. Ακόμη, οι νανοσωλήνες απορροφούν το φως με πολύ γοργό ρυθμό, με αποτέλεσμα να μη χρειάζονται πολλοί νανοσωλήνες σε κάθε στοιχείο, γεγονός που σημαίνει πως τα στοιχεία αυτά θα είναι αρκετά ελαφρύτερα από τα σημερινά.

Οι νέες ανακαλύψεις συνήθως είναι πρώιμες εκδοχές ενός βελτιωμένου προϊόντος που τις ακολουθεί και συνοδεύονται από αρκετές ατέλειες. Αν και προς το παρόν έχουν μικρή απόδοση, της τάξης του 0.1%, νέες βελτιωμένες εκδοχές υπόσχονται καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον με βελτιώσεις που έχουν ήδη σχεδιαστεί, όπως αλλαγές στο σχήμα και στο μέγεθος των στρωμάτων από τα υλικά που αποτελούν το στοιχείο. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση της υπέρυθρης ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας, αποτελούσε έναν από τους μεγάλους στόχους των ερευνητών στο πεδίο αυτό κι ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα προς την ανάπτυξη αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών.

(Ναυτεμπορική /6/2012) - energy press - econews.

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Φωτοβολταϊκοί κάδοι στον Δήμο Κηφισιάς

Φωτοβολταϊκοί κάδοι στο κέντρο της Κηφισιάς

Τέσσερις κάδους που με τη δύναμη των φωτοβολταϊκών λειτουργούν με συμπιεστή τοποθέτησε ο δήμος Κηφισιάς στο κέντρο.
Στόχος είναι τα απορρίμματα να συμπιέζονται και να αποφεύγεται το άσχημο και ανθυγιεινό θέαμα των σκουπιδιών που ξεχειλίζουν.
Οι κάδοι της συγκεκριμένης τεχνολογίας χρησιμοποιούνται σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού, καθώς και σε σημεία αυξημένης προσβασιμότητας, όπως πανεπιστήμια ή εμπορικά κέντρα.
Ο υπεύθυνος του έργου Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Ξυπολυτάς δήλωσε πως «με αυτή τη νέα τεχνολογία θα προσπαθήσουμε να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο των ξεχειλισμένων μικρών κάδων σε πολυσύχναστα εμπορικά σημεία».

Econews -  zougla - ecofinder

Πιο καινοτόμος από ποτέ η SMA στην Intersolar Europe.

 Η SMA στην Intersolar Europe.

 Με την παρουσίαση πολυάριθμων καινοτόμων λύσεων για τον ενεργειακό εφοδιασμό του μέλλοντος, η εταιρεία SMA Solar Technology AG (SMA) επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την τεχνολογική της υπεροχή στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar Europe 2012. Εκτός από την έξυπνη διαχείριση ενέργειας κατοικιών σε εδραιωμένες αγορές φωτοβολταϊκών, προβλήθηκαν επίσης λύσεις στον τομέα της ενεργειακής διαχείρισης εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας σε νέες αγορές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού, στο περίπου 1.000 τετραγωνικών μέτρων εκθεσιακό περίπτερο της SMA, ήταν ο νέος μετατροπέας Sunny Boy 5000 Smart Energy, ο πρώτος φωτοβολταϊκός μετατροπέας επιτοίχιας εγκατάστασης με ενσωματωμένο συσσωρευτή.

Έξυπνη διαχείριση ενέργειας για τον ενεργειακό εφοδιασμό του μέλλοντος
«Η έξυπνη διαχείρισης ενέργειας, η οποία χρονίζει αυτόματα την παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί το κλειδί για τον αποκεντρωμένο ενεργειακό εφοδιασμό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του μέλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως αναγκαίες καινοτόμες τεχνολογίες συσσωρευτών και όργανα πρόβλεψης. Με το σύστημα SMA Smart Home έχουμε υλοποιήσει σήμερα κιόλας τη δική μας λύση και την παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο εξειδικευμένο κοινό στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar», δηλώνει ο Roland Grebe, Chief Technology Officer της SMA.
Αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος SMA Smart Home είναι ο μετατροπέας Sunny Boy 5000 Smart Energy. Η συσκευή συνδυάζει για πρώτη φορά έναν υψηλής ποιότητας, σύγχρονο φωτοβολταϊκό μετατροπέα με εξαιρετικό βαθμό απόδοσης και ένα σύστημα συσσωρευτή σε ένα συμπαγές περίβλημα επιτοίχιας εγκατάστασης. Ο ενσωματωμένος συσσωρευτής ιόντων λιθίου διαθέτει ωφέλιμη χωρητικότητα περίπου δύο κιλοβατωρών. Αυτή η χωρητικότητα καθιστά δυνατό τον οικονομικά βέλτιστο τρόπο λειτουργίας: οι μεγαλύτεροι συσσωρευτές μπορούν να αξιοποιούνται πλήρως μόνο σε ημέρες υψηλής απόδοσης, ενώ ο συγκριτικά μικρός συσσωρευτής αυξάνει καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του έτους το ποσοστό ιδιοκατανάλωσης κατά έως και 30%.
Εφόσον συνδυαστεί με το SMA Sunny Home Manager, το οποίο ελέγχει με έξυπνο τρόπο τους ηλεκτρικούς καταναλωτές της κατοικίας βάσει προβλέψεων ηλιοφάνειας από το SMA Sunny Portal, εξασφαλίζεται η περαιτέρω βελτιστοποίηση της ιδιοκατανάλωσης. Ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης ανεξαρτητοποιείται ακόμη περισσότερο από τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και από τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας. Η κυκλοφορία του Sunny Boy 5000 Smart Energy στην αγορά έχει προγραμματιστεί για το 2013.
Μεγάλο ενδιαφέρον προσέλκυσε επίσης ο νέος «μικρός» Sunny Tripower που η SMA παρουσίασε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar. Ο τριφασικός μετατροπέας εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στις κατηγορίες ισχύος από 5 kW έως 9 kW ενώ χάρη στο σύστημα Optiflex και στον ασύμμετρο πολλαπλό ανιχνευτή σημείου μέγιστης ισχύος (MPP) είναι εξαιρετικά ευέλικτος. Επιπλέον διαθέτει ενσωματωμένη λειτουργία διαχείρισης δικτύου και επιτρέπει την τροφοδοσία αέργου ισχύος. Οι πρώτες συσκευές αναμένονται το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Λύσεις για νέες αγορές
Υψηλή απόδοση παρέχει επίσης ο νέος μετατροπέας SMA Sunny Central 900CP XT. Ο κεντρικός μετατροπέας υψηλής απόδοσης ενδείκνυται για απευθείας χρήση σε υπαίθριους χώρους χάρη στο ανθεκτικό εξωτερικό του περίβλημα και έχει δοκιμαστεί εκτενώς και σε αντίξοες συνθήκες. Διακρίνεται για το μεγάλο εύρος τάσης εισόδου, τις ολοκληρωμένες λειτουργίες διαχείρισης δικτύου και τη σαφώς μειωμένη ειδική τιμή ισχύος του. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο νέος Sunny Central 900CP XT εξασφαλίζει παγκοσμίως υψηλότερη απόδοση επένδυσης σε μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.
Η SMA προσφέρει επίσης, λύσεις για υβριδικά φωτοβολταϊκά συστήματα ντίζελ για την τροφοδοσία βιομηχανικών ηλεκτρικών καταναλωτών σε απομακρυσμένες περιοχές. Κεντρικό στοιχείο αποτελεί ο SMA Fuel Save Controller. Εξασφαλίζει την τροφοδοσία των φωτοβολταϊκών, ανάλογα με τις ανάγκες και την κατανομή του φορτίου και παραγωγής. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το δίκτυο λειτουργεί αξιόπιστα και σταθερά ακόμη και με υψηλά ποσοστά φωτοβολταϊκής ενέργειας. Το κόστος παραγωγής φωτοβολταϊκής ενέργειας είναι ήδη σαφώς χαμηλότερο σε σύγκριση με την ενέργεια από ντιζελοκινητήρες, ιδίως σε χώρες με υψηλή ηλιοφάνεια. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής συστημάτων και συσσωρευτών της SMA μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση καυσίμου. Σε συνδυασμό με το Fuel Save Controller, οι μετατροπείς της SMA υποστηρίζουν ολοκληρωμένες λειτουργίες ενεργειακής διαχείρισης. Η τεχνολογία συστημάτων της SMA είναι δομοστοιχειωτά επεκτάσιμη και μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες της λειτουργίας της εγκατάστασης με την αυξανόμενη κατανάλωση. Η SMA υπολογίζει για τον τομέα αυτό μια αυξανόμενη ετήσια ζήτηση της τάξεως των 5 GW.

 «Η SMA διαθέτει άριστες προϋποθέσεις για να αξιοποιήσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του φωτοβολταϊκού κλάδου. Με την ολοκληρωμένη προσέγγισή μας για τη διαχείριση ενέργειας του μέλλοντος αλλά και με τις καινοτόμες λύσεις μας για κάθε τομέα και εφαρμογή του φωτοβολταϊκού κλάδου, επιβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά τον ηγετικό μας ρόλο στον κλάδο, στο πλαίσιο της έκθεσης Intersolar Europe 2012. Αυτό αντανακλούν επίσης τα ιδιαίτερα θετικά σχόλια των επισκεπτών του εκθεσιακού μας περιπτέρου», δηλώνει ο Roland Grebe.
 
inews - energia - energypress.

10 συμβουλές για να επιλέξετε το σωστό κλιματιστικό.


10 συμβουλές  για το σωστό κλιματιστικό .

Τους 10 σημαντικότερους παράγοντες για τη σωστή επιλογή και χρήση του κλιματιστικού  παραθέτει η LG Electronics, που δραστηριοποιείται στην κατασκευή κλιματιστικών συστημάτων οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, με στόχο να απαντήσει στα βασικότερα ερωτήματα των καταναλωτών.


1. Υπολογίστε τον συντελεστή απόδοσης COP/EER, ο οποίος σας επιτρέπει να συγκρίνετε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασιστεί ποιά είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.
2. Επιλέξτε κλιματιστικό με Συμπιεστή Inverter, που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη συχνότητα περιστροφής του και κατά συνέπεια την απόδοσή του, καταναλώνοντας ακριβώς όση ενέργεια χρειάζεται.
3. Υπολογίστε την απόδοση του κλιματιστικού είτε σε Κw/h είτε σε BTU/h.
4. Συντηρήστε σωστά και έγκαιρα το κλιματιστικό σας.
5. Δώστε προσοχή στην αφύγρανση σε μία μονάδα κλιματισμού.

6. Επιλέξτε την κατάλληλη συσκευή που ταιριάζει στο χώρο σας με τη βοήθεια εξειδικευμένου Μηχανολόγου Μηχανικού.
7. Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή κλιματιστικού κατά σειρά σπουδαιότητας(συντελεστής απόδοσης, ποιότητα κι ευκολία τεχνικής υποστήριξης από την κατασκευάστρια εταιρεία, δυνατότητα χρήσης φίλτρου πλάσματος/ιονιστή, ποιότητα φίλτρων, και χαμηλός θόρυβος).
8. Χρήση κλιματιστικών και Υγεία (με προϋπόθεση την ορθή τοποθέτηση από εξειδικευμένο συνεργείο, την αποφυγή απ’ ευθείας έκθεσης σε ρεύμα αέρα, τον τακτικό καθαρισμό και συντήρηση).
9. Χαμηλός θόρυβο.
10. Κατάλληλη θερμοκρασία θερμοστάτη του κλιματιστικο.


Econews -  energypress - .inews

Φθηνή ενέργεια και θέρμανση SMARt-CHP biomass energy.

Φθηνή ενέργεια και θέρμανση υπόσχεται το καινοτόμο SMARt-CHP biomass energy.


Φθηνή και περιβαλλοντικά φιλική ηλεκτρική και θερμική ενέργεια υπόσχεται το SMARt-CHP biomass energy, ένα κοντέινερ το οποίο αξιοποιεί τα υπολείμματα στις αγροτικές περιοχές.
Το κοντέινερ αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεταφοράς με γερανό, βρίσκεται ήδη σε πιλοτική λειτουργία και μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί 1500 κιλά κουκούτσια από ροδάκινο και ισάριθμα κουκούτσια από ελιές, ενώ την τρέχουσα περίοδο επιχειρείται να αξιοποιηθούν τα κουκούτσια από τα σταφύλια. Στο πλαίσιο του συστήματος αυτού, σύμφωνα με το Μηχανολόγο Μηχανικό, Θεόδωρο Χατζαυγουστή, καταναλώνονται 5-5,5 κιλά βιομάζας ανά ώρα- ήτοι 35 τόνοι ετησίως- η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια έχει υπολογιστεί στα 33 MW/h και η θερμική στα 86 MW/h, με την ολική απόδοση να ανέρχεται στο 89%.
Είναι «έξυπνο» και αποδίδει Το «SMARt-CHP biomass energy», που θα είναι δυνατό να διατεθεί και για εμπορική χρήση, αποτελεί κατ’ ουσίαν μία φορητή μονάδα παραγωγής ενέργειας μικρής κλίμακας, για την ενεργειακή αξιοποίηση αγροτικών παραπροϊόντων, τα οποία παράγονται σε αγροτικές περιοχές, όπου είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων βιομάζας.

Αυτή η μονάδα καθιστά δυνατή τη λειτουργία κοντά στον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και οδηγεί ακόμα και στην ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς και logistics. Η μονάδα, αποτελείται από έναν αντιδραστήρα αεριοποίησης, συζευγμένο με μηχανή εσωτερικής καύσης, τροποποιημένη, ώστε να λειτουργεί με το παραγόμενο αέριο, προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, πετυχαίνοντας έτσι υψηλή ενεργειακή και περιβαλλοντική απόδοση.
Τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου είναι: ελαχιστοποίηση των αγροτικών υπολειμμάτων, εμπορευματοποίηση μικρής κλίμακας αποκεντρωμένων μονάδων, αύξηση του δημόσιου ενδιαφέροντος σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας, προώθηση αγροτικών δραστηριοτήτων σε τοπικό επίπεδο, υποστήριξη βιο-επιχειρήσεων / επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο και αύξηση της εθνικής παραγόμενης ενέργειας και ασφάλειας στη διανομή.Τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή του SMARt-CHP είναι: εκτίμηση του βιοενεργειακού δυναμικού και της διασποράς του στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, εξασφάλιση της λειτουργίας του SMARt-CHP, μέσω της επιτυχημένης του εφαρμογής μετά τη διαχείριση των συσχετιζόμενων τεχνικών και διαχειριστικών θεμάτων και πιθανών προβλημάτων, προώθηση του δυναμικού της χρήσης υπολειμμάτων βιομάζας για αποκεντρωμένη συμπαραγωγή στους συμμετέχοντες στο έργο και στις στοχευόμενες ομάδες, μεταφορά τεχνικών και στρατηγικών γνώσεων μεταξύ των δικαιούχων, των στοχευόμενων ομάδων και τους «παίκτες κλειδιά» και συμμετοχή και εκπαίδευση του προσωπικού και από τον ιδιωτικό (αγροτικές επιχειρήσεις) και από τον δημόσιο τομέα (τοπικές αρχές), σε θέματα και μεθόδους χρήσης βιομάζας για συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας.

Αυτό θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των αποτελεσμάτων του έργου μετά το τέλος του, όπως επεσήμανε.
Οι καινοτόμες πλευρές του έργου Η ιδέα του SMARt-CHP συνδυάζει δύο καθιερωμένες τεχνολογίες: την αεριοποίηση βιομάζας και την ηλεκτροπαραγωγή από κινητήρες αερίου, για να παράγει μία καινοτόμα μονάδα, ικανή να λειτουργεί σε διάφορες τοποθεσίες, παράγοντας θερμότητα και ηλεκτρισμό με υψηλή θερμοδυναμική απόδοση. Η θερμική χρήση της βιομάζας πραγματοποιείται σε έναν αντιδραστήρα ρευστοποιημένης κλίνης, όπου παράγεται αέριο καύσιμο.
Ο αεριοποιητής είναι συζευγμένος με έναν κινητήρα αερίου, ο οποίος είναι κατάλληλα τροποποιημένος και βελτιστοποιημένος ώστε να λειτουργεί με το αέριο χαμηλού ενεργειακού περιεχομένου του αεριοποιητή. Η ψύξη του αερίου είναι απαραίτητη πριν την εισαγωγή του στον κινητήρα.
Μία καινοτόμα πτυχή του έργου είναι η χρήση του θερμικού περιεχομένου του παραγόμενου αερίου, προς ξήρανση των εισαγόμενων αγρο-υπολειμμάτων στην επιθυμητή ποσότητα περιεχόμενης υγρασίας.
Αποκαθιστώντας το περιεχόμενο θερμικής ενέργειας και χρησιμοποιώντας το ως ενέργεια ξήρανσης, η μονάδα SMARt-CHP γίνεται μία ευέλικτη μονάδα από άποψη καυσίμου, ικανή να χρησιμοποιήσει ποικίλα είδη βιομάζας. Το έργο ξεκίνησε να τρέχει την 1η Μαΐου του 2010 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου φέτος, με το κόστος του να ανέρχεται στα 919.557 ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 450.143 ευρώ αφορούν σε ευρωπαϊκή συμμετοχή μέσω του κοινοτικού προγράμματος Life+, για τη διατήρηση και προστασία περιβάλλοντος.
 Στο έργο συμμετέχουν η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα Εργαστήρια Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής και Τεχνολογίας Χημικών Εγκαταστάσεων του ΑΠΘ και η Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαϊδας.

energyin - energy press -  inews.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Yahoo - Google μελέτη βλέπει το φως της δημοσιότητας

Έχεις email στο Yahoo; Καταναλώνεις πολύ ρεύμα. Είσαι χρήστης του Google; Ξέρεις να κάνεις οικονομία

Μία ιδιαίτερη μελέτη βλέπει το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες, η οποία στην ουσία «αποδεικνύει» ότι όσοι διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση στο Yahoo καταναλώνουν περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από εκείνους που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους το Google.
Από την έρευνα η οποία διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εταιρεία Opower, σε 2,8 εκατ. νοικοκυριά, διαπιστώνεται μία διαφορά της τάξης των 87 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 939 kWh παραπάνω, ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη κατηγορία.

Παλαιότερες έρευνες των εταιρειών Experian και Hunch.com είχαν αποδείξει πως οι χρήστες του Yahoo μένουν σε μεγαλύτερα σπίτια περιφερειακά των πόλεων, σε αντίθεση με τους «Gmailers», οι οποίοι είναι κάτοικοι των πόλεων.
Οι πρώτοι σε κάθε περίπτωση καταναλώνουν 12% περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από τους δεύτερους.
Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα της Opower, όσοι διαθέτουν ηλεκτρονική διεύθυνση στο Gmail είναι νεότερης ηλικίας, ταξιδεύουν περισσότερο και είναι πολύ πιο ανοιχτοί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 inews - ypetho - energypress.

Πόσο κινδυνεύουμε το καλοκαίρι από ένα μπλακ άουτ.

Πόσο κινδυνεύουμε ?


Τις τελευταίες ημέρες και λόγω των ισχυρών ανέμων η συνεισφορά των ΑΠΕ κυμάνθηκε σε αρκετά υψηλά επίπεδα καλύπτοντας περίπου το 10% της συνολικής ζήτησης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μεγαλύτερη αιχμή απλά πλησιάζει στα 8000MW (για παράδειγμα σήμερα θα φτάσει στα 7753MW) φαίνεται να μη δημιουργεί πρόβλημα επάρκειας, τουλάχιστον υπό ομαλές συνθήκες.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιθανή κατάρρευση της αγοράς, δεν είναι ο συνδυασμός προσφοράς και ζήτησης, αλλά τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που απειλούν όλη την αλυσίδα από τους προμηθευτές και τους παραγωγούς μέχρι τη ΔΕΠΑ. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του Capital.gr ακόμη και σήμερα δεν έχουν εκταμιευτεί χρήματα από το περίφημο δάνειο του Παρακαταθηκών, που αποτέλεσε και το προεκλογικό... σίριαλ για την αγορά ενέργειας, η οποία όπως όλοι οι τομείς της οικονομίας μαστίζεται από έλλειψη ρευστότητας.

Θυμίζουμε ότι η λύση που επελέγη προεκλογικά ήταν η διοχέτευση ρευστότητας μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Προκειμένου δε να παρακαμφθούν τα διαδικαστικά θέματα γύρω από την εκταμίευση του δανείου, που κανονικά θα έπρεπε να δοθεί στο λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ, επελέγη η λύση της τριχοτόμησης του δανείου ώστε αυτό να κατευθυνθεί εκτός του ΛΑΓΗΕ και προς τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.
Έτσι τα προβλήματα στην αγορά παραμένουν: σήμερα οι παραγωγοί ΑΠΕ, που καλύπτουν το 10% της ζήτησης, έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο και παραμένουν απλήρωτοι για ολόκληρο το Φεβρουάριο. Οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί που καλύπτουν περίπου το 20 έως 30% της ζήτησης στις αιχμές, επίσης έχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.
Με απλά λόγια, ξεκινώντας από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, το ντόμινο των χρεών στην αγορά συνεχίζει να υφίσταται, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας και ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς είναι ακόμη παρών και δε δίνει… «πίστωση χρόνου» στην όποια νέα κυβέρνηση προκύψει.
Με δεδομένο πάντως ότι η ΔΕΠΑ έχει βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για να πραγματοποιήσει τις πληρωμές της προς τους ξένους προμηθευτές, το επόμενο crash test τοποθετείται για τα τέλη Ιουλίου. Σε περίπτωση που δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συγκεκριμένη λύση, δεν αποκλείεται να βρεθούμε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, με την αγορά να αναζητά εναγωνίως κεφάλαια υπό τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από την πλευρά της ετοιμάζει έναν φάκελο ενημέρωσης με τα καυτά θέματα της αγοράς ενέργειας, που θα περιμένει και το νέο υπουργό, μόλις αυτός αναλάβει καθήκοντα. Εκτός από το καυτό πρόβλημα της ρευστότητας, η αμέσως επόμενη κρίσιμη ατζέντα της ενεργειακής αγοράς, αφορά στο θέμα της πρόσβασης τρίτων στο χαμηλού κόστους χαρτοφυλάκιο παραγωγής (λιγνίτες, νερά) της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο θέμα είναι ακανθώδες και αποτελεί ίσως τη βασικότερη ενεργειακή μεταρρύθμιση που καλείται να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί να βάλει ισχυρές βάσεις για την ορθολογική απελευθέρωση της αγοράς.

 Capital - inews - readnews.

Ούτε ένα ευρώ ακόμα,στην αγορά ενέργειας.


Ούτε ένα ευρώ, ακόμα, από το "Παρακαταθηκών" στην αγορά ενέργειας.


Εν αναμονή των δανείων συνολικού ύψους 330 εκ. ευρώ σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΛΑΓΗΕ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, που πιθανώς να εκταμιευτούν και εντός της εβδομάδας, βρίσκεται η ενεργειακή αγορά.
Βέβαια τα τρία αυτά δάνεια (130 εκ. ευρώ σε ΔΕΗ, 100 εκ. ευρώ σε ΔΕΠΑ, και 100 εκ. ευρώ σε ΛΑΓΗΕ) λύνουν βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα ρευστότητας της αγοράς, αφού θα μπορέσουν να πληρωθούν ηλεκτροπαραγωγοί και παραγωγοί ΑΠΕ, ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει :
Τι γίνεται με την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της εταιρείας που αποτελεί το αυτό καθ’ ευαυτό πρόβλημα της ενεργειακής αγοράς, δηλαδή το ΛΑΓΗΕ. Τα 350 εκ. ευρώ που επρόκειτο αρχικά να πάρει από το ΤΠΔ, έχουν "συρρικνωθεί" σε περίπου 100 εκ. ευρώ, τα οποία ωστόσο αποτελούν "ψίχουλα" μπροστά στο συσσωρευμένο του έλλειμμα (400 εκ. ευρώ +), και σε αυτό που δημιουργείται κάθε μήνα (+20-30 εκ. ευρώ ).

Κύκλοι της αγοράς σχολιάζοντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμένου να "σπάσει" στα τρία το δάνειο του ΤΠΔ, και να δοθεί η μερίδα του λέοντος σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, κατανοούν ότι η κίνηση ήταν μονόδρομος με δεδομένο ότι ο ΛΑΓΗΕ σαν νεοσύστατη εταιρεία δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ένα τόσο μεγάλο ποσό, επισημαίνουν ωστόσο ότι "τα λάθη του παρελθόντος δεν διορθώνονται με νέα λάθη". Αφενός γιατί τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν απλώς στο να "βουλώσουν" προσωρινά κάποιες τρύπες των δύο εταιρειών –πόσο μάλλον όταν οι συνολικές οφειλές προς τη ΔΕΠΑ αγγίζουν τα 630 εκ. ευρώ- αφετέρου όμως που είναι και το κυριότερο, γιατί δεν αντιμετωπίζεται, έστω και βραχυπρόθεσμα, το μείζον ζήτημα, που είναι η ρευστότητα του ΛΑΓΗΕ.
Δομικά μέτρα για ΑΠΕ, λιγνίτες- νερά
Και ένα από τα πρώτα θέματα που αναμένεται να θέσει η ΡΑΕ στον νέο υπουργό Ενέργειας θα είναι ακριβώς αυτό, δηλαδή η δομική αναδιάταξη της αγοράς με μέτρα όπως εκείνα της μελέτης της Price Waterhouse Coopers (π.χ. ρυθμίσεις για το μοντέλο στήριξης των ΑΠΕ). Διότι αν η ενεργειακή αγορά γλιτώσει τη κατάρρευση μέσα στο καλοκαίρι, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι από το φθινόπωρο και μετά θα βρεθεί στο ίδιο και χειρότερο σημείο.

Το δεύτερο θέμα που θα θέσει η ΡΑΕ στο νέο υπουργό, θα αφορά στο δομικό πρόβλημα της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, που δεν είναι άλλο από το ότι μέχρι σήμερα έχει στην ουσία αποκλειστεί η πρόσβαση σε ιδιώτες στα λιγνιτικά αποθέματα και στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, που παραμένουν αποκλειστικά στα χέρια της ΔΕΗ. Όσο οι ιδιώτες δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα χαρτοφυλάκιο από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες προκειμένου να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ, η αγορά ηλεκτρισμού θα παραμένει προβληματική και η απελευθέρωση θα αποτελεί μια πατέντα "αλά ελληνικά".
Το τι τώρα θα γίνει όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, σε ποιο βαθμό δηλαδή θα ανοίξει ξανά το ζήτημα της πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ, πόσο θα πιέσει η Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση (σσ: που έχει εδώ και καιρό έτοιμο σχέδιο για τουλάχιστον 4 μονάδες) και τι πολιτική θα ακολουθήσει ο νέος υπουργός, είναι θέματα που μένει να φανούν.
 
Πίεση από Κομισιόν για ΑΠΕ
 
Εκείνο πάντως για το οποίο φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση και από τη Κομισιόν για να αναθεωρηθεί, είναι το καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ. Είναι πασιφανές ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί θα αυξάνονται, και οι προμηθευτές μικροί και μεγάλοι θα συνεχίσουν να μην πληρώνουν στην ώρα τους το ΛΑΓΗΕ, που όμως από του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στους παραγωγούς ΑΠΕ, το ποσό των 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 660 εκ. ευρώ για φωτοβολταικά και 320 εκ. ευρώ για αιολικά !
 
Τα παραπάνω νούμερα προέρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που ειδικά για το τέλος ΑΠΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το 2013, από τα 5,4 ευρώ, στα 13- 18 ευρώ η μεγαβατώρα. "Είναι άραγε δυνατόν να αντέξει για καιρό ακόμη ο λειτουργός της αγοράς χωρίς πρόσθετα μόνιμα έσοδα, με τις σημερινές καθυστερήσεις πληρωμών από τους προμηθευτές ή χωρίς να αυξηθεί στα ύψη το τέλος ΑΠΕ ;", διερωτώνται άνθρωποι του χώρου.
Τι έλεγε η μελέτη της PWC
 
Υπενθυμίζουμε σε αυτό το σημείο και πάλι τις προτάσεις της μελέτης της Price Waterhouse Coopers, σύμφωνα με την οποία το δάνειο από το ΤΠΔ δεν αρκεί για να μην καταρρεύσει η αγορά, αφού το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ οφείλεται στις αυξημένες επισφάλειας της προμήθειας και στις οφειλές των εταιρειών Energa και Hellas Power. Πέραν του δανείου, η μελέτη επεσήμαινε μεταξύ άλλων την ανάγκη να γίνουν άμεσα τα εξής :
• Να δημιουργηθεί μηχανισμός κάλυψης των υποχρεώσεων ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ προς τους Παραγωγούς βάσει της αρχής της αναλογικότητας.
• Να τροποποιηθεί ο Κώδικας Διαχείρισης Συστήματος, ώστε ο ΛΑΓΗΕ να εισπράττει απ’ ευθείας από τις εταιρείες προμήθειας το τέλος ΑΠΕ.
• Να υποστηριχθεί η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ και των υπόλοιπων προμηθευτών με τη θέσπιση υποχρέωσης να καταβάλλουν μόνον τα εισπραχθέντα ποσά που αφορούν τις πέραν της ενέργειας χρεώσεις, όπως το Τέλος ΑΠΕ και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.
• Και να αποδεσμευτούν οι λογαριασμοί Energa και Hellas Power ώστε να καταβληθούν τα σχετικά ποσά στο ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ.

energypress.gr
 

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μπλακ άουτ στις μονάδες βιοαερίου.


Μπλακ άουτ στις μονάδες βιοαερίου.


Φρένο, προς το παρόν, έχει μπει στη «βλαπτική συμπεριφορά» ορισμένων στελεχών του ΥΠΕΚΑ που επιδιώκουν την αλλαγή εγκυκλίου, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα, βάσει της οποίας επιτρέπεται η χρήση στις καλλιέργειες των υγρών οργανικών λιπασμάτων που παράγονται από μονάδες βιοαερίου, οι οποίες κατατάσσονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Όλη αυτή η διαδικασία στηρίζεται σε ένα πλέγμα της ισχύουσας ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Οι μονάδες βιοαερίου μετατρέπουν μια σειρά από υποπροϊόντα αγροτοβιομηχανικής προέλευσης σε ηλεκτρική ενέργεια, και χρήσιμα στερεά-υγρά βιολογικά λιπάσματα, δίνοντας λύσεις σε τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα από την ανεξέλεγκτη διάθεση αυτών των αποβλήτων. Έτσι απαλλάσσονται και οι κτηνοτροφικές μονάδες από τα κόστη επένδυσης και λειτουργίας αναποτελεσματικών στην πράξη βιολογικών καθαρισμών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Αν και φαίνεται ότι η γενική γραμματεία ενέργειας αλλά και εκείνη του περιβάλλοντος έχουν κατανοήσει τη σημασία δημιουργίας μονάδων βιοαερίου, οι καθυστερήσεις χάρη και στις ενέργειες παραγόντων του υπουργείου έχουν φέρει σε δύσκολη οικονομική θέση όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και τους αγρότες.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν συμβληθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις καλλιέργειας και προμήθειας με φυτά που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία των μονάδων βιοαερίου. Από τον ελληνικό σύνδεσμο βιοαερίου (HEL. BIO.) μας είπαν ότι η τιμή ανά τόνο είναι σαν να πωλείται το καλαμπόκι τους 250 ευρώ τον τόνο, από 140 έως 200 που είναι τώρα. Αυτή η τιμή προκαθορίζεται μεταξύ επενδυτή και παραγωγού, οπότε ο αγρότης δεν περιμένει τι θα ισχύσει με το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.
Με άλλα λόγια, χάνουν μια δυνατότητα που τους εξασφαλίζει ένα εγγυημένο εισόδημα. Σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα χρήσης των οργανικών λιπασμάτων που εισάγονται από τις μονάδες βιοαερίου, που τους εξοικονομούν ακόμη περίπου το 60% της δαπάνης για την αγορά χημικών λιπασμάτων. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει όσοι έχουν εμπλακεί ενισχύεται και με την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατεί στις συμβατικές καλλιέργειες, όπου οι τιμές για τον παραγωγό είναι αρκετά χαμηλές.

Σε αναμονή
Δεν είναι μόνο οι γεωργοί που περιμένουν να ξεκινήσουν τις ενεργειακές καλλιέργειες (με εξασφαλισμένη την πώληση της σοδειάς τους), αλλά και οι κτηνοτρόφοι, που περιμένουν να απαλλαγούν από τα λύματα των μονάδων τους, τα οποία επίσης χρησιμοποιούνται στις μονάδες βιοαερίου.
Είναι και οι βιομηχανίες-βιοτεχνίες που περιμένουν να απαλλαγούν από τα οργανικά υπολείμματα που παράγουν, όπως είναι τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία κ.ά. Ένας ολόκληρος κόσμος δηλαδή σχεδιάζει την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας ότι σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρχει στην περιοχή του η μονάδα βιοαερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όπως προαναφέρθηκε -γι’ αυτό τον λόγο δεν πρέπει να σημειωθούν άλλες καθυστερήσεις. Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι επενδυτές, που περιμένουν και αυτοί με τη σειρά τους την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ο κλάδος άρχισε να αναπτύσσεται μετά την ψήφιση του νόμου 3851/2010 που κατοχύρωνε για πρώτη φορά στη χώρα μας μια ικανοποιητική τιμή πώλησης ρεύματος (220 ευρώ), ώστε οι συγκεκριμένες επενδύσεις να έχουν σχετική βιωσιμότητα, δημιουργώντας επενδυτικό ενδιαφέρον. Μέσα σε περίπου 2 χρόνια κατατέθηκαν άδειες για παραγωγή ενέργειας περίπου 200 MW, από τα οποία έχουν λάβει όρους σύνδεσης τα 80 - 90 MW.

Οι συγκεκριμένες επενδύσεις προέρχονται κατά το μεγαλύτερο μέρος από ξένα επενδυτικά σχήματα με εμπειρία στον χώρο και από μερικούς Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι όπως λένε από τον σύνδεσμο είναι διατεθειμένοι «να αναλάβουν το ρίσκο της επένδυσης σε μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια είναι δεν είναι στην Ευρώπη, χρεοκοπεί δεν χρεοκοπεί…». Κύκλοι της ΗΕL.BIO αναφέρουν ότι εξαιτίας της ακυβερνησίας, τουλάχιστον μέχρι χθες, και της ολοένα αυξανόμενης πιθανότητας για κατάρρευση της ΔΕΗ, έχουν οδηγήσει δύο μεγάλα επενδυτικά σχήματα, με συνολική ισχύ μόνο σε βιοαέριο περίπου στα 35 MW, να σκέπτονται «να αποχωρήσουν με κατεύθυνση προς ανατολάς».
Η υλοποίηση μιας μονάδας βιοαερίου δεν μπορεί να περιμένει επειδή, σε αντίθεση με τις άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας.
Εξάλλου, η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να λειτουργεί σαν μονάδα βάσης (επί 365 μέρες το χρόνο και 24 ώρες την ημέρα) με σύζευξη και απόζευξη από το ηλεκτρικό δίκτυο μέσα σε πέντε λεπτά. Αυτό επίσης καταδεικνύει τη διαφορά από άλλες ΑΠΕ, των οποίων η παραγωγή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις καιρικές συνθήκες. Οι μονάδες βιοαερίου λειτουργούν ανεξάρτητα από την επάρκεια ή μη φυσικού αερίου, ορυκτών καυσίμων, νερού, ήλιου και ανέμου.
Διαχειριστής κεφαλαίων έλεγε χαρακτηριστικά: «Το να προσπαθείς εδώ και χρόνια να φτιάξεις μια αγορά από το μηδέν, να ενημερώσεις και να πείσεις την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για τα οφέλη των συγκεκριμένων επενδύσεων, να προσπαθείς να πείσεις τον αγροτικό κόσμο και τις κοινωνίες για την προοπτική μιας καλύτερης καθημερινότητας, η οποία περνά μέσα από ένα καθαρότερο και ανθρώπινο περιβάλλον, και να έχεις απέναντί σου τα συμφέροντα και τις συντεχνίες διαφόρων υπηρεσιών, ε, αυτό δεν παλεύεται.


Είναι όλη αυτή η ατμόσφαιρα που σε κάνει να νιώθεις εκτεθειμένος σε μια κατάσταση όπου δεν γνωρίζεις αν αυτονόητα πράγματα θα υπάρχουν σε ένα μήνα από σήμερα, όπως για παράδειγμα το νομικό και θεσμικό πλαίσιο μιας επένδυσης, με ορατό πλέον τον κίνδυνο χρεοκοπίας του μοναδικού σου πελάτη, της ΔΕΗ».
Έως τις 4 Ιουνίου του 2010, οπότε και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο ν. 3851/2010, η εγκατεστημένη ισχύς συνολικά των μονάδων βιομάζας/βιοαερίου στην Ελλάδα ήταν 40,1 MW (κυρίως όμως από ΧΥΤΑ - χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) με ελάχιστες υπάρχουσες αιτήσεις προς διευθέτηση στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ΡΑΕ) για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο εκείνη.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στην ΡΑΕ για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα/βιοαέριο συνολικά 248 αιτήσεις συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2041,4 MW.
Κλείνουμε αυτό το σημείο με την ευχή οι σημερινές εκλογές να αναδείξουν μια κυβέρνηση (μάλλον συνεργασίας) που εκτός των άλλων θα πρέπει να διαλύσει ουσιαστικά το βαθύ κράτος και να βάλει τέλος πάση θυσία στην ασυδοσία όλων εκείνων που λυμαίνονται το δημόσιο και προωθούν, ανάλογα με τη θέση τους, προσωπικά συμφέροντα κατά το δοκούν. «Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι κάτι που απλά δεν μπορείς να το αποδεχτείς», όπως μας είπε ιδιώτης επενδυτής αναφερόμενος στο αυτονόητο, «εκτός και αν έχεις μπερδέψει την Ελλάδα με την Αφρική». Που, κατά τα άλλα, είναι μια υπέροχη ήπειρος.

(Ισοτιμία, /6/2012) - energy press.

ΑΠΕ: Έκθεση τεχνολογιών σε Πυλαία και Καλαμαριά.


Έκθεση τεχνολογιών ΑΠΕ σε Πυλαία και Καλαμαριά.


H Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Ανατολικής Θεσσαλονίκης ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ A.E, / Περιφερειακό Ενεργειακό Κέντρο Κεντρικής Μακεδονίας με αφορμή τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας» (18-22 Ιουνίου 2012), προγραμματίζει σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε συνεργασία με τους Δήμους Καλαμαριάς και Πυλαίας- Χορτιάτη.
Ειδικότερα αύριο Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, διοργανώνεται υπαίθρια έκθεση Τεχνολογιών ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας, στο Πέτρινο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Πυλαία και την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012 στην Καλαμαριά, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (Δημαρχείου), από τις 5.30 μμ έως τις 10.00 μμ.
Στην έκθεση θα παρουσιασθούν τεχνολογίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις κατοικίες από τους συνδέσμους Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας, Ένωση Γεωθερμικών Ελλάδας καθώς και Λαμπτήρες και Φωτιστικά εξοικονόμησης ενέργειας νέας τεχνολογίας led. Για την εξοικονόμηση ενέργειας στις μετακινήσεις η Eco review.gr θα παρουσιάσει ένα υβριδικό αυτοκίνητο και ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

Παράλληλα στους εσωτερικούς χώρους του Πέτρινου Πολιτιστικού Κέντρου Πυλαίας, από σήμερα έως και την Παρασκευή 22 Ιουνίου, από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από τον 1 Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφίζουμε για ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη – Αειφόρος διαβίωση σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία».
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «CITY_SEC - Υποστήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) από Εταιρίες Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενεργειακές Εταιρίες, ώστε να καταστούν ισχυροί ενεργειακοί παράγοντες στην Ευρώπη», που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη». Στο διακρατικό εταιρικό σχήμα του έργου συμμετέχει η Αναπτυξιακή Εταιρεία ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. σε συνεργασία με τους Δήμους Έδεσσας, Νεάπολης-Συκεών, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά και Πυλαίας-Χορτιάτη, οι οποίοι έχουν υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την μείωση των εκπομπών CO2.
Η είσοδος στις εκθέσεις είναι δωρεάν.

greenagenda.gr - energypress.gr

ΑΠΕ: Το στοίχημα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας


ΑΠΕ: «Στην Ελλάδα μπορούμε αλλά δεν θέλουμε»


Το στοίχημα για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, αλλά και της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, δεν το έχει κερδίσει ακόμα η Ελλάδα. Κάποιες δειλές προσπάθειες προώθησης πράσινης ενέργειας ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια, ωστόσο χωρίς ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία. Παρ' όλα αυτά η αγορά κατάφερε να ενσωματώσει κάποιες τεχνολογίες, αλλά με πολύ αργό ρυθμό. Σήμερα η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση φτάνει το 10% και στην ηλεκτροπαραγωγή το 17%.
«Δεν έχουμε προβλήματα με την τεχνολογία. Μπορούμε να παράγουμε ενέργεια για θέρμανση, ηλεκτρισμό και μεταφορές από καθαρές πηγές» επισημαίνει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες AE κ. Γιάννης Τσιπουρίδης. «Το θέμα είναι να υπάρχει η πολιτική βούληση για να προχωρήσουν. Αλλά πάντα ήταν άλλες οι προτεραιότητες. Αυτά που γίνονται στη Γερμανία και αλλού τα βλέπουμε από μακριά και... τρέχουν τα σάλια μας» λέει χαρακτηριστικά. Η Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Τσιπουρίδης, θα μπορούσε να ήταν ένα κέντρο για αυτές τις τεχνολογίες και να τις εξάγει. «Εχουμε φωτεινά μυαλά, όρεξη και τους φυσικούς πόρους. Τα πάντα έχουμε. Μονίμως στερούμαστε πολιτικής βούλησης» καταλήγει.

Ο πράσινος Αϊ-Στράτης
Σήμερα, υπό τις πιέσεις του μνημονίου, μόνο το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) επιχειρεί με κονδύλια από το ΕΣΠΑ να «φυτέψει» σε διάφορες περιοχές της χώρας παραδείγματα ορθής ενεργειακής πρακτικής με στόχο να αποτελέσουν τη «μαγιά» για την ανάπτυξή τους στο μέλλον.
Σχετικά με την πολυσυζητημένη μετατροπή του Αϊ-Στράτη σε πράσινο νησί έστω και καθυστερημένα κάτι φαίνεται να κινείται. Μόλις στις 4 Μαΐου βγήκε η απόφαση ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Συνολικά εγκρίθηκαν 8,9 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του ΚΑΠΕ προχωρούν τις μελέτες και τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Οταν αυτά ολοκληρωθούν ο Αϊ-Στράτης θα αποτελεί το πρώτο ενεργειακά αύταρκες ελληνικό νησί.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να κατασκευαστεί ένα υβριδικό σύστημα παραγωγής ενέργειας από αιολικά και φωτοβολταϊκά και ένα σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, που θα συνδυαστεί με παραγωγή υδρογόνου το οποίο τις ημέρες που δεν φυσάει θα τροφοδοτεί μηχανές εσωτερικής καύσης και θα παράγει ρεύμα.
Επίσης θα λειτουργεί και σύστημα ανεφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο για τα ειδικά σκούτερ που θα διαθέτει ο δήμος στους επισκέπτες. Ακόμη θα διατίθενται ηλεκτρικά οχήματα και σκούτερ τα οποία θα φορτίζονται σε έναν σταθμό φόρτισης από φωτοβολταϊκά. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης θα γίνουν και σε δημοτικά κτίρια του νησιού.

Παράλληλα με τον Αϊ-Στράτη, το ΚΑΠΕ έχει προκηρύξει έργο 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δύο χωριών και άλλων δύο νησιών μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και μηδενικών εκπομπών αερίων. Το ενδιαφέρον, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ καθηγητής Μάνθος Σανταμούρης, είναι μεγάλο καθώς περισσότερες από 20 περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Οπως σημειώνει ο ίδιος, ήδη ετοιμάζονται μεγάλες προτάσεις από τη Γαύδο ως τη Σαμοθράκη και από τους Παξούς ως τους Λειψούς. «Υπολογίζεται ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια και θα ξεκινήσουν οι κατασκευές» λέει ο κ. Σανταμούρης.

(της Μάχης Τράτσα, ΤΟ ΒΗΜΑ, /6/2012)

Ανακυκλώνουμε τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες.


Πού και πώς ανακυκλώνουμε σωστά τους ηλεκτρικούς λαμπτήρες.

Δεν μπορεί να δώσει άλλο φως, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα, παρότι είναι μια άχρηστη λάμπα ή λαμπτήρας. Πώς; Μέσω της ανακύκλωσης, που αναπτύσσεται πια και στον τομέα των φωτιστικών, των λαμπτήρων, των λαμπών. Πάνω από 90 τόνοι λαμπτήρων και φωτιστικών στηλών συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα το 2011 σε περίπου 2.400 σημεία συλλογής και πήραν το δρόμο της ανακύκλωσης.
Ισως θα έχετε δει σε πολλά καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, σούπερ μάρκετ, εμπορικά ειδών φωτός, τους ειδικούς κάδους για τη συλλογή και ανακύκλωση των λαμπτήρων και των λαμπών. Σήμερα, υπάρχουν τοποθετημένοι σε καταστήματα και δήμους 1.589 κάδοι πανελλαδικά. Εκτός των κάδων αυτών, υπάρχουν 800 κάδοι τοποθετημένοι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, τόσο για την αντικατάσταση των λαμπτήρων στις εγκαταστάσεις τους όσο και για την εξυπηρέτηση του προσωπικού τους. Το περασμένο έτος τα σημεία συλλογής έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με το 2010. Την ευθύνη της ανακύκλωσης των λαμπτήρων έχει η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., υπεύθυνη για την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.


«Οι λάμπες συλλέγονται σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, αποκλειστικά για φωτιστικά είδη. Οι κάδοι είναι δύο ειδών: Μεταλλικοί, εγκατεστημένοι σε δημοτικούς χώρους, που έχει επιλέξει κάθε συμβεβλημένος με το σύστημα ανακύκλωσης δήμος. Χάρτινοι, τοποθετημένοι σε εξειδικευμένα και μη καταστήματα πώλησης λαμπτήρων, σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και σούπερ μάρκετ. Το πλησιέστερο σημείο απόρριψης μπορεί να το βρει κανείς στην ιστοσελίδα www.electrocycle.gr», λέει στην «Κ» η κυρία Νατάσα Βορηά, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ανακύκλωσης Συσκευών Α.Ε.
Ποιες λάμπες ανακυκλώνονται; Ολες οι λάμπες εκκένωσης αερίων, όπως οι ευθείς λαμπτήρες φθορισμού, οι λαμπτήρες φθορισμού μικρών διαστάσεων, οι κυκλικές που βάζουμε συνήθως στις κουζίνες, οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας και όσες η συσκευασία τους έχει το σήμα του διαγραμμένου κάδου. Προσοχή, δεν ανακυκλώνονται οι παλιές λάμπες πυρακτώσεως.

Ανακτούμε χρήσιμα υλικά
Γιατί είναι απαραίτητη η ανακύκλωση των λαμπτήρων; Κατ’ αρχάς, γιατί ανακτούμε χρήσιμα υλικά, όπως μέταλλα σιδηρούχα, χαλκό, αλουμίνιο, κυρίως γυαλί (που φτάνει στο 51%), πλαστικό, αλλά και πούδρα φθορισμού. Τα υλικά αυτά ανακυκλώνονται σε ποσοστό 98%. Δεύτερο, δεν πέφτουν αυτά τα υλικά στα απορρίμματα, με αποτέλεσμα τον αυξημένο όγκο σκουπιδιών και τη δυσκολία διαχείρισης. Τρίτο, επιτυγχάνουμε σωστή διαχείριση του υδραργύρου, που είναι ένα επικίνδυνο χημικό στοιχείο, που δεν πρέπει να διαφεύγει στο περιβάλλον. Απεναντίας, με την ανακύκλωση επιτυγχάνουμε και την ασφαλή συλλογή του και την επαναχρησιμοποίησή του.
Τα τελευταία χρόνια, η ανακύκλωση λαμπτήρων ανεβαίνει με γρήγορους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, το 2006 ανακυκλώθηκαν 11.745 κιλά. Το 2007 έφτασαν τα 23.812, το 2008 36.922, το 2009 65.160, το 2010 91.731 κιλά, ενώ το 2011 η ποσότητα έπεσε στα 90.510 κιλά, αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ανακυκλωθεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια λαμπτήρες.

Πώς πρέπει να αφήνουν οι καταναλωτές τα είδη που είναι προς ανακύκλωση; «Οι λάμπες θα πρέπει να τοποθετούνται με προσοχή στους κάδους ανακύκλωσης, ώστε να μη σπάζουν. Περιβαλλοντικό όφελος προκύπτει μόνο όταν οι λάμπες προωθούνται για ανακύκλωση ακέραιοι, διότι όταν σπάζουν ο υδράργυρος ελευθερώνεται στο περιβάλλον με πιθανές βλαβερές συνέπειες, ενώ όταν ανακυκλώνονται ο υδράργυρος ανακτάται σε ποσοστό 100% και ξαναχρησιμοποιείται στην παραγωγή νέων προϊόντων», σημειώνει η κυρία Βορηά. Επίσης, οι λάμπες πρέπει να τοποθετούνται στον κάδο χωρίς τη συσκευασία τους, η οποία αυξάνει τον χρόνο και το κόστος διαχείρισης.
Από τον κάδο, τα υπό ανακύκλωση υλικά μεταφέρονται στους χώρους προσωρινής αποθήκευσής τους, όπου επανασυσκευάζονται για τη μεταφορά τους σε Γερμανία ή Βέλγιο, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχο εργοστάσιο ανακύκλωσης.

(του Γιάννη Ελαφρου, Καθημερινή, /6/2012)

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Τα παθητικά κτίρια και στην Ελλάδα!

Τα παθητικά κτίρια πρωτοκατασκευάστηκαν πριν 30 περίπου χρόνια σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, ωστόσο σταδιακά εξαπλώθηκαν και στον υπόλοιπο κόσμο και πλέον άρχισαν να κατασκευάζονται και στην Ελλάδα. Τα παθητικά κτίρια είναι ουσιαστικά κατασκευαστικά δεμένα με το περιβάλλον και είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν μία ιδιαίτερα ευχάριστη διαβίωση και μάλιστα με ελάχιστα έξοδα!
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (ΕΙΠΑΚ) σχηματίστηκε πριν λίγο καιρό ως οργανισμός και ως στόχο του έχει να προωθήσει τις περαιτέρω κατασκευές παθητικών κτιρίων βοηθώντας τους επαγγελματίες εκείνους που σχετίζονται με τη κατασκευή τους όπως μηχανικούς, κατασκευαστές, και εταιρίες εμπορίου και διακίνησης υλικών που προορίζονται για τα παθητικά σπίτια.
Αυτή τη βοήθεια το ΕΙΠΑΚ σχεδιάζει να τη πετύχει μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων όπως την οργάνωση σεμιναρίων, καθώς και εκδηλώσεων που θα δώσουν τη κατάλληλη πληροφόρηση στους επαγγελματίες που σχετίζονται με τις κατασκευές παθητικών κτιρίων αλλά θα δώσουν και πληροφορίες και στο κόσμο που ενδιαφέρεται να μείνει σε ένα παθητικό κτίριο.

ecotimes - energy press - econews.