Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ηλιακό αυτοκίνητο κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης

Ομάδα φοιτητών από το ολλανδικό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ επιτάχυνσης με ένα μικρό ηλεκτρικό όχημα, το οποίο ανέπτυξε ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα μέσα σε μόλις 2,15 δευτερόλεπτα. Μέχρι σήμερα, το ρεκόρ – όχι μόνο για ηλεκτροκίνητα, αλλά για πάσης φύσεως οχήματα – ήταν 2,68 δευτερόλεπτα.

Η ομάδα από το Ντελφτ σχεδίασε και κατασκεύασε μόνη της το – βάρους μόλις 145 κιλών - DUT12, προκειμένου να συμμετάσχει στον ετήσιο διαγωνισμό Formula Student, που διεξάγεται στη Βρετανία. Το όχημα κατέκτησε και το ανεπίσημο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξάγεται στην πίστα του Χόκενχαϊμ, στη Γερμανία, χάρη και στην οδηγό του Μάρλι Κούιπερς, το ελαφρύτερο μέλος της ομάδας.
«Κάναμε το αυτοκίνητο λίγο ελαφρύτερο, όπου αυτό ήταν εφικτό, όμως η βασική διαφορά του από άλλα οχήματα έγκειται στους ηλεκτρικούς κινητήρες. Στο βρετανικό διαγωνισμό μας επέτρεπαν ιπποδύναμη 114 αλόγων, όμως οι κινητήρες που χρησιμοποιήσαμε τώρα είναι πολύ ισχυρότεροι και γι’ αυτό χρειάστηκε να τους περιορίσουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα», εξήγησε η Γκιν Μοκ, η οποία συμμετέχει στην ομάδα. «Τώρα χρησιμοποιήσαμε τη μέγιστη ισχύ: συνολικά 135 άλογα ή 33 άλογα ανά μηχανή και σχεδόν ένα άλογο για κάθε κιλό.»
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές κατέρριψαν πανηγυρικά και το ρεκόρ του (βενζινοκίνητου) αυτοκινήτου παραγωγής Ariel Atom V8 που, το 2010, πέρασε τα 100 χιλιόμετρα σε 2,3 δευτερόλεπτα. «Πιστεύαμε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, θα μέναμε ικανοποιημένοι με χρόνο 2,3 δευτερολέπτων», δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Τιμ ντε Μορέ. «Πραγματικά όμως, δεν περιμέναμε 2,15.»

Nαυτεμπορικη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου