Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Βελτιώσεις υπέρ των επενδυτών ΑΠΕ στο νομοσχέδιο ΥΠΕΚΑ

Τρείς ουσιώδεις αλλαγές, σε σχέση με το κείμενο που είχε δοθεί αρχικά για διαβούλευση, περιλαμβάνει,  το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ και αναμένει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου προκειμένου να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή (πιθανόν μέσα στην εβδομάδα εάν προχωρήσει η διαδικασία στο Γενικό Λογιστήριο).
Οι αλλαγές επήλθαν μετά τις εμπεριστατωμένες αντιρρήσεις που εξέφρασαν οι φορείς των ΑΠΕ και φαίνεται ότι έπεισαν τελικά τους επιτελείς του ΥΠΕΚΑ.
Οι τρείς αλλαγές είναι οι εξής:
·         Δεν υιοθετείται το «κλείδωμα» της ταρίφας με την ηλέκτριση του έργου, δηλαδή με την ολοκλήρωσή του. Το ζήτημα αυτό είχε συγκεντρώσει τα πυρά των φορέων ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών (για τα φωτοβολταϊκά ισχύει ήδη) καθώς υποστήριζαν ότι θα δημιουργούσε τον κίνδυνο, κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός έργου ο Υπουργός να αποφασίσει να μειώσει την τιμή πώλησης, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το επιχειρηματικό σχέδιο με βάση το οποίο εγκρίθηκε η χρηματοδότηση.  Το γεγονός αυτό θα δημιουργούσε  αβεβαιότητα που είναι μη διαχειρίσιμη από οποιοδήποτε χρηματοδοτικό οργανισμό, με αποτέλεσμα - οι επενδύσεις Α.Π.Ε. στην Ελλάδα να αποκλείονται από χρηματοδότηση (μη  bankable).

·         Δεν αλλάζει ο τρόπος αναπροσαρμογής των εγγυημένων τιμών. Με βάση το αρχικό σχέδιο οι ταρίφες μπορούσαν να αλλάξουν με απλή υπουργική απόφαση και όχι με νόμο όπως ισχύει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η αλλαγή με απλή υπουργική απόφαση ισχύει ήδη για τα φωτοβολταϊκά.
·         Δεν καταργείται τελικά η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής απορρόφησης του ρεύματος κατ΄αναλογία του πληθωρισμού. Συγκεκριμένα θα διατηρηθεί για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ η αναπροσαρμογή, αλλά θα μειωθούν τα ποσοστά της επί του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα οι ταρίφες αύξαναν κάθε χρόνο σε ποσοστό 50% του πληθωρισμού (για τα αιολικά κ.λπ.) και κατά 25% για τα φωτοβολταϊκά.  
Τέλος ΕΡΤ
Παράλληλα το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνει τη ρύθμιση για το τέλος ΕΡΤ, το 25% του οποίου κατευθυνόταν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ. Με την αρχική μορφή του νομοσχεδίου απαλλάσσονταν από το τέλος ΕΡΤ οι ναοί, οι τάφοι κ.λπ., ενώ οριζόταν η υποχρέωση επιβολής (δηλαδή είσπραξης) του τέλους από όλους τους προμηθευτές και όχι μόνον από τη ΔΕΗ. Με την κατάργηση της ΕΡΤ επήλθε και κατάργηση του τέλους ΕΡΤ και συνεπώς αποσύρθηκε και η σχετική ρύθμιση από το νομοσχέδιο.
Ειρρήσθω εν παρόδω ότι η μεταφορά του 25% του τέλους ΕΡΤ στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ είχε θεσπιστεί πέρυσι τον Αύγουστο, με διάρκεια ένα χρόνο, συνεπώς μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο του 2013. Έτσι, μετά την κατάργηση της ΕΡΤ και την παύση της σχετικής χρέωσης, δημιουργήθηκε ένα κενό 4 μηνών, κατά το οποίο δεν θα εισρεύσουν τα προϋπολογισμένα έσοδα στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει διαβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών (στο οποίο πέρασε η εκκαθάριση της ΕΡΤ) προς το ΥΠΕΚΑ ότι θα δοθεί το αναλογούν ποσό απευθείας στον ΛΑΓΗΕ.
Άλλες διατάξεις
Ας σημειωθεί τέλος ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το «υπόλοιπο» των ρυθμίσεων γύρω από την πράσινη αγορά ενέργειας που δεν εντάχθηκαν μαζί με τα μέτρα για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, το Μάιο, στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης. 
Σύμφωνα με παράγοντες των ΑΠΕ κάποιες από τις διατάξεις δυσκολεύουν την ανανέωση αδειών εγκατάστασης, ενώ «δια της πλαγίας» μπαίνει πάγος στην υπόθεση των μικρών ανεμογεννητριών καθώς αναστέλλεται η αδειοδότηση  μέχρι να εκπονηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες.
 Από την άλλη, εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά που μπορούν πλέον να προχωρήσουν στην κατασκευή φραγμάτων σε δασικές εκτάσεις.
Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζονται ζητήματα σχετικά με την απόδοση στους δικαιούχους- οικιακούς καταναλωτές των ποσών που αντιστοιχούν στην εισφορά 1% από την προ ΦΠΑ τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
Επίσης με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έργων σύνδεσης σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

polytexnikanea - energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου