Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

net – metering οι ελπίδες του φωτοβολταϊκού κλάδου

Στην αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και στον συμψηφισμό της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης από τον αυτοπαραγωγό ενέργειας (net -metering) έχει εναποθέσει κατά μεγάλο μέρος τις ελπίδες της για επιβίωση η αγορά του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.
Μετά τις νέες ταρίφες η δραστηριότητα στον κλάδο κυριολεκτικά κατέρρευσε. Κι αν συνέχισαν να κατασκευάζονται κάποια – λίγα - πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα με οικονομίες κλίμακας, στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών σταμάτησε κάθε κίνηση. Η πρακτική συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι να έχουν κλείσει ή να κινδυνεύουν να κλείσουν πολλές από τις εταιρείες του κλάδου και να κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ο λόγος που δεν έχουν κλείσει ήδη πολλές εταιρείες είναι ότι έχουν «αποθέματα» από το πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του 2013 γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν περιμένοντας να διαμορφωθεί ευνοϊκότερο κλίμα, έστω και ως προοπτική.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν επενδυθεί ελπίδες στην αυτοπαραγωγή και στο net – metering, καθώς, όπως λέει ο κλάδος, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει η φωτοβολταϊκή οικονομία χωρίς να επιβαρύνεται ούτε ο καταναλωτής ούτε το ταμείο του ΛΑΓΗΕ.
Για να γίνει ωστόσο ελκυστική η αυτοπαραγωγή και το net – metering απαιτούνται δύο τουλάχιστον στοιχεία:
Πρώτον, σε κάθε μετρητική περίοδο (ας πούμε δίμηνο ή τετράμηνο) η ενέργεια που χρεώνεται και πρέπει να πληρώσει ο αυτοπαραγωγός να είναι η διαφορά ανάμεσα στην ενέργεια που κατανάλωσε και σε εκείνη που παρήγαγε. Να γίνεται δηλαδή μια και όχι δύο διαφορετικές πράξεις: Μια χρέωση με το συνολικό ρεύμα που κατανάλωσε και μια πίστωση με το συνολικό ρεύμα που παρήγαγε. Η σημασία αυτής της παραμέτρου είναι πολύ μεγάλη. Εάν γίνονται δύο διαφορετικές πράξεις ο αυτοπαραγωγός θα καλείται να πληρώσει τους φόρους και τα τέλη που συνοδεύουν το λογαριασμό ρεύματος, όχι μόνον για τη διαφορά, αλλά για το σύνολο της κατανάλωσής του. Ο λόγος για τον ΕΦΚ, τα τέλη δικτύου μεταφοράς και διανομής, τα τέλη ΥΚΩ, το ΕΤΜΕΑΡ, τον ΦΠΑ, τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν περίπου το 40% ενός τυπικού λογαριασμού.
Πρακτικά το θέμα αυτό λύνεται με το να συνδεθεί ο αυτοπαραγωγός - καταναλωτής με ένα μετρητή διπλής κατεύθυνσης. Να μετράει δηλαδή το «ρολόι» αυτό την κατανάλωση και (λειτουργώντας ανάποδα) να αφαιρεί τις κιλοβατώρες που εγχέονται στο σύστημα. Άρα να μένει στο τέλος η διαφορά με το ποσό της «καθαρής» κατανάλωσης.
Δεύτερο στοιχείο για να γίνει ελκυστική η αυτοπαραγωγή και το netmetering είναι, στην περίπτωση που η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση μέσα σε μια μετρητική περίοδο, η περίσσεια αυτή να πιστώνεται λογιστικά στις επόμενες μετρητικές περιόδους, και να γίνεται εκκαθάριση σε μια συνολική χρονική διάρκεια (π.χ. ένα έτος).

Αντικειμενικός σκοπός αυτών των ρυθμίσεων είναι να γίνεται απόσβεση της επένδυσης σε ένα εύλογο χρόνο, (περίπου στα 10 χρόνια λένε οι ειδικοί) και όχι στα 15 χρόνια που απαιτούνται με βάση τις σημερινές ταρίφες στα φωτοβολταϊκά της στέγης (12,5 λεπτά). Έτσι να είναι σχετικώς ελκυστική η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στέγης.
Το θέμα της αυτοπαραγωγής θεσμοθετείται επίσημα με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ, ωστόσο μένει στην αρχική διατύπωση, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Αυτές θα αποτελέσουν προφανώς αντικείμενο υπουργικής απόφασης στο μέλλον. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, όπως τουλάχιστον πήγε στην ΚΕΝΕ αναφέρονται τα εξής: «Είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό».

energypress.gr - polytexnikanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου