Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Li - Fi ίντερνετ μέσω λάμπας

Η ημέρα που θα είναι εφικτή η παροχή σύνδεσης ασυρμάτου Ίντερνετ μέσω του φωτός μίας λάμπας (Li-Fi) βρίσκεται πλέον πιο κοντά, όπως αναφέρουν κινέζοι επιστήμονες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Xinhua News, ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Φουντάν της Σαγκάης ανέπτυξαν μία λάμπα με ενσωματωμένα μικροτσίπ τα οποία έχουν τη δυνατότητα παροχής ταχυτήτων που αγγίζουν τα 150 megabits per second. Κατά την Τσι Ναν, καθηγήτρια τεχνολογίας πληροφορικής, μία και μόνο λάμπα LED του ενός watt είναι επαρκής για να συνδέσει τέσσερις υπολογιστές στο Ίντερνετ χρησιμοποιώντας, αντί για τα «συμβατικά» ραδιοκύματα, το φως της ως μέσο μεταφοράς δεδομένων.
Η Τσι ηγείται της ομάδας, η οποία περιλαμβάνει επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνικής Φυσικής της Σαγκάης, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Το Li-Fi θεωρείται ένα από τα πιο φιλόδοξα και πολλά υποσχόμενα «στοιχήματα» του κοντινού μέλλοντος, καθώς θα διευκολύνει σε τεράστιο βαθμό την πρόσβαση στο Ίντερνετ, επιτρέποντας παράλληλα πολύ υψηλότερες ταχύτητες.

Δέκα κιτ Li-Fi θα επιδειχθούν στο China International Industry Fair, το οποίο θα αρχίσει στις 5 Νοεμβρίου στη Σαγκάη.
Όπως επισημαίνει η Τσι, ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται σήμερα για την ασύρματη μετάδοση σημάτων είναι ακριβός και χαρακτηρίζεται από χαμηλές επιδόσεις. «Όσον αφορά στα κινητά τηλέφωνα, εκατομμύρια σταθμοί κεραιών έχουν στηθεί σε όλο τον κόσμο για να ενισχύουν το σήμα, αλλά η περισσότερη ενέργεια δαπανάται στα συστήματα ψύξης τους» προσθέτει.
Οι δυνατότητες εξάπλωσης της χρήσης των λαμπών Li-Fi είναι τεράστιες στην Κίνα, καθώς η αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας λαμπών με νέες LED εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. «Όπου υπάρχει μία λάμπα LED, υπάρχει και σήμα Ίντερνετ» τονίζει η Τσι. «Κλείστε το φως και δεν υπάρχει σήμα».
Το Li-Fi έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να εξελιχθεί σε εμπορική επιτυχία, καθώς πιθανό μπλοκάρισμα του φωτός συνεπάγεται και αποκοπή της σύνδεσης με το Ίντερνετ. Επίσης, μεγάλο τμήμα του σχετικού εξοπλισμού (όπου περιλαμβάνονται συστήματα επικοινωνίας μέσω φωτός, καθώς και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των ειδικών μικροτσίπ) βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό επίπεδο.
Ειδικοί που μίλησαν στο BBC επισημαίνουν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνουν αποδεκτοί οι ισχυρισμοί των κινέζων ερευνητών, καθώς μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί βίντεο ή φωτογραφίες που να απεικονίζουν την τεχνολογία σε λειτουργία.
Ο όρος Li-Fi  είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά από τον Χάραλντ Χάας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και αναφέρεται στην τεχνολογία επικοινωνίας μέσω ορατού φωτός (VLC- visible light communication) η οποία παρέχει Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων με τρόπο παρεμφερή με αυτόν του Wi-Fi. Ο Χάας είχε επιδείξει το 2011 μία λάμπα LED με τεχνολογία επεξεργασίας σημάτων η οποία μπορούσε να μεταδώσει βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε έναν υπολογιστή. Παράλληλα, έχει ιδρύσει μία εταιρεία, την PureVLC με σκοπό την αξιοποίηση της τεχνολογίας. Στον εν λόγω τομέα έρευνας δραστηριοποιούνται και άλλο φορείς, όπως η εταιρεία Oledcomm και το Fraunhofer Henrich Hertz Institute στη Γερμανία.

(naftemporiki.gr)

Χρήση άχυρου για παραγωγή ενέργειας ή καυσίμων προτείνουν επιστήμονες

Το άχυρο αποτελεί μια πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει και να θερμάνει εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία, αναφέρουν ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργίας της Θουριγγίας, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Βιομάζας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτζ.

Στα παραγόμενα περίπου 30 εκατ. τόνους άχυρου σιτηρών, 8 - 13 τόνοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή καυσίμων, λένε οι επιστήμονες. Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα για 1,7 - 2,8 εκατ. νοικοκυριά και σε θέρμανση για 2,8 - 4,5 εκατ. νοικοκυριά.
«Στο βαθμό που γνωρίζουμε πρόκειται για την πρώτη σχετική μελέτη που διενεργείται σε χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία δείχνει τις δυνατότητας εξέλιξης του άχυρου σε πραγματική βιώσιμη ενεργειακή πηγή, συνυπολογίζοντας παράλληλα την εδαφολογική ισορροπία» υπογραμμίζει η καθηγήτρια Ντανιέλα Θράεν του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Βιομάζας.
Ποσότητες άχυρου πρέπει δηλαδή να παραμένουν στο έδαφος ώστε να διατηρηθεί η θρεπτική του σύσταση.
Βέβαια, η καύση φυτικής ύλης θα εκπέμψει διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο η ποσότητα των εκπομπών εξαρτάται από τον τρόπο καύσης του άχυρου.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η καύση βιομάζας αντί για ορυκτά καύσιμα παράγει 73% έως 92% λιγότερες εκπομπές.

newsget.gr - energypress

ΚΕΠΕ: Ακριβά φωτοβολταϊκά και στρεβλώσεις διόγκωσαν το έλλειμμα ΑΠΕ

Παρότι οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, εντούτοις τα προβλήματα στο χρηματοδοτικό μηχανισμό, η έλλειψη σταθερού και ολοκληρωμένου πλαισίου σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική θέση της χώρας έχουν δημιουργήσει αβεβαιότητα και έχουν επιφέρει πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας. Αυτό επισημαίνει μελέτη του ΚΕΠΕ, για τις εξελίξεις στον τομέα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία καταγράφει μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα ο αναλυτής του ΚΕΠΕ Β. Λυχναράς επισημαίνει ότι για τα προβλήματα του χρηματοδοτικού μηχανισμού υποστήριξης των ΑΠΕ και τη διόγκωση του ελλείμματος ευθύνονται:
• Οι υψηλές τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά που δεν ακολούθησαν την πτωτική πορεία του κόστους εξοπλισμού
• Η ταχύτατη και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη των φβ από το 2009 και μετά
• Τα πολύ χαμηλά επίπεδα του τέλους ΑΠΕ από το 2009 μέχρι σήμερα

Ωστόσο ο αναλυτής του ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι ακόμη και με το τελευταίο νομοσχέδιο επέρχονται σοβαρές αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς καθώς για παράδειγμα οι τιμές πώλησης των μονάδων ΑΠΕ καθορίζονταν μέχρι σήμερα και άλλαζαν μόνο με νόμο ωστόσο πλέον θα μπορούν να αλλάζουν με υπουργική απόφαση γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα των επενδυτών και των τραπεζών.
Ο αναλυτής του ΚΕΠΕ τονίζει ότι μέσα στο 2013 τα στοιχεία των νέων συνδέσεων καταδεικνύουν την έντονη πτωτική τάση ίσως και το πάγωμα της συγκεκριμένης αγοράς. Μάλιστα όπως σημειώνει ενώ στα φωτοβολταϊκά έχει υπερκαλυφθεί ο στόχος του 2014 κατά 68%, στις υπόλοιπες ΑΠΕ και κυρίως στα αιολικά ο στόχος έχει καλυφθεί μόλις κατά 45%. Ακόμη και στα φωτοβολταϊκά πάντως οι ενδείξεις είναι ότι δεν αναμένεται να συνεχιστεί η έντονη τάση που παρατηρήθηκε κυρίως στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και αποδίδεται σε έργα που είχαν εξασφαλίσει από παλιότερα υψηλές ταρίφες και κινδύνευαν να χάσουν τις ευνοϊκές τιμές.
«Αυτή τη στιγμή, επικρατεί κλίμα έντονης ανασφάλειας τόσο στον επενδυτικό όσο και στον τραπεζικό χώρο και, ενώ υπάρχουν ώριμες επενδύσεις με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν και να είναι οικονομικά βιώσιμες ακόμα και υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δεν εξελίσσονται λόγω του αυξημένου ρίσκου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση του ΚΕΠΕ.
Καταλήγοντας, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «το κλειδί για την επανεκκίνηση της συγκεκριμένης αγοράς» βρίσκεται σε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα όπως:
• η άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων χρηματοδότησης των ΑΠΕ
• η θέσπιση ενός σταθερού και συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου,
• η έμφαση στην προώθηση των μικρότερων και λιγότερο διαδεδομένων τεχνολογιών (θερμικά ηλιακά, βιομάζα, γεωθερμία), καθώς και των υπεράκτιων αιολικών που φαίνεται να αποτελούν μια ισχυρή εναλλακτική επενδυτική διέξοδο

capital - inews

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Τρία έργα ΟΤΑ εντάχθηκαν στο «Εξοικονομώ ΙΙ»

Την ένταξη 3 νέων έργων από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ» προώθησε το ΥΠΕΚΑ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) 2007-2013, με συνολική δημόσια δαπάνη 1.405.832,23 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε τα τεχνικά δελτία για τους εξής Δήμους:

Δήμος Ρεθύμνου – Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές στο Δήμο Ρεθύμνης
Αντικείμενο του έργου αποτελεί η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων και έργων εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημαρχείο και το 1ο Γυμνάσιο του Δήμου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Τα κτήρια, λόγω της παλαιότητάς τους, παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα στεγανότητας και μόνωσης. Με την ολοκλήρωση του έργου εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνολική εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 83,3% και μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα σε ποσοστό 82,3%, προς όφελος του δημοτών του Δήμου Ρεθύμνης.
Δήμος Πύδνας – Κολινδρού – Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας & Παραγωγής από ΑΠΕ στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Κολίνδρου
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου – Κολυμβητηρίου Κολινδρού του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με την υλοποίηση παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συνολικού προϋπολογισμού 400.000 ευρώ. Αποτέλεσμα του έργου θα είναι η λειτουργία του κολυμβητηρίου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η δραστική μείωση των λειτουργικών του εξόδων με την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών και γεωθερμικού συστήματος και μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Από το έργο πρόκειται να επωφεληθούν όχι μόνο οι κάτοικοι του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού αλλά και πληθυσμός που υπερβαίνει τις 15.000 των γύρων περιοχών.
Δήμος Τανάγρας – Αναβάθμιση Παλαιού Δημαρχείου Σχηματαρίου
Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η Ενεργειακή Αναβάθμιση του κτηρίου του Παλαιού Δημαρχείου Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας, συνολικού προϋπολογισμού 405.832,23 ευρώ με στόχο την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 75%, με σημαντικό οικονομικό όφελος όσον αφορά στο κόστος χρήσης του κτηρίου, την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 73%, καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων του κτηρίου.
Αμέσως μετά τις αποφάσεις ένταξης θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκπόνησης των οριστικών μελετών, με την ολοκλήρωσή τους να προβλέπεται εντός λίγων μηνών.



Το Βήμα Online - inews.gr

Πλοίο θα ανακυκλώνει επί τόπου τα απορρίμματα

Το σχέδιο είναι έτοιμο για εφαρμογή λέει γελώντας ο Ντιρκ Λιντενάου, ο οποίος έχει μια μεγαλόπνοη ιδέα: την κατασκευή ενός τάνκερ που θα ανακυκλώνει σκουπίδια.
Σε μια χώρα, για παράδειγμα, που διαθέτει πολλά νησιά, δεν μπορεί να υπάρχει σε καθένα από αυτά ξεχωριστά ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ο Ντιρκ Λιντενάου μέσω του κέντρου θαλασσίων μελετών Geomar Helmholtz διαθέτει θαυμάσιες επαφές με το Πράσινο Ακρωτήρι. Μια νησιωτική χώρα στο δυτικότερο άκρο της Αφρικής.
«Στο Πράσινο Ακρωτήρι έχουν επενδύσει σε μια θαυμάσια υποδομή στο λιμάνι. Από εκεί με τη βοήθεια των γερανών θα μεταφέρουμε τα σκουπίδια σε ένα μεγάλο κοντέινερ και στη συνέχεια θα υπάρχει μια αυτοποιημένη διαδικασία διαχωρισμού των σκουπιδιών».
Ο τρόπος εργασίας θα είναι δηλαδή παρόμοιος με αυτόν που ακολουθείται στην ξηρά. Το ποια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθείται, είναι σχεδιασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Υπεύθυνος είναι ο Αντρέας Μάγιερ Μόε, καθηγητής ναυπηγικής στη Σχολή του Κιέλου.


Μετατροπή ενός παλιού πλοίου
Το σχεδιαζόμενο πλοίο θα πρέπει να έχει μήκος 140 μέτρα και πλάτος 25 μέτρα. Δεν θα είναι όμως καινούργιο. Υπάρχουν πάρα πολλά πλοία τα οποία μπορούν να μετατραπούν και μάλιστα σε ένα γερμανικό ναυπηγείο, που έχει την πείρα που απαιτείται.
«Το σχέδιο μετατροπής ενός παλαιού πλοίου είναι φθηνότερο σε σχέση με ένα καινούργιο πλοίο. Κατά την μετατροπή θα πρέπει φυσικά κανείς να λάβει υπόψη του την αντοχή, το βάθος του πλοίου, τους θαλάσσιους δρόμους από όπου θα περάσει. Το τμήμα εφοδιασμού θα πρέπει να αλλάξει τελείως ενώ η πρύμνη, η πλώρη και το τμήμα με τις καμπίνες θα παραμείνει το ίδιο».
Ένα τέτοιο πλοίο δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο στο Πράσινο Ακρωτήρι, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες νησιωτικές χώρες. Και στις Μαλδίβες, για παράδειγμα, θα ήταν δυνατή μια τέτοια χρήση. Η χώρα έχει πάνω από 1.000 μικρά νησιά.
Ενδιαφέρον και για παραθαλάσσιες μητροπόλεις
Δεν είναι όμως μόνο οι νησιωτικές χώρες, ακόμα και παραθαλάσσιες μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη μπορούν να αξιοποιήσουν μια τέτοια δυνατότητα. Η αμερικανική μεγαλούπολη πνίγεται στα σκουπίδια. Εκεί αντιστοιχούν τέσσερα κιλά σκουπίδια ανά κάτοικο. Ήδη ξοδεύονται πάρα πολλά χρήματα για να μεταφερθούν απορρίμματα με πλοία:

«Στη Νέα Υόρκη υπάρχει ήδη η υποδομή και πολύ εύκολα θα μπορούσε να προσαρμοσθεί στο δικό μας σχέδιο.
 Δεν μιλάω τώρα για μόνο ένα πλοίο, αλλά για πέντε ή ακόμα και για δέκα, γιατί η Νέα Υόρκη έχει πάρα πολλά σκουπίδια».
Προς το παρόν το φιλόδοξο σχέδιο παραμένει στα χαρτιά. 
Πρόκειται όμως για ένα σχέδιο που ευνοεί το περιβάλλον και από οικονομικούς υπολογισμούς που έχουν γίνει, η επένδυση φαίνεται να αξίζει τον κόπο. 
Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται και οι μελέτες που έχουν γίνει στο Πράσινο Ακρωτήρι. Σύντομα λοιπόν υπολογίζεται να ξεκινήσει και η υλοποίησή του.

(DW)

Παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια των ξενοδοχειακών μονάδων Πάφου

Η επαρχιακή επιτροπή Πάφου του ΠΑΣΥΞΕ  κατά την τελευταία της συνεδρίαση αποφάσισε όπως διερευνήσει το θέμα της αξιοποίησης των απορριμμάτων από τις ξενοδοχειακές μονάδες για σκοπούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
«Πιστεύουμε ότι  θα ήταν μια σωστή πρωτοβουλία εκ μέρους του Συνδέσμου Ξενοδόχων, πρώτα για αποφυγή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και δεύτερο για αξιοποίηση  της παραγόμενης ενέργειας» δήλωσε ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Πάφου, Θέμης Φιλιππίδης. « Πρόκειται για πρωτοβουλία η οποία πέραν των πρακτικών και ουσιαστικών  ωφελημάτων που θα έχει, θα στείλει και ένα μήνυμα τόσο στους  ξενοδόχους και άλλους επιχειρηματίες αλλά και στους πολίτες της Πάφου για ευαισθητοποίηση  σε ότι αφορά θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης».

Προσβλέπουμε σε μια  πρωτοποριακή μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, τόνισε ο κ. Φιλιππίδης, όπως αυτές που λειτουργούν με επιτυχία σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Τόνοι από  στερεά σκουπίδια των ξενοδοχείων της Πάφου που καταλήγουν σήμερα στο ΧΥΤΑ , θα συλλέγονται και με τρόπο οικολογικό μέσα από μια ειδική επεξεργασία θα παράγεται ενέργεια.
«Ευελπιστούμε να πετύχουμε στην «πράσινη» αυτή προσπάθεια μας προς όφελος της οικονομίας  και του περιβάλλοντος», τόνισε ο Θέμης Φιλιππίδης, « ιδιαίτερα σήμερα  που  οι περισσότερες χώρες  προσπαθούν να συρρικνώσουν τον όγκο των σκουπιδιών και να προστατεύσουν  τον πλανήτη μας.
Μια τέτοια πρωτοποριακή μονάδα μπορεί να λειτουργήσει  με θαυμάσια αποτελέσματα  εάν έχει την στήριξη αλλά και τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κράτους».
Ήδη οι ξενοδόχοι έχουν ενημερωθεί γύρω από το θέμα αυτό από  εξειδικευμένες εταιρείες, και ως πρώτο βήμα οι ξενοδόχοι θεωρούν  σημαντικό να προηγηθεί  τεχνοοικονομική μελέτη.
«Αφού βεβαιωθούμε  ότι είναι εφικτή στην Πάφο», κατέληξε ο κ. Φιλιππίδης, «τότε  θα προχωρήσουμε στην εξεύρεση τρόπων υλοποίησης της  μονάδας. Παράλληλα διερευνάται κατά πόσο η προσπάθεια αυτή, μπορεί να χρηματοδοτηθεί  από  ευρωπαϊκά κονδύλια».

(Φιλελεύθερος)

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Πιο αυστηρές οι προδιαγραφές για πέλετ και καύση βιομάζας

Αυστηρότερες θα είναι πλέον οι προδιαγραφές για τα πέλετ και την καύση βιομάζας, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την έγκριση προδιαγραφών σε καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση.
Σκοπός την εν λόγω απόφασης είναι η καθιέρωση προδιαγραφών, λοιπών απαιτήσεων και μεθόδων δοκιμών για τα στερεά καύσιμα που παράγονται από στερεή βιομάζα και προορίζονται για μη βιομηχανική χρήση, σε: (α) εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και πάσης φύσεως υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού, ή άλλους παρεμφερείς με τα προηγούμενα σκοπούς, καθώς και σε εγκαταστάσεις θέρμανσης χώρων εργασίας βιομηχανικών ή βιοτεχνικών ή εμπορικών μονάδων, εφόσον όμως πρόκειται για ιδιαίτερες εστίες καύσης, αποκλειστικά για τη θέρμανση των χώρων αυτών, (β) εγκαταστάσεις θέρμανσης νερού χρήσης ή παραγωγής ατμού σε κτίρια ξενοδοχείων, νοσοκομείων, κλινικών, θεραπευτηρίων και λοιπών παρεμφερών χρήσεων, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, πισίνες, λουτρικές εγκαταστάσεις και στεγνοκαθαριστήρια, και (γ) τοπικές θερμάνσεις.

Απαιτήσεις και μέθοδοι δοκιμών
Τα στερεά βιοκαύσιμα αποτελούνται εξ ολοκλήρου από βιομάζα και δεν περιέχουν γενικά ξένες ύλες προς τη βιομάζα, καθώς και ραδιενεργά συστατικά.
Τα καύσιμα στερεής βιομάζας είναι στερεά καύσιμα τα οποία άμεσα ή έμμεσα προέρχονται από τις ακόλουθες πηγές βιομάζας:
* προϊόντα από γεωργία και δασοκομία Φ υπολείμματα από γεωργία και δασοκομία
* παραπροϊόντα από βιομηχανία επεξεργασίας προϊόντων γεωργίας Φ υπολείμματα ξυλείας, με εξαίρεση τα απόβλητα ξυλείας που μπορεί να περιέχουν αλογονούχες οργανικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα
* ινώδη φυτικά υπολείμματα από παραγωγή χαρτοπολτού
* υπολείμματα φελλού
Για όλα τα καύσιμα στερεής βιομάζας ισχύουν τα οριζόμενα στο πρότυπο: ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−1 Στερεά βιοκαύσιμα - Προδιαγραφές και κλάσεις καυσίμου – Μέρος 1: Γενικές απαιτήσεις
Η ταξινόμηση των καυσίμων στερεής βιομάζας βασίζεται στην προέλευση και την πηγή, στις κύριες εμπορεύσιμες μορφές και στις ιδιότητες αυτών. Οι προδιαγραφές για τις κύριες εμπορεύσιμες μορφές των καυσίμων στερεής βιομάζας, όσον αφορά στο μέγεθος των σωματιδίων του καυσίμου καθώς και στις μεθόδους παραγωγής, ορίζονται στον Πίνακα 2 του ανωτέρω προτύπου. Οι προδιαγραφές για τις ιδιότητες των καυσίμων στερεής βιομάζας ορίζονται στους Πίνακες 3 έως 15 του ανωτέρω προτύπου.
Επιπλέον, όσον αφορά στα καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση, ισχύουν ειδικά τα προβλεπόμενα στα ακόλουθα πρότυπα:
− ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−2 Στερεά βιοκαύσιμα − Προδιαγραφές και κλάσεις καυσίμου − Μέρος 2: Πέλετς ξύλου για μη βιομηχανική χρήση
− ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−3 Στερεά βιοκαύσιμα − Προδιαγραφές και κλάσεις καυσίμου − Μέρος 3: Μπριγκέττες ξύλου για μη βιομηχανική χρήση − ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−4 Στερεά βιοκαύσιμα − Προδιαγραφές και κλάσεις καυσίμου − Μέρος 4: Ροκανίδια ξύλου για μη βιομηχανική χρήση
− ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−5 Στερεά βιοκαύσιμα − Προδιαγραφές και κλάσεις καυσίμου − Μέρος 5: Καυσόξυλα για μη βιομηχανική χρήση
− ΕΛΟΤ ΕΝ 14961−6 Στερεά βιοκαύσιμα − Προδιαγραφές και κλάσεις καυσίμου
− Μέρος 6: Μη ξύλινα πέλετς για μη βιομηχανική χρήση
Όσον αφορά τα μη ξύλινα πέλετς για μη βιομηχανική χρήση, εκτός των προβλεπόμενων προδιαγραφών στον πίνακα 2, (Table 2 − Specification of pellets produced from herbaceous biomass, fruit biomass and blends and mixtures), του προτύπου ΕΛΟΤ EN 14961−6, επιβάλλεται το περιεχόμενο έλαιο επί ξηρού να μην υπερβαίνει το 2%. Η περιεκτικότητα σε έλαιο προσδιορίζεται με βάση τη μέθοδο που περιγράφεται στον Κανονισμό της ΕΟΚ 2568/91 σχετικά με τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών των ελαιολάδων και των πυρηνελαίων (Παράρτημα XV− περιεκτικότατα σε έλαιο των ελαιοπυρήνων).



livester - inews

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ενεργειακή καλλιέργεια Paulownia

Το Paulownia έχει κάποια χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει από τα άλλα δέντρα. Είναι Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δέντρο στην Γη , το ύψος του μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα από τον πρώτο μόλις χρόνο και σε 8 με 10 χρόνια μπορεί να παράγει μέχρι 1 κυβικό μέτρο ξυλείας! Όταν γίνει η συγκομιδή, ένα νέο δέντρο μεγαλώνει από το κολόβωμα και χρησιμοποιεί την ίδιο ριζικό σύστημα. Από το ίδιο κούτσουρο μπορεί να αυξηθούν εκ νέου 7-10 πλήρους μεγέθους δέντρα. Αντέxει  σε θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου.

Χαρακτηριστικά ξύλου

Είναι πολύ ελαφρύ 300 κιλά ανά κυβικό μέτρο περίπου αλλά και εξαιρετικά γερό ξύλο. Στους αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους του αέρα που περιέχονται στο ξύλο οφείλετε η ελαφρότητά του όπως και θερμομονωτική και ηχομονωτική ιδιότητα που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο ξύλο. Χρησιμοποιείτε σε εφαρμογές όπου η θερμομόνωση, η ηχομόνωση και το βάρος είναι σημαντικό στοιχείο όπως για θαλάσσιες κατασκευές, στην κατασκευή αεροσκαφών, σε φορτηγά, τρένα και γενικότερα για το εσωτερικό οχημάτων όπου το μειωμένο βάρος σημαίνει οικονομία στα καύσιμα.
Είναι ένα όμορφο ανοιχτόχρωμο ξύλο (μεταξένιο λείο φινίρισμα) χωρίς ρόζους, με μεγάλη αντοχή, ανθεκτικό στη στρέβλωση και την παραμόρφωση. Μπορεί να δουλευτεί εύκολα αφού συγκρατεί καρφιά και βίδες. Έχει πολλές εφαρμογές στις κατασκευές και χρησιμοποιείτε για καλούπια, ντουλάπες, καπλαμάδες και έπιπλα. Είναι ιδανικό για ξυλογλυπτική.
Είναι ανθεκτικό στην υγρασία, δεν απορροφά εύκολα νερό και μετά την κοπή του δεν χρειάζεται κλίβανο, αφού στεγνώνει σε μόλις ένα μήνα. Με οποιονδήποτε τρόπο γίνει η ξήρανση είτε με κλίβανο (σε μια μέρα με υγρασία κάτω από 12%) είτε με φυσικό τρόπο το ξύλο δεν στρεβλώνει.
Η υψηλή περιεκτικότητα του ξύλου σε τανίνη το κάνει ανθεκτικό στην εισβολή εντόμων, ξυλοφάγων και τερμιτών.
Έχει υψηλή αντοχή στη φωτιά, με θερμοκρασία ανάφλεξης 420 με 430 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με το μέσο όρο των σκληρών ξύλων που είναι 220 έως 225 βαθμούς κελσίου.

Χαρακτηριστικά φύλλων - ανθέων
    Τα φύλλα έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος ( 75 εκατοστά) και έχουν σχήμα καρδιάς.
Τα φύλλα ενός ενήλικου δέντρου σε διάστημα ενός χρόνου απορροφούν 22 κιλά διοξειδίου του άνθρακα και ελευθερώνουν 6 κιλά οξυγόνου! Στην κίνα φτιάχνουν αφέψημα από τα φύλλα Paulownia  όπου τα χρησιμοποιούν για τον τυφοειδή πυρετό και να θεραπεύσει πρησμένους αστραγάλους. Έχουν μεγάλη θρεπτική αξία (κοντά σε αυτή του τριφυλλιού) και είναι κατάλληλο για ζωοτροφές, για βοοειδή, κατσίκες, πρόβατα, κουνέλια, με ένα πρωτεϊνικό επίπεδο του 20% με 60% πεπτικότητα.
    Αρωματικά άνθη ροζ- μωβ χρώματος σε σχήμα κώνου με άρωμα λεβάντας ανοίγουν την άνοιξη και είναι εντυπωσιακά!

Η ευωδία των ανθών έλκει τις μέλισσες όπου παράγουν εξαιρετικής ποιότητας μέλι. Χρησιμοποιούνται ακόμα για παραγωγή αρωμάτων και καλλυντικών. Στην κίνα τα άνθη τα χρησιμοποιούν για την θεραπεία ασθενειών όπως βρογχίτιδα, πεπτικό σύστημα, και το συκώτι.

Καλλιέργεια
Για να επιτευχθεί μέγιστη απόδοση στην καλλιέργεια θα πρέπει να παρέχουμε το κατάλληλο περιβάλλον στα δέντρα Paulownia.
    Το Paulownia (ανάλογα με το είδος) μπορεί να αναπτυχθεί με επιτυχία σε ένα ευρύ φάσμα κλιματικών ζωνών με θερμοκρασίες από -25 έως 45 βαθμούς κελσίου. Μέγιστη απόδοση έχει σε περιοχές με ζεστό εύκρατο και τροπικό κλίμα. Είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο που θέλει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια τις ανάπτυξής του. Σε περιοχές με βαρύ παρατεταμένο χειμώνα το δέντρο μπορεί να αντέξει αλλά μειώνεται η ανάπτυξη του. Το ίδιο συμβαίνει και σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1200 μέτρα. Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή του είναι ο δυνατός άνεμος από τον οποίο πρέπει να προφυλάξουμε το δέντρο τα πρώτα δύο χρόνια χρησιμοποιώντας πασσάλους και να μην ποτίζουμε τις μέρες με πολύ αέρα. Στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλή ηλιακή ακτινοβολία κατά την διάρκεια της Άνοιξης και του καλοκαιριού το Paulownia έχει δυνατότητα για μέγιστη απόδοση.
Το έδαφος παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δέντρου. To Paulownia αποδίδει καλύτερα σε βαθιά καλά στραγγιζόμενο έδαφος (ph 5 – 7) με καλό αερισμό. Είναι καλό να υπάρχουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος που βοηθούν την ανάπτυξη του δέντρου, σε διαφορετική περίπτωση κάνουμε χρήση λιπασμάτων.
Είναι απαραίτητο το πάχος του επιφανειακού στρώματος του εδάφους να είναι τουλάχιστον 1,5 μ. Πέτρες, μακάρι και πιο μεγάλες δεν αποτελούν πρόβλημα, αρκεί κάτω από το δέντρο να μην υπάρχει βραχώδης πλάκα σε υψηλότερο επίπεδο. Αυτό θα σταματούσε την ανάπτυξή του.
Η Παουλόβνια δεν ανέχεται όξινα εδάφη, το pH πρέπει να έχει βαθμό πάνω από 5,5.
Μέχρι το δέντρο να αποκτήσει μεγάλο ριζικό σύστημα (μετά την πάροδο 3 χρόνων από την φύτευση), ώστε να βρίσκει μόνο του το νερό που χρειάζεται πρέπει να το ποτίζουμε τακτικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κάθε περιοχής. Η άρδευση κατά μέσο όρο τους καλοκαιρινούς μήνες ξηρασίας απαιτεί 30 έως 40 λίτρα νερό ανά δέντρο την ημέρα.
Η Παουλόβνια δεν ανέχεται υψηλά υπεδαφικά ύδατα. Αυτά πρέπει να έχουν στάθμη όχι παραπάνω από 1,5μ    

Η Παουλόβνια ευδοκιμεί καλά έως τα 300-500 μέτρα υψόμετρο. Το κρύο σε πιο ψηλό επίπεδο δεν είναι πρόβλημα για το Tomentosa και όλα τα ανθεκτικά στο κρύο υβρίδια. Πρέπει να έχετε υπόψη, ότι όσο η καλλιέργεια είναι πιο ψηλά, είναι πιο σύντομη η περίοδος βλάστησης της Παουλόβνιας, δηλαδή το μεγάλωμα είναι μικρότερο.                                                                                                Έχει φυτευτεί Παουλόβνια και σε 1200 μέτρα – πράγματι μεγαλώνει αρκετά πιο αργά. Δώστε ειδική σημασία και στο γεγονός, ότι όπου έχει κωνοφόρα δέντρα, το έδαφος συνήθως είναι όξινο.
Στα πρώτα 2-3 χρόνια από την ανάπτυξη, ο δυνατός άνεμος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στην Παουλόβνια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει όπως σπάσιμο και κλίση του κορμού, έτσι και σκίσιμο των φύλλων – ζημιές, τις οποίες το δεντράκι ξεπερνάει, αλλά φυσικά επιβραδύνουν την ανάπτυξή του. Η Παουλόβνια μεγαλώνει αρκετά πιο γρήγορα σε προστατευμένες από δυνατούς ανέμους περιοχές.
Η φύτευση ξεκινά μετά τον τελευταίο παγετό, αρχές Μαρτίου έως τέλος Μαΐου ( τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού καλύτερα να τους αποφεύγουμε) και μετά την φυλλοβολία το Φθινόπωρο, μέχρι και πριν τον Χειμώνα όπου η θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5 βαθμούς κελσίου.

Το χωράφι μας πριν κάνουμε το σχεδιασμό φύτευσης θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καθαρό, να οργωθεί και να καθαριστεί από χόρτα. Αν κάνουμε χρήση ζιζανιοκτόνου θα πρέπει να περάσουν 6 με 8 εβδομάδες πριν φυτέψουμε τα δέντρα μας ώστε να έχουν φύγει εντελώς και τα τελευταία υπολείμματα από το χώμα.
Ο σχεδιασμός της φύτευσης εξαρτάτε από την χρήση της καλλιέργειας που θα κάνουμε. Για να παράγουμε τεχνικό ξύλο πρέπει να περάσουν 8 με 10 χρόνια και το δέντρο σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ένα σχέδιο φύτευσης 4Χ4μ ή4Χ5μ ή 5Χ5μ.Σε ένα στρέμμα φυτεύουμε δηλαδή 62 ή 50 ή 40 δέντρα. Για την παραγωγή βιομάζας η κοπή των δέντρων γίνετε κάθε 2 με 3 χρόνια και οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2Χ1μ ή 2Χ2μ ή 2Χ3μ σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε αντίστοιχα 500 ή 250 ή 166 δέντρα ανά στρέμμα.
Οι τρύπες που θα σκάψουμε πρέπει να έχουν βάθος από 0,60 έως 1 μέτρο και 60 εκατοστά περίπου διάμετρο.
Ανακατέψετε   200ml υπερφοσφωρικό λίπασμα. (Р2О5) μαζί με 100ml σύνθετο λίπασμα αζώτου: φώσφορος: κάλιο - (N:P:K) 15:15:15.με μέρος του σκαμμένου χώματος. Βάλετε μέσα στη τρύπα το ανακατεμένο με τα λιπάσματα χώμα, ώσπου αυτή αποκτήσει βάθος 30/40cm. Τοποθετήσετε το φυτό ή τη ρίζα στη τρύπα βάζοντας το υπόλοιπο χώμα. Έτσι εξασφαλίζεται μαλακό και θρεπτικό στρώμα, που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των νέων ριζών.
Όταν φυτεύετε (φυντάνια) γυμνόριζα φυτά προσέχετε αυτά να μη προεξέχουν περισσότερο από 5/10cm του εδάφους.
Όταν φυτεύετε έτοιμα φυτά ποτίσετε αμέσως με 10/20 λίτρα νερού.
Σε περίπτωση, ότι θα καλλιεργείται για παραγωγή ξυλείας, χρειαζόμαστε ψηλούς, ίσιους κορμούς κατά τη διάρκεια της πρώτης εποχής από την καλλιέργεια.

Αποδόσεις δασικών και πολυετών ενεργειακών καλλιεργειών
Στον πίνακα παρακάτω βλέπουμε τις αποδόσεις δασικών και πολυετών ενεργειακών καλλιεργειών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή στερεών βιοκαυσίμων
Ενεργειακή καλλιέργεια
Θερμογόνος δύναμη (ckal/kg)
Αποδόσεις σε ξηρή βιομάζα (τόνοι/στρ./έτος)
Παουλόβνια
4500
3,8 – 5,0
Ευκάλυπτος
4520
1,8 – 3,0
Ψευδακακία
4600
0,3 – 1,4
Καλάμι
4420
2,0 – 3,0
Λεύκα
4020
2,2 – 3,8
Αγριαγκινάρα
3450
1,7 – 3,3
Μίσχανθος
4110
0,8 – 3,0
Switchgrass
4140
2,0 – 2,6

Η ανάπτυξη του δέντρου σε ένα χρόνο
Ιούνιος 2012
Ένα μήνα μετά την φύτευση με ύψος περίπου ενάμιση μέτρο.

Σεπτέμβριος 2012
4,6 μέτρα ύψος και 7 εκατοστά διάμετρο κορμού

Ιανουάριος 2013

Το δέντρο έχει 5 μέτρα ύψος και 9 περίπου εκατοστά διάμετρο κορμού

Απρίλιος 2013
Τα πρώτα άνθη του δέντρου είναι πραγματικά πολύ όμορφα
Διάμετρος κορμού 10 + εκατοστά!

Όταν το Paulownia καλλιεργείται για βιομάζα (ενεργειακή καλλιέργεια ), στο σχέδιο φύτευσης έχουμε μικρότερες αποστάσεις δέντρου από δέντρο και σειράς από σειρά. Ο βασικός λόγος που φυτεύουμε περισσότερα δέντρα ανά στρέμμα είναι για μεγαλύτερη οικονομική απόδοση. Οι αποστάσεις φύτευσης που προτείνουμε είναι 2Χ3 ή 2Χ2 ή 2Χ1,5 ή 2Χ1 και μας δίνουν 166 ή 250 ή 330 ή 500 δέντρα αντίστοιχα. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό κάθε δέντρο παράγει 20 κιλά ξηρής μάζας ανά χρόνο. Η συγκομιδή γίνετε κάθε 2 ή 3 χρόνια ανάλογα με το σχέδιο φύτευσης. Μπορούμε να πάρουμε ως και 8 κύκλους συγκομιδής.

TEAM ENERGY

ΠΟΥ: Η ατμοσφαιρική ρύπανση η μεγαλύτερη αιτία για καρκινοπάθειες

Ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες και θα πρέπει πλέον να θεωρείται μία πρώτης αιτία καρκινοπάθειας για τους ανθρώπους, σύμφωνα με την υπηρεσία μελέτης της ασθένειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Υπηρεσίας για Έρευνα πάνω στον Καρκίνο (IARC) βασίζονται σε δεδομένα που καταδεικνύουν ότι το 2010, 223.000 θάνατοι που προκλήθηκαν από καρκίνο του πνεύμονα ήταν αποτέλεσμα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.Παράλληλα, η IARC τόνισε πως υπάρχουν πειστικά στοιχεία πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.
Στην ανακοίνωσή της, η οποία εκδόθηκε έπειτα από πολυήμερη αξιολόγηση των τελευταίων επιστημονικών ερευνών, η IARC σημειώνει πως αμφότερες η ατμοσφαιρική ρύπανση και «σωματίδια» που αποτελούν μέρος της θα κατηγοριοποιούνται πλέον στην Ομάδα 1 καρκινογόνων ουσιών.
Στην εν λόγω ομάδα ήδη συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 100 άλλες ουσίες, όπως το αμίαντο, το πλουτώνιο, και η υπεριώδης ακτινοβολία

healthview.gr

Εκτεθειμένο στην ατμοσφαιρική ρύπανση το 90% των κατοίκων της ΕΕ

Το 90% των κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων εκτίθεται σε ρύπανση αιωρούμενων σωματιδίων, και ακόμη περισσότερο στο όζον, που ξεπερνά τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αναφέρει σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος.
«Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν ζουν σε υγιές περιβάλλον... Η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει και να προχωρήσει περισσότερο την νομοθεσία που έχει θέσει σε εφαρμογή» και η οποία είναι λιγότερο αυστηρή από τις συστάσεις του ΠΟΥ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούινινκ.

Οι εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων PM10 και PM2,5 έχουν μειωθεί κατά 14% και 16% αντίστοιχα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το διάστημα ανάμεσα στο 2002 και το 2011, σύμφωνα με την έκθεση.
Ωστόσο το 2011, το 33% των κατοίκων των πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζούσε σε ζώνες όπου τα ανώτατα (ευρωπαϊκά) όρια συγκεντρώσεων των PM10 σε επίπεδο 24ώρου είχαν ξεπερασθεί.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, η διαπίστωση αφορά το 88% του πληθυσμού των ευρωπαϊκών πόλεων.
Τα αιωρούμενα σωματίδια, τα μικρότερα από τα οποία διεισδύουν στους πνεύμονες και το αίμα, προκαλούν αναπνευστικές και καρδιακές παθήσεις. Τα PM10 προκαλούνται από μηχανικές δραστηριότητες, όπως οι οικοδομικές, ενώ τα PM2,5 προκαλούνται από την καύση (ξύλων, καυσίμων και κυρίως του ντίζελ).
Εξάλλου, το 98% του πληθυσμού των πόλεων εκτέθηκαν το 2011 σε συγκεντρώσεις όζοντος που ξεπερνούσαν τα όρια που έχουν τεθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το όζον σχηματίζεται από την μετατροπή, μέσω των ηλιακών ακτίνων, των εκπομπών που προέρχονται από την κυκλοφορία των οχημάτων και τις βιομηχανικές δραστηριότητες και ερεθίζει το αναπνευστικό σύστημα.
Ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Lancet RespiratoryJournal και βασίζεται σε επιμέρους μελέτες σε 12 χώρες επί 74.000 γυναικών, δείχνει ότι η έκθεση, ακόμη και ελαφρά, σε PM2,5 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τους κινδύνους γέννησης ελλιποβαρών νεογνών, τα οποία, εάν το βάρος τους είναι χαμηλότερο των 2,5 κιλών έπειτα από 37 εβδομάδες κύησης, είναι πιθανόν να αναπτύξουν αναπνευστικά προβλήματα κατά την παιδική ηλικία ή μαθησιακές δυσκολίες.
Για τα PM2,5, η ΕΕ θέτει ως όριο τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα το 2015.                                                                                   Ο ΠΟΥ προτείνει ως όριο τα 10 μικρογραμμάρια.
Κάθε αύξηση κατά 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης ελλιποβαρών παιδιών κατά 18%, σύμφωνα με την μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτός υπάρχει ακόμη και σε επίπεδα ρύπανσης χαμηλότερα από αυτά που θέτουν τα ευρωπαϊκά όρια.

Η Καθημερινή - inews