Ένα σημαντικό και φιλόδοξο πρόγραμμα, που στοχεύει στη προστασία των ποταμών μας, του φυσικού πλούτου και στην τοπική ανάπτυξη, παρουσιάστηκε από τον Τομέα Βορείου Ελλάδος του ECOCITY
και τον Δήμο Δέλτα, το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Ιουλίου, στη
Θεσσαλονίκη, στους εκπροσώπους Φορέων, Επιστημονικής Κοινότητας και
Μέσων Ενημέρωσης.
Πρόκειται για την πιλοτική φάση του Προγράμματος «Καθαρά Ποτάμια – Ζωντανές Πόλεις» που ξεκίνησε να υλοποιείται στο Δήμο Δέλτα, στις περιοχές που διέρχονται οι ποταμοί Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας,
οι οποίοι αρδεύουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πεδιάδα της χώρας και
σχηματίζουν το μεγαλύτερο σε έκταση δελταϊκό οικοσύστημα της Ελλάδας.
Πρόκειται για μία περιοχή με μεγάλη οικολογική σημασία και πλούτο, που
περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της Ευρώπης Natura
2000.Το περιεχόμενο του προγράμματος και οι στόχοι της πιλοτικής εφαρμογής, παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, που έγινε στο Mediterranean Palace, από τους εκπροσώπους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ECOCITY που εκπόνησε το σχέδιο και τους εκπροσώπους του Δήμου Δέλτα που αγκάλιασε την πιλοτική φάση, που είναι η πρώτη περίοδος εφαρμογής.
Προσανατολισμός του προγράμματος είναι, μετά την αξιολόγηση που εκτιμάται να ολοκληρωθεί τον επόμενο Ιανουάριο, η προστασία των ποταμών να γίνει μέρος της τοπικής κουλτούρας και καλλιέργειας των νέων ανθρώπων, ώστε αυτές οι πηγές φυσικού πλούτου να αποτελέσουν κυρίαρχο μέσο ανάπτυξης και ανάδειξης περιοχών.Την υποδομή της πιλοτικής φάσης παρουσίασε η περιβαλλοντολόγος Μαρία Παπανικολάου, η οποία είναι υπεύθυνη του προγράμματος από το ECOCITY.
Ο Πρόεδρος του ECOCITY Θάνος Ζαφειρόπουλος μίλησε για τον προσανατολισμό του προγράμματος και την επένδυση που θα γίνει στη νέα γενιά, με σκοπό τον δεσμό με τη τοπική χλωρίδα και πανίδα, αλλά και τον σεβασμό των ποταμών μας. Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των εκπαιδευτικών, στην ανάγκη ευαισθητοποίησης των κατοίκων και στη στόχευση των τοπικών φορέων σε νέες μορφές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Για την πιλοτική φάση ο Δήμαρχος Δέλτα Γιώργος Γλώσσης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα «Από το ECOCITY προτάθηκε και έγινε αποδεκτό να συμμετέχει ο Δήμος Δέλτα στην Πιλοτική Εφαρμογή του προγράμματος «Καθαρά Ποτάμια – Ζωντανές Πόλεις». Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών στην προστασία των ποταμών και του οικοσυστήματος της περιοχής. Με το μνημόνιο που υπογράψαμε, αναλάβαμε να στηρίξουμε οικονομικά τις εργασίες έρευνας, μελέτης και ανάπτυξης της πιλοτικής φάσης του προγράμματος και της υλοποίησης των δράσεων. Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο έργο και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ECOCITY θα αποτελέσουν για το Δήμο Δέλτα, ένα νέο πεδίο δράσης, σημαντικό για την αποκατάσταση, αλλά και την ισορροπία του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε, και θα αποφέρουν προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία.» Ο Καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κώστας Φυτιάνος, Εταίρος του ECOCITY τόνισε «Τα ποτάμια της Β. Ελλάδας, Αξιός, Λουδίας, και Αλιάκμονας που εκβάλουν στον Θερμαϊκό κόλπο είναι φορείς σημαντικού ρυπαντικού φορτίου και συμβάλουν στη ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αξιός μεταφέρει σημαντικό φορτίο από τα Σκόπια όπου αστικά λύματα κα βιομηχανικά απόβλητα χύνονται χωρίς καθαρισμό στον Αξιό. Στο ύψος του Πολυκάστρου και των Κουφαλίων έχουμε μια άλλη σημαντική επιβάρυνση του ποταμού από εργοστάσια κυρίως τροφίμων και κοντά στις εκβολές από αλόγιστη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τις γεωργικές καλλιέργειες.
Επίσης ο Λουδίας και ο Αλιάκμονας και οι γύρω τάφροι ρυπαίνονται από φυτοφάρμακα, λιπάσματα. και απόβλητα από κτηνοτροφικές μονάδες. Μάλιστα το εργαστήριο μας σε πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε σημαντικό αριθμό απαγορευμένων φυτοφαρμάκων αγνώστου τοξικότητας και συνεπειών στο περιβάλλον σε επιφανειακά νερά λόγω παράνομης εισαγωγής από γειτονικές χώρες με μόνο κίνητρο τη χαμηλή τους τιμή. Επιβάλεται πιο συστηματική ενημέρωση των αγροτών και αυστηρότερος έλεγχος των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών»
Ο Νίκος Μυλώσης Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Δέλτα ανέφερε «Η προστασία των υδατικών πόρων είναι μία από τις πιο σημαντικές υποχρεώσεις των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γιατί προσφέρει ποιότητα στη ζωή των κατοίκων και στηρίζει την αναπτυξιακή στρατηγική της. Σήμερα, τα περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν αγγίξει μεγάλα στρώματα της κοινωνίας και έχει γίνει συνείδηση η κρισιμότητα του οικολογικού προβλήματος»
Θέσεις για το νομικό καθεστώς της προστασίας των υδάτων και των ποταμών παρουσίασε η Υπεύθυνη του Τομέα Βορείου Ελλάδος Αγγελική Καλλία, Δικηγόρος παρ, Αρείω Πάγω.
Στη πιλοτική φάση θα συνεργαστούν με το ECOCITY στην μελέτη και αξιολόγηση των συνθηκών το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας και το Εργαστήριο Δασοκομίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙΘ), η Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ενεργοί Πολίτες.
ecotimes - europeone - ecocity.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου