ΥΠΕΚΑ: Αναστολή 677 αιτήσεων Μικρών Ανεμογεννητριών. Επενδύσεις συνολικής αξίας πλέον των 160 εκατομμυρίων, και μάλιστα πολλών εκ των οποίων βρίσκονται ενταγμένες σε αναπτυξιακά σχέδια στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, παγώνουν με αόριστη διάρκεια.
Το βράδυ της 11ης Νοεμβρίου στην Βουλή των Ελλήνων, ο Πρωθυπουργός στα πλαίσια της ψήφισης του προϋπολογισμού, δήλωνε ότι "Από αύριο εγώ προσωπικά γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις. Θα κυνηγήσω τις επενδύσεις και μέσα στην Ελλάδα".
Είναι προφανές ότι η 12η Νοεμβρίου δεν ξημέρωσε ποτέ για το ΥΠΕΚΑ. Ο χρόνος σταμάτησε - πάγωσε - όπως ακριβώς παγώνει η αγορά των μικρών Ανεμογεννητριών με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του Υπουργείου.
Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το ότι η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ουσιαστικά επιβραβεύει την άρνηση του Διαχειριστή να εκτελεί τα καθήκοντα του, να προχωρεί δηλαδή κανονικά σε όλες τις διαδικασίες και ενέργειες έτσι ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι του κράτους. Εδώ και δυόμιση έτη, ο ν. 3851/2010 θέτει με λεπτομέρεια το πλαίσιο αδειοδότησης για τις μικρές ανεμογεννήτριες.
Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 650 αιτήσεις για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης για μικρές ανεμογεννήτριες.
· Μικρές ανεμογεννήτριες, οι οποίες βάση του ν. 3851/2010 απολαμβάνουν την χαμηλότερη επιδοτούμενη τιμή στην ευρωπαϊκή ένωση.
· Μικρές ανεμογεννήτριες, οι οποίες με βάση σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και ότι αντίθετα με άλλες τεχνολογίες Α.Π.Ε. επιστρέφουν ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης στην πραγματική οικονομία κατά την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία τους.
· Μικρές ανεμογεννήτριες, που στην περίπτωση όλων των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών ο απαιτούμενος χρόνος για την εγκατάσταση της πρώτης μικρής ανεμογεννήτριας μετά την θεσμοθέτηση του πλαισίου εφαρμογής τους δεν ξεπέρασε σε καμία περίπτωση τους έξι μήνες.
· Μικρές ανεμογεννήτριες, που θα βοηθήσουν στην εξοικείωση του ευρύτερου κοινού με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και ειδικότερα τις ανεμογεννήτριες, που παραμένουν ο πλέον αποδοτικός τρόπος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
· Μικρές ανεμογεννήτριες, που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του Εθνικού Στόχουυ για το 2020 **
Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα έργο μικρής Α/Γ που να αδειοδοτήθηκε μετά την ψήφιση του νόμου 3851/2010 και να προχώρησε με την εγκατάσταση και λειτουργία μικρής Α/Γ. Η αρνητική αυτή κατάσταση δεν οφείλεται στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου, αλλά στο απλό αλλά ακατανόητο γεγονός ότι ο αρμόδιος διαχειριστής δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής στην σύναψη των απαραίτητων συμβάσεων για καμία μικρή Α/Γ.
Κυρίες και κύριοι της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, θεωρούμε ότι είστε υπεύθυνοι για την αναποτελεσματικότητα του Διαχειριστή. Αν τα δεδομένα ήταν διαφορετικά, ίσως η ολιγωρία σας να μπορούσε να δικαιολογηθεί, δίνοντάς σας το άλλοθι της γραφειοκρατίας, των χρονοβόρων διαδικασιών, αλλά και του αναντίρρητα μεγάλου φόρτου εργασίας του αρμόδιου διαχειριστή.
Δυστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι μία, και δεν επιδέχεται διαφορετική ερμηνεία ή εκτίμηση. Επί δυόμιση έτη το ΥΠΕΚΑ δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια έτσι ώστε να επιβάλει στον Διαχειριστή και τις αρμόδιες υπηρεσίες το αυτονόητο: να τηρούν τους νόμους του κράτους. Καλούμε λοιπόν το ΥΠΕΚΑ, έστω και αυτήν την ύστατη στιγμή:
α) Να αποσύρει πλήρως την αναφερόμενη αυτή αντιαναπτυξιακή πρόταση,
β) Να αναγνωρίσει ότι με την αναποτελεσματικότητα του να ασκήσει άμεση πίεση στον αρμόδιο διαχειριστή και να επιβάλει τον ν. 3851/2010 που ψήφισε η βουλή εδώ και 2,5 χρόνια, έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο τις εταιρείες που ασχολούνται με τον τομέα των μικρών ανεμογεννητριών και έχει ανασχέσει έναν υπολογίσιμο αριθμό επενδύσεων σε μια περίοδο που η έλλειψη νέων επενδύσεων και η ανεργία έχουν λάβει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας,
γ) Να ασκήσει άμεσα πίεση στον αρμόδιο διαχειριστή να εξετάσει όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις σύμφωνα με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και τα τεχνικά κριτήρια που ο ίδιος, ως ο πλέον αρμόδιος, θέτει,
δ) Να αποφασίσει εάν χρειάζεται να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη των μικρών ανεμογεννητριών και εάν αυτό κριθεί απαραίτητο να προχωρήσει στη δημιουργία του. Στην περίπτωση αυτή, το πρόγραμμα θα πρέπει να τεθεί στη βουλή προς ψήφιση. Στο ενδιάμεσο διάστημα όμως, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ‘παγώσουν’ όλα τα επενδυτικά σχέδια που ήδη βρίσκονται σε επίπεδο αρχικής υλοποίησης, σχέδια δηλαδή για τα οποία έχουν ήδη γίνει αιτήσεις όρων σύνδεσης, εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, αιτήματα και εντάξεις μερικής επιδότησής τους από τον αναπτυξιακό, κ.α
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ, ως αντίδοτο σε μια κοινωνία που αιμορραγεί και αποσυντίθεται καθημερινά, δεν επιτυγχάνεται με βερμπαλιστικές δηλώσεις και "καλές" προθέσεις αλλά με ουσιαστικές πράξεις που θα εξασφαλίσουν νέες επενδύσεις, θέσεις εργασίας, υγιή ανταγωνισμό, καθαρότερο περιβάλλον και συνολικά ένα καλύτερο αύριο για τις επόμενες γενιές.
* Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, Συνεδρίαση ΞΘ' Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012
** Οδηγία 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009
Ηρακλής Μαθιόπουλος
Διευθύνων Σύμβουλος MiniWind ltd.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου