Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Εισφορά επί του τζίρου σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ, όχι μόνο στα φωτοβολταικά…

Εισφορά επί του τζίρου όχι μόνο στα φωτοβολταικά, αλλά και στα υφιστάμενα έργα όλων των τεχνολογιών ΑΠΕ, εξετάζει σύμφωνα με τις πληροφορίες το υπουργείο ΠΕΚΑ.
Σε άλλες λιγότερο και σε άλλες περισσότερο, η σχετική τροπολογία ενδέχεται να αφορά σε όλες τις τεχνολογίες, με διαφορετικά φυσικά ποσοστά για κάθε μία, ανάλογα με την κατηγορία όπου βρίσκεται το κάθε έργο, και με επιδίωξη το σύστημα να είναι όσο το δυνατόν πιο "αντικειμενικό" για τους επενδυτές και δίκαιο.
Τα κριτήρια...
Κριτήρια για την κατάταξή των έργων σε κατηγορίες θα είναι τόσο το ύψος της ταρίφας (κάποιες επενδύσεις έχουν "κλειδώσει" πολύ υψηλότερες καθώς λειτουργούν εδώ και 3-4 χρόνια), όσο και το κόστος κατασκευής τους. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες το σενάριο ενός μέγιστου συντελεστή 20% επί του τζίρου, παρά τις αντιδράσεις, παραμένει στο τραπέζι.

Επιπλέον, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η διαφορετική αντιμετώπιση δεν θα εξαρτηθεί μόνο από το είδος της τεχνολογίας, και το ύψος της ταρίφας, αλλά και το πόσο δανεισμένος είναι ο κάθε επενδυτής. Η εξίσωση δηλαδή θα έχει 3 παραμέτρους : Τεχνολογία- ταρίφες- εξυπηρέτηση δανείου σε συνδυασμό με τυχόν επιχορήγηση.
Για ένα χρόνο ή και παραπάνω...
Σχετικά με το διάστημα επιβολής της εισφοράς μπορεί να είναι για 1 χρόνο, και μετά να επανεξεταστεί, αναλόγως της πορείας των εσόδων του ΛΑΓΗΕ. Στην ουσία, η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου χρονικού ορίζοντα "χρυσώνει το χάπι", ουδείς ωστόσο μπορεί να πει εκ των προτέρων αν η εισφορά δεν θα ισχύσει και πέραν του έτους : Που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους και με αυτό το δεδομένο.
Κατάσταση κάθε δανειολήπτη
Προκειμένου να συμπεριληφθεί στην εξίσωση και η κατάσταση δανεισμού του κάθε επενδυτή, το υπουργείο βρίσκεται την περίοδο αυτή σε επαφές με τις τράπεζες, αντλώντας στοιχεία για το αν τα δάνειά του εξυπηρετούνται ή βρίσκονται στο "κόκκινο", ώστε αναλόγως να διαμορφώσει και τη σχετική κατηγοριοποίηση.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διαφοροποίηση να λάβει υπόψιν της, τόσο τους επενδυτές, όσο επίσης τις τράπεζες αλλά φυσικά και τα έσοδα του ταμείου του ΛΑΓΗΕ.
Αντίο στο 18μηνο
Η άλλη τροπολογία, αφορά φυσικά στη κατάργηση του 18μήνου, του χρονικού περιθωρίου που έχουν στη διάθεσή τους οι επενδυτές προκειμένου να κατασκευάσουν το έργο από τη στιγμή που υπογράφουν σύμβαση με το ΛΑΓΗΕ και "κλειδώνουν" τιμή. Από 18μηνο που ισχύει σήμερα, το νέο περιθώριο θα μειωθεί σίγουρα στο 12μηνο, ίσως και πιο κάτω. Και πάλι, ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα παίξουν τα στοιχεία από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και οι δύο αυτές τροπολογίες θα κατατεθούν σε νομοσχέδια οικονομικών υπουργείων, (π.χ. Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος), και όχι υπουργείων που δεν έχουν καμία σχέση με το οικονομικό αντικείμενο. Εφόσον υπάρξει τέτοιο νομοσχέδιο η κατάθεση θα γίνει ίσως και την επόμενη εβδομάδα, διαφορετικά το υπουργείο θα περιμένει τη κατάλληλη στιγμή.

energypress -  inews - energia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου