Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012

Ένας νέος τύπος φ/β φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα

Ένας κυρτός καθρέπτης είναι αυτό που κάνει την διαφορά ανάγοντας τον νέο αυτό τύπο φωτοβολταϊκού πάνελ που είναι το αποτέλεσμα ειδικής έρευνας του πανεπιστημίου της Αριζόνα στην πιο αποδοτική μέχρι σήμερα, όπως την χαρακτηρίζουν, κυψέλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το συγκεκριμένο φωτοβολταϊκό «φυλακίζει» το ηλιακό φως χάρη στο σχήμα του, διαχέοντας την ενέργεια περιστροφικά, με αποτέλεσμα να έχει διπλάσια απόδοση σε σχέση με ένα κανονικό πάνελ.
Σημαντικό ρόλο έχει και η περιστρεφόμενη βάση στην φορά του ήλιου πάνω στην οποία «κάθεται» το φωτοβολταϊκό αυτό.
«Το φωτοβολταϊκό αυτό είναι τόσο έξυπνο που ξέρει πότε και από πού θα ανατείλει ο ήλιος από τον ορίζοντα, τον οποίο ακολουθεί μέχρι το ηλιοβασίλεμα, μετά την νύχτα κοιμάται» δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες στο project αυτό, ο Blake Coughenour.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο του φωτοβολταϊκού αυτού είναι οι καθρέφτες του, που θυμίζουν το σχήμα ενός πιάτου.
«Οι καθρέφτες στα περισσότερα φωτοβολταϊκά έχουν το σχήμα ενός κυλίνδρου για να αιχμαλωτίζουν την θερμότητα. Εμείς μάθαμε πώς να λυγίζουμε το γυαλί με απόλυτη ακρίβεια ώστε να στοχεύει σε μία γραμμή ή ένα σημείο» δήλωσε ο ίδιος.
Οι κυψέλες που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή και που είναι ίδιες με εκείνες που φέρουν τα διαστημόπλοια «πιάνουν» κάθε αχτίδα του ήλιου, με αποτέλεσμα να φυλάσσουν φως και θερμότητα.
Για τον λόγο αυτό σχεδιάστηκε ένα ειδικό σύστημα με μικρούς ανεμιστήρες που δεν αφήνουν το όλο σύστημα να υπερθερμανθεί έτσι ώστε να διατηρείται μία μέση θερμοκρασία στους 36 βαθμούς Κελσίου.
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι ένα τέτοιο σύστημα με δύο καθρέφτες αρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες δύο σπιτιών.
Στόχος είναι όμως να τοποθετηθούν οκτώ τέτοιοι καθρέφτες σε κάθε φωτοβολταϊκό, με σκοπό σε μία έκταση 11 επί 11 χλμ. να παράγονται 10 GW κατά τις ώρες ηλιοφάνειας, όσο δηλαδή παράγει περίπου και μία μονάδα πυρηνικής ενέργειας.

 energypress - eurocharity - inews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου