Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ένα βήμα πιο κοντά το "μπόνους" για τον εξοπλισμό φωτοβολταϊκών

Στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου βρίσκεται η πρόταση των ελληνικών εταιρειών φωτοβολταϊκών για την εφαρμογή «μπόνους τιμής» στους επενδυτές φωτοβολταϊκών που έχουν χρησιμοποιήσει για την κατασκευή του σταθμού τους ευρωπαϊκό εξοπλισμό. Η ρύθμιση θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον ελληνικό κλάδο παραγωγής εξοπλισμού φωτοβολταϊκών, καθώς οι εταιρείες πλήττονται δραματικά από την κρίση και εκτιμάται ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα έδινε ανάσα στην εγχώρια παραγωγή.
  Από τα τέσσερα ελληνικά εργοστάσια, τα τρία λειτουργούν ελάχιστα και μόνον για να παράγουν προϊόντα για τις ανάγκες των πάρκων που στήνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες και το τέταρτο (το οποίο δεν παράγει κυψέλες αλλά μόνον συναρμολογεί πάνελς) λειτουργεί σε χαμηλούς ρυθμούς.
Ο κινεζικός ανταγωνισμός είναι έντονος με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον αντιμετωπίσουν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, υπάρχουν κινεζικά πάνελς που πωλούνται προς 50 έως 57 λεπτά το watt. Τα επώνυμα κινεζικά κυμαίνονται από 58 έως 68 λεπτά. Τα ευρωπαϊκά πωλούνται στα επίπεδα των 70 – 88 λεπτών, ενώ τα ελληνικά, για να μπορούν να επιβιώσουν πρέπει να πωλούνται τουλάχιστον στα επίπεδα των 70 έως 75 λεπτών το watt.
Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες κινητοποιήθηκαν προκειμένου να συνδράμουν το υπουργείο ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή του μέτρου, αναθέτοντας στο δικηγορικό γραφείο «Μεταξάς και Συνεργάτες» την επεξεργασία σχεδίου υπουργικής απόφασης. Το σχέδιο ΥΑ ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες έχει σταλεί στον κ. Παπαγεωργίου.

Τι λέει το σχέδιο
Επί της ουσίας το σχέδιο υπουργικής απόφασης, επιχειρεί να μεταφέρει και στην ελληνική νομοθεσία το περίφημο ιταλικό μοντέλο, που δούλεψε εξαιρετικά, τόσο για την Ιταλική βιομηχανία εξοπλισμού όσο και συνολικότερα για την Ευρωπαϊκή.
Πιο αναλυτικά προβλέπεται ότι η προσαύξηση θα δίνεται σε σταθμούς, για την κατασκευή των οποίων το κόστος του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε προέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 70% από χώρα της Ε.Ε. Όποιος πληροί το κριτήριο μπορεί να το δηλώνει στον λειτουργό της αγοράς μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα που θα πιστοποιούν ότι τουλάχιστον το 70% του κόστους εξοπλισμού αφορούσε σε προϊόντα ευρωπαϊκής προέλευσης.
Το σχέδιο της ΥΑ προβλέπει τέσσερις κλίμακες προσαύξησης επί των τιμών που κάθε φορά προβλέπονται για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται μέσω φωτοβολταϊκών σταθμών.:
10% για σταθμούς έως 100kw
8% για σταθμούς 100 έως 500kw
6% για σταθμούς άνω των 500kw έως 2MW
4% για σταθμούς άνω των 2MW
Όσο για τις προϋποθέσεις που ορίζει το σχέδιο υπουργικής απόφασης, θα πρέπει ο εξοπλισμός (φωτοβολταϊκές συστοιχίες, μετατροπείς, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός) να έχει κατασκευαστεί σε εργοστάσιο εγκατεστημένο εντός της Ε.Ε. ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Τούτο θα πιστοποιείται από τα αντίστοιχα Πιστοποιητικά Επιθεώρησης Εργοστασίου που θα χορηγούνται από φορέα μέλος του IECEE (International Electrotechnical Commission system of Conformity, Assessment Schemes for Electrotechnical Equipment and Components).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση της απαραίτητης Υπουργικής Απόφασης, είναι  στις προθέσεις του ΥΠΕΚΑ και είναι θέμα χρόνου η επεξεργασία και η έκδοσή της. Εκτιμάται δε, ότι το Σχέδιο που έστειλαν οι εταιρείες θα διευκολύνει την εξέλιξη της υπόθεσης.

 energypress.gr - palo.gr - inews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου