Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

«Κόπωση» στον ρυθμό ίδρυσης των νέων μονάδων ΑΠΕ

Kάθετη πτώση παρουσιάζει πλέον ο ρυθμός εγκατάστασης νέων μονάδων ανανεώσιμης ενέργειας (ΑΠΕ), μετά τα περιοριστικά μέτρα τoυ υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας για τα φωτοβολταϊκά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) τον Αύγουστο, η ισχύς των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που αφορά στην ηπειρωτική χώρα και στα συνδεδεμένα νησιά, αυξήθηκε σε σχέση με τον Ιούλιο κατά περίπου 30 MW, φθάνοντας στα 4.147 MW.
H αύξηση προήλθε από τα αιολικά, των οποίων η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφθασε στα 1.519,87 MW από 1.496,92 MW τον Ιούλιο. Στα φωτοβολταϊκά οι μεταβολές είναι πια οριακές, αφού προστέθηκαν 4,30 MW, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ στα 2.363 MW, εκ των οποίων τα 2.021 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα και τα 342 MW φωτοβολταϊκά στις στέγες σε όλη τη χώρα.

Όσο για τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ αυτές παραμένουν στάσιμες από τις αρχές του χρόνου ως σήμερα. Η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών είναι καθηλωμένη από τον Ιανουάριο στα 217,88 MW. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στο βιοαέριο/βιομάζα και τις μονάδες συμπαραγωγής (ΣΗΘΥΑ). Η ισχύς των μονάδων βιομάζας αυξήθηκε από 44,75 MW τον Ιανουάριο στα 45,56 MW τον Αύγουστο και των μονάδων ΣΗΘΥΑ παρέμεινε στα 90,07 MW.
Το πάγωμα της έκδοσης νέων αδειών, σε συνδυασμό με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς και το νέο «κούρεμα» που σχεδιάζεται για τα υφιστάμενα φωτοβολταϊκά έχουν νεκρώσει την αγορά, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε αναπτυχθεί ραγδαία εξαιτίας των πολύ υψηλών εγγυημένων τιμών, οι οποίες μαζί με τις υψηλές (αλλά όχι τόσο υψηλές) εγγυημένες τιμές των άλλων ΑΠΕ οδήγησαν στο τεράστιο έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού για την πληρωμή τους, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων τόσο στους παραγωγούς πράσινης ενέργειας όσο και στη χρηματοδότηση του ίδιου του ηλεκτρικού συστήματος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και οι τράπεζες βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για το σχέδιο περικοπής του εσόδου που εισπράττουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί, το λεγόμενο new deal, ως ένα βελτιωμένο σενάριο στο σχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο για ένα μεσοσταθμικό «κούρεμα» των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί ηλιακής ενέργειας κατά 45%.
Αντιδρούν οι μεγάλες εταιρείες στο «new deal» για τα φ/β
Συσπειρώνονται οι μεγάλες εταιρείες πράσινης ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα κατά του νέου «κουρέματος» στα εγγυημένα έσοδα των ΑΠΕ , το λεγόμενο new deal. Xθες πέντε μεγάλες εταιρείες του κλάδου, η γαλλική ΕDF Energies Nouvelles, η ιταλική Enel Green Power, η Rokas Renewables, η Elica και η Εντεκα προχώρησαν σε κοινή ανακοίνωση, μέσω της οποίας δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας για ένα «new deal» στα φωτοβολταϊκά, με την προϋπόθεση ότι το κούρεμα δεν θα αφορά στα αιολικά και θα αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση, οι πέντε όμιλοι σε κοινή τους επιστολή προς το υπουργείο «θέτουν ως προαπαιτούμενο οποιαδήποτε συζήτησης την άμεση και αποτελεσματική άρση των στρεβλώσεων της αγοράς, διαφορετικά οποιαδήποτε μείωση στα φωτοβολταϊκά δεν θα επιλύσει το πρόβλημα ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ». Απλώς, όπως υποστηρίζουν, θα διατηρήσει το υφιστάμενο στρεβλό σύστημα της αγοράς, όπου έμμεσα μετακυλίονται πόροι των ΑΠΕ για τη χρηματοδότηση ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα. Επίσης επισημαίνουν ότι η αιολική ενέργεια δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του Λειτουργού.
«Με τις προϋποθέσεις αυτές, οι πέντε όμιλοι δηλώνουν ανοικτοί σε διάλογο σχετικά με το μοντέλο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον καθορισμοί μίας εύλογης απόδοσης (ΙRR) στα φωτοβολταϊκά» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μ. Πίου
Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου