Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Επανασυνδέουν το ρεύμα για τους μη έχοντες

Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος δεν κρύβουν το πρόσωπό τους και δεν φοβούνται ποινικές κυρώσεις. Οπως λένε στην «Κ.Ε.», η μεγαλύτερη νίκη «θα είναι η κοινωνική αφύπνιση». Με τη δράση τους έπεισαν τη ΔΕΗ να διευρύνει τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου και να προχωρήσει σε διακανονισμούς για τα χρέη άπορων πολιτών.
Δρουν εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο στο σκοτάδι της ανωνυμίας. Χάρη σ' αυτούς όμως, 3.500 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα ζουν στο φως. Η Κίνηση Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος κατάφερε να ρίξει το κάστρο από μέσα: Οι δικές τους παρεμβάσεις αποτέλεσαν την αιτία, για να διευρύνει η ΔΕΗ τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου, έτσι ώστε να ωφεληθούν περισσότεροι άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να διακανονίζουν σε μικρές δόσεις το ποσό της οφειλής τους.

Στόχος τους δεν είναι απλώς η επανασύνδεση του ρεύματος, αλλά η πίεση προς τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακανονισμό με πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν το χρέος τους. Από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να επιτύχουν 700 διακανονισμούς. Μάλιστα πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις αφορούσαν ποσά αρκετά υψηλά, για τα οποία εκατοντάδες συμπολίτες μας έβρισκαν μέχρι σήμερα κλειστές πόρτες, όταν αποπειράθηκαν να τα διευθετήσουν σε δόσεις που μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.
«Οχι στο φόβο»
Βασική τους επιδίωξη είναι η δική τους δράση να αφυπνίσει τον κόσμο που φοβάται. «Να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι μόνο μέρος του προβλήματος, αλλά βασικός πυλώνας της λύσης του». Συναντήσαμε τον Θόδωρο Μαρινέλη και τον Τάσο Καραγιώργη, δύο από μέλη της Κίνησης, κοντά στο Μικρολίμανο. Λίγη ώρα πριν προχωρήσουν στην επανασύνδεση ρεύματος σε μία μικρή μονοκατοικία της περιοχής. Μία από τις δεκάδες που πραγματοποιούν καθημερινά. Δεν έχουν καμία διάθεση να κρυφτούν, φοβούμενοι κυρώσεις και δικαστικές διώξεις.
Αντίθετα, υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν κάτι παράνομο. «Δεν κλέβουμε από κανένα ρεύμα. Επανασυνδέουμε τα ρολόγια, τα οποία συνεχίζουν να γράφουν και αποκαθιστούμε μία αδικία για εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν να πληρώσουν. Αυτό που κάνουμε, μπορεί να μην είναι πολιτικά ορθό, αλλά είναι κοινωνικά δίκαιο», εξηγεί ο κ. Μαρινέλης.
Προέρχονται από το κίνημα ΑΛ.ΑΝΥ.Α. (Αλληλεγγύη-Ανυπακοή-Ανατροπή). «Θεωρήσαμε, ότι το ρεύμα ήταν το δικό μας πεδίο δράσης, καθώς πιστεύουμε ότι είναι κοινωνικό αγαθό και όσο περνάει από το χέρι μας, κανένα σπίτι δεν θα μείνει στο σκοτάδι.
Στην πορεία, εθιστήκαμε με τα χαμόγελα των ανθρώπων κι έτσι συνεχίζουμε...», λένε.
Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου 1,5 χρόνο, όταν δημιουργήθηκε ένας πυρήνας ακτιβιστών με «ειδίκευση» στις επανασυνδέσεις ρεύματος, αν και η στόχευση ήταν πιο διευρυμένη, όπως εξηγεί ο Τάσος Καραγιώργος: «Εμείς πιστεύουμε ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Κι αυτό κάναμε. Κινηματικά, μόρτικα, δυναμικά. Δεν αρκεστήκαμε απλώς σε παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΗ, τις Εφορίες κ.λπ.
Ούτε βεβαίως μόνο στις επανασυνδέσεις: «Οταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο κτήριο της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, προσπάθησαν να μας παρακάμψουν. Εμείς κλειδώσαμε τον όροφο, και τους είπαμε ότι δεν φεύγουμε από εδώ, αν δεν δοθεί λύση. Καταφέραμε και κάναμε μία συνάντηση με το δ.σ. της ΔΕΗ και τους εξηγήσαμε ότι δεν συμφέρει ούτε αυτούς τους ίδιους να έχουν κλειστές ένα εκατομμύριο παροχές. Είμαστε η αιτία για το νέο κανονισμό της ΔΕΗ που προέκυψε, βάσει του οποίου διευρύνθηκαν τα κριτήρια του κοινωνικού τιμολογίου. Σήμερα έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν καλό δίαυλο επικοινωνίας με κάποιους ανθρώπους στη ΔΕΗ. Εμείς από την πλευρά μας, πέραν των επανασυνδέσεων, συλλέγουμε στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αδυναμία πληρωμής και πιέζουμε για διακονισμό. Παρεμβαίνουμε μετά από καταγγελίες πολιτών, στην περίπτωση που δεν εξυπηρετούνται».
Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Ενάντια στις Διακοπές Ρεύματος αναφέρουν ότι ο διακανονισμός δεν ήταν απλή υπόθεση: «Ζητούσαν το 50% μπροστά και δόσεις, τις οποίες ένας άνεργος, ένας άπορος, μία πολύτεκνη οικογένεια σε κρίση, δεν μπορούσε να πληρώσει. Η κατάσταση ήταν απάνθρωπη. Επανασυνδέσαμε το ρεύμα σε ηλικιωμένο καρκινοπαθή στον Περαιά, ο οποίος χρωστούσε 6.000 ευρώ. Καταφέραμε να ρυθμίσει την οφειλή του με 150 ευρώ προκαταβολή και μηνιαία δόση 100 ευρώ το μήνα», προσθέτει ο κ. Μαρινέλης.
Ελπίδα
Οι δύο ακτιβιστές εξηγούν ότι η μεγάλη νίκη για αυτούς θα είναι η αφύπνιση της κοινωνίας: «Ως άνθρωπος, δεν μου αρέσουν η αδικία και η παθητική στάση γενικότερα. θέλω, λοιπόν, να συμβάλω στην ανατροπή αυτής της παθητικότητας. Σκοπός μου είναι, λοιπόν, να παρακινήσω κι άλλους ανθρώπους και φυσικά να βοηθήσω και να απαλύνω καταστάσεις. Αν σηκώσει ο καθένας από εμάς τη σημαία της προσωπικής του επανάστασης, θα είναι πολύ σημαντικό. Γιατί αν το κάνει για τον εαυτό του, για την οικογένειά του, τότε, ίσως το κάνει και για τους άλλους», θα πει ο κ. Καραγιώργος.
Αρκεί λοιπόν ένα βήμα: «Να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Γι' αυτό κι εμείς δεν κρύβουμε το πρόσωπό μας. Θέλουμε να τους δώσουμε μία ελπίδα. Οτι μπορούν και μόνοι τους. Να μην είναι μοιρολάτρες, να μάχονται και να αγωνίζονται», συμπληρώνει ο κ. Μαρινέλης.
Για όσους ακόμη φοβούνται να επανασυνδέσουν το ρεύμα, οι δύο ακτιβιστές εξηγούν ότι η οργάνωση θα αναλάβει την ευθύνη: «Κολλάμε στο ρολόι ένα έντυπο, με το λογότυπο της οργάνωσης. Την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί την αναλαβάνουμε εμείς».

Ντίνα Καρατζιού: (Ελευθεροτυπία, 8/9/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου