Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Μιχάλης Καϊταντζίδης: "Παραθυράκ​ι" ΥΠΕΚΑ για τα φωτοβολταϊ​κά αγροτών

Έντονη πίεση ασκούν βουλευτές της περιφέρειας για την ελαστικοποίηση των όρων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από κατ' επάγγελμα αγρότες.
Πρόκειται για το γνωστό πρόγραμμα που ξεκίνησε με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, ως προσφορά στους αγρότες για να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους. Εν τέλει εξελίχθηκε σε Γολγοθά για όσους ενεπλάκησαν και σε βραχνά για τις πολιτικές ηγεσίες.
Ταυτόχρονα το πρόγραμμα αποτέλεσε πεδίο μικροκομματικής σπέκουλας και εύκολου πλουτισμού για επιτήδειους. Το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους 22 βουλευτές της ΝΔ, ζητώντας κυρίως χρονικές παρατάσεις για την υλοποίηση των επενδύσεων από τους «αδειούχους» αγρότες, την ισχύ των παλαιών, υψηλών τιμολογίων αγοράς για τις συγκεκριμένες επενδύσεις και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την Τράπεζα Πειραιώς (ως διάδοχο της ΑΤΕ).
Απαντώντας, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ περιέγραψε τα όσα ισχύουν με την τύχη των αγροτικών φωτοβολταϊκών που έχασαν τις χρονικές προθεσμίες. Ωστόσο στην απάντησή της άφησε ελπίδες ότι κάτι μπορεί να γίνει, καθώς επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Όσο για τις απάτες, μόλις την περασμένη εβδομάδα το Τμήμα Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε κύκλωμα που εξαπατούσε αγρότες που κατείχαν άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων και οι οποίοι αδυνατούσαν να υλοποιήσουν την επένδυση. Ζητούσε χρήματα προκειμένου να τους εξασφαλίσει τραπεζική χρηματοδότηση αλλά και συνεργασία με γερμανική εταιρεία που θα κατασκεύαζε τα φωτοβολταϊκά...
Από την παράθεση εγγράφων του ΥΠΕΚΑ και του Διαχειριστή του Δικτύου -ΔΕΔΔΗΕ, προκύπτει ότι από την έναρξη του προγράμματος τον Οκτώβριο του 2010, υπεβλήθησαν περίπου 6.650 αιτήσεις για φωτοβολταικούς σταθμούς από κατ' επάγγελμα αγρότες.

Από αυτές οι 6.200 ενέπιπταν στις διατάξεις του Νόμου, ενώ 5.600 αιτήματα υπέβαλαν προσφορές σύνδεσης. Συμβάσεις σύνδεσης, όμως, υπεγράφησαν μόνο από 3.100.
Το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι αγρότες, ήταν ότι στερούνταν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της επένδυσης (τότε απαιτούνταν περίπου 300.000 ευρώ για τα 100 κιλοβάτ) και την πληρωμή του κόστους σύνδεσης καθώς οι τράπεζες με δυσκολία χρηματοδοτούσαν τα σχέδια ή χορηγούσαν εγγυήσεις. Έτσι παρά το ότι δόθηκε τρίμηνη παράταση για την προσκόμιση εγγυητικής επιστολής και την καταβολή των δαπανών σύνδεσης, περίπου 500 από τους αγρότες που υπέγραψαν συμβάσεις σύνδεσης δεν πλήρωσαν τις δαπάνες σύνδεσης.
Έτσι, από τις 3.100 περιπτώσεις αγροτικών φωτοβολταϊκών που θα μπορούσαν να κατασκευαστούν, σήμερα λειτουργούν περίπου 870 με συνολική ισχύ 85 μεγαβάτ.

Μεταβιβάσεις
Πάντως, επειδή πίσω από τα αιτήματα των βουλευτών, κρύβεται ο πραγματικός λόγος, που είναι η μεταβίβαση των αδειών, ιδίως τώρα που έχει ανασταλεί η έκδοση νέων αδειών, το ΥΠΕΚΑ υπενθυμίζει ότι βάσει του νόμου δεν επιτρέπεται η μεταβίβαση αγροτικών φωτοβολταϊκών πριν την παρέλευση 5ετίας από τη έναρξη της λειτουργίας τους. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του έντονου ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες επενδύσεις, οι στόχοι που έθεσε η χώρα για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταικά έργααναμένεται να υπερκαλυφθούν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η επιδιωκόμενη εγκατεστημένη ισχύς τους καθορίστηκε σε 1.500 μεγαβάτ για το 2014 και 2.200 μεγαβάτ για το 2020, η συνολική ηλεκτρική ισχύς για την οποία είχαν υπογραφεί συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με τον Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και τον διαχειριστή των νησιών ως τον Ιούνιο του 2012, ήταν 2.570 μεγαβάτ. Από αυτά, τα 820 μεγαβάτ είναι σε λειτουργία. Στην ουσία δηλαδή έχουν υπερκαλυφθεί οι στόχοι όχι μόνο για το 2014 αλλά και το 2020! Αυτός δε, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το προέβη στην αναστολή της υποβολής νέων αιτημάτων.

(euro2day.gr) -energypress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου