Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Μπάχαλο με τους διαγωνισμούς για τα απορρίμματα

Αντιμέτωποι με σοβαρές αντιδράσεις βρίσκονται οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή και λειτουργία αντίστοιχων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, λίγες ημέρες πριν υποβληθούν οι προσφορές.

Μάλιστα, οι αντιδράσεις δεν εστιάζονται στην Κερατέα (όπως θα περίμεναν πολλοί εξαιτίας του πολεμικού κλίματος που είχε διαμορφωθεί με τη χωματερή), αλλά στη Φυλή. Το δημοτικό συμβούλιο της τελευταίας τάχθηκε ομόφωνα, το βράδυ της Τετάρτης, κατά της εγκατάστασης των δύο εκ των τεσσάρων εργοστασίων σε Φυλή και Ανω Λιόσια, ενώ δηλώνει αποφασισμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει.
Αντίστοιχη ασάφεια επικρατεί και για τη μονάδα της Κερατέας (η λέξη «Κερατέα» δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις για το τρίτο εργοστάσιο. καθώς αντιδρά ο δήμος Λαυρεωτικής), ενώ παρατράγουδα αναμένονται και στο σχέδιο για το Γραμματικό (που επίσης δεν αναφέρεται στις ανακοινώσεις).
Μέσα σ' αυτό το κλίμα δεν αναμένεται διεθνές ενδιαφέρον (το ίδιο έχει συμβεί και σε όλους τους άλλους διαγωνισμούς διαχείρισης ανά την Ελλάδα), ενώ αρκετοί αναρωτιούνται αν θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζεται πως αν δεν υπογραφούν συμβάσεις μέχρι 31/12/2013 η Ελλάδα κινδυνεύει με απώλεια περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Οι προθεσμίες υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγουν στις 22 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Βορειοανατολικής Αττικής (βλέπε Γραμματικό), στις 24 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Νοτιοανατολικής Αττικής (βλέπε Κερατέα), στις 29 Ιανουαρίου για τη μονάδα επεξεργασίας των Ανω Λιοσίων και στις 5 Φεβρουαρίου για τη μονάδα της Φυλής.
Τα έργα προωθούνται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για διάστημα 27 ετών.
Το ύψος των επενδύσεων για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων ετησίως.
Την ίδια στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη έντονη διαμάχη μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού και της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ – ΟΤΑ). Η διοίκηση της τελευταίας κατηγορεί τον κ. Σγουρό για μεθοδεύσεις που ανεβάζουν το κόστος της διαχείρισης.
Ο κ. Σγουρός δήλωσε πως η παραίτησή του είναι στη διάθεση της πολιτείας, με την ΠΟΕ – ΟΤΑ να επανέρχεται με αίτημα να την υποβάλλει, αντί να δηλώνει πως προτίθεται να παραιτηθεί.
Αλλά και η δημοτική αρχή της Φυλής επιτέθηκε την Τετάρτη στον κ. Σγουρό υποστηρίζοντας πως ο διαδημοτικός σύνδεσμος που διαχειρίζεται τη χωματερή στην περιοχή (ΕΔΣΝΑ), στον οποίο προεδρεύει ο περιφερειάρχης, «αδυνατεί να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα».
Οι καταδρομικές επιχειρήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ έχουν προκαλέσει πολλούς πονοκεφάλους σε αρκετούς δημάρχους. Στην Πάτρα, ακόμα προσπαθεί η δημοτική αρχή να προχωρήσει το διαγωνισμό για την κατασκευή μονάδας διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ. Πολλοί διαγωνισμοί για αποκομιδή απορριμμάτων αναβάλλονται ή καθυστερούν επειδή την ημέρα που πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές παρεμβαίνουν οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Euro2day -  gr.news - inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου