Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Γερμανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ενέργεια

Επιχειρηματική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι κορυφαίων γερμανικών ενεργειακών επιχειρήσεων, αλλά και ορισμένων από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς οίκους της Ευρώπης, βρίσκεται από χθες στη χώρα μας και αναζητά συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες για την υλοποίηση κοινών επενδύσεων.
Οι συμμετέχοντες στη γερμανική αποστολή, την οποία οργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, θα συνοδεύουν στην Ελλάδα την υφυπουργό Περιβάλλοντος της Γερμανίας Katherina Reiche, η οποία κατά m διάρκεια της επίσκεψης της στην Αθήνα θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ιωάννη Μανιάτη, αλλά και με τον υπουργό Εσωτερικών Ιωάννη Μιχελάκη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

Μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων (που είναι πάνω από δέκα) περιλαμβάνεται ο ενεργειακός κολοσσός RWE, αλλά και η εταιρεία WV Energie AG, καθώς και εκπρόσωποι της Allianz Global Investors.
Μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στις επαφές με τις γερμανικές εταιρείες θα είναι οι «Σωληνουργεία Βοιωτίας», «Μύλοι Σόγιας» και Agrovim, που αποτελούν υποδείγματα εταιρειών, οι οποίες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης, παραμένοντας σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι εκπρόσωποι τους θα παρουσιάσουν best practices για το επιχειρείν στην Ελλάδα.
Οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθούν οι ελληνογερμανικές επαφές θα είναι η ενέργεια και ειδικότερα η συμπαραγωγή, το βιοαέριο, η βιομάζα και η γεωθερμία, η αγορά τροφίμων, ο οδοφωτισμός και η διαχείριση απορριμμάτων.
Στις συναντήσεις, που θα έχει η υφυπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, θα συμμετάσχουν από ελληνικής πλευράς ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Finance, Αλέξανδρος Πουλαρίκας, ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλέξανδρος Αντωνόπουλος κ.ά. Από γερμανικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Klemens Semtner και ο γενικός διευθυντής του Επιμελητηρίου Φραγκφούρτης Detlev Osterlo.

(Ημερησία, 26/7/2013)

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Λονδίνο: Μεγάλη χωματερή μεταμορφώνεται σε φυσικό πάρκο

Μια περιοχή σχεδόν 500 στρεμμάτων στο δέλτα του Τάμεση μοιάζει να έχει επιστρέψει στη φυσική της κατάσταση, βρίσκεται όμως πάνω στη χωματερή που συγκέντρωνε επί μισό αιώνα τα σκουπίδια από έξι περιφέρειες του Λονδίνου.


To Φυσικό Πάρκο του Μάκινγκ, μια έκταση 485 στρεμμάτων στη βόρεια όχθη του δέλτα ανατολικά του Λονδίνου, εγκαινιάστηκε επίσημα από τον σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο, βρετανό τηλεοπτικό φυσιοδίφη και επίτιμο πρόεδρο του The Wildlife Trust, μια ομοσπονδία 47 τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Η χωματερή καλύφθηκε από ένα στρώμα χώματος βάθους έως και 30 μέτρων και έχει πλέον μεταμορφωθεί σε λιβάδια, δασωμένες περιοχές, λίμνες και καλαμιώνες, βιότοποι που προσελκύουν σπάνια είδη όπως o κορυδαλλός, οι έχιδνες και πολλά έντομα.

«Αυτή είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του δέλτα του Τάμεση» σχολίασε στα εγκαίνια ο Ατένμπορο.
«Η περιοχή αυτή είχε τα πάνω και τα κάτω της. Αυτή η θαυμάσια φυσική περιοχή βρίσκεται εκεί όπου υπήρχαν κάποτε 230 οικισμοί Σαξόνων. 

Έκτοτε όμως ήρθαν εδώ τα σκουπίδια από έξι διοικητικές περιφέρειες του Λονδίνου» ανέφερε.
Εκπρόσωπος της Cory Environmental, της εταιρείας στην οποία ανήκει η χωματερή, ανέφερε από την πλευρά του ότι τα οικιακά απορρίμματα του Λονδίνου εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να μεταφέρονται με πλοιάρια στον Τάμεση.

Σήμερα όμως καταλήγουν σε μονάδα επεξεργασίας που παράγει αρκετή ενέργεια για 100.000 σπίτια.


energypress

Ο ΧΥΤΑ Μυκόνου αν και κόστισε 6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, δεν λειτουργεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

80 τόνοι απορριμμάτων συσσωρεύτηκαν στη Μύκονο

Περισσότεροι από 80 τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί σε κάδους και σε ανοιχτές χωματερές της Μυκόνου, με κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Skai.gr.
Στη Μύκονο δεν υπάρχει οργανωμένος χώρος διαχείρισης απορριμμάτων και λειτουργούν οι παράνομες χωματερές για την οποίες η Ελλάδα θα πληρώσει πρόστιμο που θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι υπάρχει φέτος το καλοκαίρι μειωμένο προσωπικό στην καθαριότητα και τα περισσότερα απορριμματοφόρα δεν λειτουργούν.

Ο ΧΥΤΑ Μυκόνου αν και κόστισε 6 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του, δεν λειτουργεί σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία !!!

Το σχέδιο του ΥΠΕΚΑ για το New Deal – τι ειπώθηκε στα άδυτα της χθεσινής συνάντησης

Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος ΑΠΕ για τα επόμενα 7 με 8 χρόνια επιδιώκει το ΥΠΕΚΑ μέσω της συμφωνίας για παρέμβαση στις τιμές των υφιστάμενων PPA’s (Power Purchase Agreements). Σύμφωνα με τα λόγια του Μ. Παπαγεωργίου είναι σημαντικό να δοθεί μόνιμη λύση για το σύστημα, το οποίο σώθηκε μετά από μεγάλη προσπάθεια. Σε αυτή την οριστική λύση το ΥΠΕΚΑ αναμένει τη συνεισφορά όλων των ωφελούμενων στην αγορά (Δημόσιο, Τράπεζες, Παραγωγοί και άλλοι stakeholders της αγοράς).
Από τις ειδήσεις που βγήκαν χθες για τις προθέσεις της κυβέρνησης προκύπτουν τα εξής:
*Αναμένεται μετά τα νέα μέτρα έλλειμμα 700 εκατ. στο τέλος του 2014 που πρέπει να μηδενιστεί. Το έλλειμμα χωρίς τις παρεμβάσεις θα ήταν 2,7 δις
*Οι βασικοί ωφελημένοι από την αγορά πρέπει να έχουν ισοδύναμες απώλειες
*Δεν θα υπάρξει άλλη αύξηση στο ΕΤΜΕΑΡ πλην αυτής που δόθηκε τώρα

*Δε θα υπάρξει αύξηση στο λιγνιτικό τέλος ενώ και η ΔΕΗ δε θα συνεισφέρει πέραν του κόστους που προκύπτει από τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ΟΤΣ (περίπου 120 εκατ. σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρείας)
*Οι τιμές στα PPA’s θα επαναπροσδιοριστούν σε λογικά κατά το υπουργείο νούμερα στα επίπεδα του 7 με 8%
*Για τα φ/β η μείωση που προκύπτει είναι 45% κατά μέσο όρο, που μεταφράζεται σε μειώσεις από 30 έως 60% ανάλογα με την περίπτωση
*Για τα αιολικά και τις υπόλοιπες τεχνολογίες η μείωση της ταρίφας σε μόνιμη βάση θα αντιστοιχιστεί το ποσοστό της έκτακτης εισφοράς (10%)
*Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πρόταση του ΥΠΕΚΑ γίνεται αποδεκτή από τις τράπεζες
*Η Πολιτεία επίσης είναι έτοιμη να δεχθεί τις απώλειες που συνεπάγεται η μείωση των φορολογικών εσόδων (από τη μείωση του τζίρου, σε έσοδα ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος)
*Ανταποδοτικό όφελος για την αποδοχή της συμφωνίας θα είναι η χρονική επέκταση των υφιστάμενων συμβάσεων
*θα παραδοθεί μελέτη της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών
*Το ΥΠΕΚΑ παραμένει προτάσεις των φορέων μέχρι αρχές Αυγούστου
*Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται το Σεπτέμβριο
*Δεν έγιναν γνωστά τα πιθανά αντικίνητρα που θα χρησιμοποιηθούν για να «πειστούν» να συμμετάσχουν οι παραγωγοί
Οι θέσεις των φορέων
Από την πλευρά του ΕΣΗΑΠΕ τονίστηκε ότι είναι θετικό που ξεκινάει ο διάλογος με τους φορείς για τη βιωσιμότητα του συστήματος, παρότι όπως επισήμανε ο Σύνδεσμος έχει τεκμηριωθεί ότι δεν ευθύνονται οι ΑΠΕ για το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ενώ ήδη οι παραγωγοί μέσω της έκτακτης εισφοράς αλλά και του άτυπου δανεισμού του ΛΑΓΗΕ ήδη συνεισφέρουν στη προσπάθεια διάσωσης του συστήματος
Σύμφωνα με τον ΕΣΗΑΠΕ ο επαναπροσδιορσιμός των εγγυημένων τιμών μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση και ο σύνδεσμος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στην αναζήτηση αυτής της λύσης, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει υπό προϋποθέσεις και να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής μελέτης που θα λάβει υπόψη και τη γνωμάτευση της ΡΑΕ για το κόστος των τεχνολογιών ΑΠΕ (πρέπει η μελέτη να είναι σοβαρή η μελέτη και να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο).
Επίσης δεν μπορεί να έχει οριζόντιο χαρακτήρα, ακόμη και για παραγωγούς με διαφορετικά χαρακτηριστικά των ίδιων τεχνολογιών αλλά αντίθετα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράμετροι όπως το μέγεθος κλπ.
Ως προς την απόδοση της τάξης του 8% πρέπει να τονιστεί ότι αυτή μπορεί να ισχύει σε χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, όπου όμως πληρώνεται η ενέργεια, ο ΦΠΑ, η αδειοδότηση γίνεται με ομαλές και όχι χρονοβόρες διαδικασίες, δεν υπάρχουν γραφειοκρατικές εμπλοκές, ασαφές πλαίσιο κλπ΄.
Επίσης οι εκπρόσωποι των ΑΠΕ απάντησαν στον υπουργό ότι δεν είναι μόνοι ωφελημένοι οι επενδυτές, είναι ταυτόχρονα και η εθνική οικονομία και οι καταναλωτές καθώς αποφεύγεται με τις ΑΠΕ η χρήση ακριβών εισαγόμενων καυσίμων και  προστατεύεται το περιβάλλον.
Αρνητική ήταν η θέση που πήραν οι εκπρόσωποι των παραγωγών φωτοβολταϊκών (ΣΠΕΦ, ΠΑΣΥΦ) που μεταξύ άλλων ζήτησαν διευκρινίσεις για θέματα όπως:
*πόση θα είναι η διακύμανση (συν, πλην) στο μέσο ποσοστό 45%
*τι θα συμβεί για όποιον δεν προσέλθει στη συμφωνία
*είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 45% και δεν διευκρινίζεται εάν είναι αναγκαίο με βάση τα νούμερα πριν ή μετά την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ
*Δεν υπάρχει πρόβλεψη για διαχωρισμό και διαφοροποίηση μεταξύ παραγωγών που χρησιμοποίησαν ελληνικό ή κινεζικό εξοπλισμό
*Η συμβολή των φβ είναι μεγάλη και αντίστοιχα μικρή των άλλων τεχνολογιών και κυρίως των αιολικών
Από τις άλλες τεχνολογίες υπήρξαν τοποθετήσεις επίσης από τους φορείς της βιομάζας και των μικρών υδροηλεκτρικών καθώς επίσης και των εγκαταστατών φβ.

livester - energypress

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

net – metering οι ελπίδες του φωτοβολταϊκού κλάδου

Στην αυτοπαραγωγή ρεύματος από φωτοβολταϊκά και στον συμψηφισμό της παραγόμενης και της καταναλισκόμενης από τον αυτοπαραγωγό ενέργειας (net -metering) έχει εναποθέσει κατά μεγάλο μέρος τις ελπίδες της για επιβίωση η αγορά του φωτοβολταϊκού εξοπλισμού.
Μετά τις νέες ταρίφες η δραστηριότητα στον κλάδο κυριολεκτικά κατέρρευσε. Κι αν συνέχισαν να κατασκευάζονται κάποια – λίγα - πολύ μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα με οικονομίες κλίμακας, στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών σταμάτησε κάθε κίνηση. Η πρακτική συνέπεια αυτού του γεγονότος είναι να έχουν κλείσει ή να κινδυνεύουν να κλείσουν πολλές από τις εταιρείες του κλάδου και να κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ο λόγος που δεν έχουν κλείσει ήδη πολλές εταιρείες είναι ότι έχουν «αποθέματα» από το πολύ καλό πρώτο τρίμηνο του 2013 γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να παραμείνουν περιμένοντας να διαμορφωθεί ευνοϊκότερο κλίμα, έστω και ως προοπτική.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν επενδυθεί ελπίδες στην αυτοπαραγωγή και στο net – metering, καθώς, όπως λέει ο κλάδος, εάν υπάρξουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, θα μπορούσε να λειτουργήσει η φωτοβολταϊκή οικονομία χωρίς να επιβαρύνεται ούτε ο καταναλωτής ούτε το ταμείο του ΛΑΓΗΕ.
Για να γίνει ωστόσο ελκυστική η αυτοπαραγωγή και το net – metering απαιτούνται δύο τουλάχιστον στοιχεία:
Πρώτον, σε κάθε μετρητική περίοδο (ας πούμε δίμηνο ή τετράμηνο) η ενέργεια που χρεώνεται και πρέπει να πληρώσει ο αυτοπαραγωγός να είναι η διαφορά ανάμεσα στην ενέργεια που κατανάλωσε και σε εκείνη που παρήγαγε. Να γίνεται δηλαδή μια και όχι δύο διαφορετικές πράξεις: Μια χρέωση με το συνολικό ρεύμα που κατανάλωσε και μια πίστωση με το συνολικό ρεύμα που παρήγαγε. Η σημασία αυτής της παραμέτρου είναι πολύ μεγάλη. Εάν γίνονται δύο διαφορετικές πράξεις ο αυτοπαραγωγός θα καλείται να πληρώσει τους φόρους και τα τέλη που συνοδεύουν το λογαριασμό ρεύματος, όχι μόνον για τη διαφορά, αλλά για το σύνολο της κατανάλωσής του. Ο λόγος για τον ΕΦΚ, τα τέλη δικτύου μεταφοράς και διανομής, τα τέλη ΥΚΩ, το ΕΤΜΕΑΡ, τον ΦΠΑ, τα οποία στο σύνολό τους φτάνουν περίπου το 40% ενός τυπικού λογαριασμού.
Πρακτικά το θέμα αυτό λύνεται με το να συνδεθεί ο αυτοπαραγωγός - καταναλωτής με ένα μετρητή διπλής κατεύθυνσης. Να μετράει δηλαδή το «ρολόι» αυτό την κατανάλωση και (λειτουργώντας ανάποδα) να αφαιρεί τις κιλοβατώρες που εγχέονται στο σύστημα. Άρα να μένει στο τέλος η διαφορά με το ποσό της «καθαρής» κατανάλωσης.
Δεύτερο στοιχείο για να γίνει ελκυστική η αυτοπαραγωγή και το netmetering είναι, στην περίπτωση που η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση μέσα σε μια μετρητική περίοδο, η περίσσεια αυτή να πιστώνεται λογιστικά στις επόμενες μετρητικές περιόδους, και να γίνεται εκκαθάριση σε μια συνολική χρονική διάρκεια (π.χ. ένα έτος).

Αντικειμενικός σκοπός αυτών των ρυθμίσεων είναι να γίνεται απόσβεση της επένδυσης σε ένα εύλογο χρόνο, (περίπου στα 10 χρόνια λένε οι ειδικοί) και όχι στα 15 χρόνια που απαιτούνται με βάση τις σημερινές ταρίφες στα φωτοβολταϊκά της στέγης (12,5 λεπτά). Έτσι να είναι σχετικώς ελκυστική η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στέγης.
Το θέμα της αυτοπαραγωγής θεσμοθετείται επίσημα με το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΚΑ, ωστόσο μένει στην αρχική διατύπωση, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες. Αυτές θα αποτελέσουν προφανώς αντικείμενο υπουργικής απόφασης στο μέλλον. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, όπως τουλάχιστον πήγε στην ΚΕΝΕ αναφέρονται τα εξής: «Είναι δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς σε εγκαταστάσεις τους που συνδέονται στο δίκτυο. Η παραγόμενη ενέργεια από το σταθμό συμψηφίζεται σε κάθε κύκλο καταμέτρησης με την καταναλισκόμενη ενέργεια στις εγκαταστάσεις του αυτοπαραγωγού που τροφοδοτεί ο σταθμός. Τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό του προηγούμενου εδαφίου διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό».

energypress.gr - polytexnikanea.gr

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΛΑΓΗΕ: Το κράτος να αναλάβει το σημερινό έλλειμμα!

Την ριζοσπαστική θέση, σύμφωνα με την οποία θα πρέπει το δημόσιο να κεφαλαιοποιήσει το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ και στη συνέχεια να φροντίσει να μην δημιουργηθεί καινούργιο, διατύπωσε χθες σε αναπτυξιακό συνέδριο, ο πρόεδρος του Λειτουργού κ. Τάσος Γκαρής.
Η πρόταση, η οποία σημαίνει πρακτικά να αναλάβει η πολιτεία το σημερινό άνοιγμα, διατυπώθηκε από τον κ. Γκαρή αφού είχε πρώτα περιγραφεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο ΛΑΓΗΕ, με το έλλειμμα να βρίσκεται σήμερα στα 436 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το τέλος του 2014 να είναι στα 1,23 δις. ευρώ εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν. «Το έλλειμμα είναι πολύ μεγάλο. Ακόμη και εάν “κόβαμε” τις υφιστάμενες τιμές  σε ένα ποσοστό 40%, το μόνο που θα καταφέρναμε θα ήταν να εξοικονομήσουμε τα χρήματα που αποδίδει σήμερα η έκτακτη εισφορά», είπε ο κ. Γκαρής.                                   Από την άλλη, όπως αποκάλυψε, εάν κρατήσουμε την έκτακτη εισφορά και επιχειρήσουμε να μηδενίσουμε το έλλειμμα αποκλειστικά μέσω ΕΤΜΕΑΡ, θα έπρεπε το συγκεκριμένο τέλος να φτάσει στα 24,3 €/MWh. «Συνεπώς πρέπει κάποιος άλλος τρόπος να βρεθεί» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ και πρόσθεσε ότι «ένας καλός τρόπος θα ήταν η πολιτεία να κεφαλαιοποιήσει το έλλειμμα». Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Γκαρής «το έλλειμμα δημιουργήθηκε από την πολιτεία, το σχεδιασμό της, τους νόμους της κ.λπ.».
Ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ που έχει φτάσει πλέον στους 6 μήνες. «Τώρα πληρώνουμε τον περασμένο Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει ότι για το θέμα αυτό «πρέπει να κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε. Να σκεφθούμε μια λύση».

Ας σημειωθεί τέλος ότι ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ έκανε μια ακόμα ριζοσπαστική πρόταση σχετικά με την διαχείριση του συσσωρευμένου ελλείμματος: «Εκτός από τους επενδυτές που “ματώνουν”, τις τράπεζες και την πολιτεία, μερίδιο στο βάρος πρέπει να πάρουν και όσοι έχουν πλουτίσει πουλώντας άδειες ΑΠΕ βγάζοντας πολλά λεφτά. Όλοι ξέρουμε ποιοι είναι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαρής χωρίς να δώσει περεταίρω στοιχεία για τον τρόπο που θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση.

energypress.