Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Στις 640 έφθασαν οι αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99

Μεγαλώνει ο κατάλογος των ιδιωτικών επιχειρήσεων που στριμώχνονται στους προθαλάμους των Πρωτοδικείων της χώρας, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις για την υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάγνωση των επίσημων στοιχείων αναφορικά με τις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση, αλλά και εκείνες που τελικώς υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, από 46 Πρωτοδικεία της χώρας, σε σύνολο 66 Πρωτοδικείων και τα οποία διαβιβάστηκαν εγγράφως στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.
Ειδικότερα το 2012, σε 640 ανέρχονται οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αναζήτησαν σανίδα σωτηρίας στις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου και από αυτές, μόνο σε 174 περιπτώσεις εγκρίθηκαν οι αιτήσεις, ενώ 222 απορρίφθηκαν πρωτόδικα και άλλες 244 παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Στις 640 έφθασαν οι αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99
Επιστολές
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με επιστολές που απηύθυνε στο τέλος του 2012 προς τους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους επικεφαλής των υπόλοιπων Πρωτοδικείων ζήτησε την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την δικαστική εξέλιξη που έχουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών από τις 17.11.2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012, συνολικά 175 εταιρείες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Από τις ανωτέρω αιτήσεις, εγκρίθηκαν μόνο οι 14, απορρίφθηκαν οι 48, ενώ σε εκκρεμότητα είναι οι 113.
Με βάση εξάλλου τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 με τον οποίον τροποποιήθηκαν διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.
Από τις παραπάνω αιτήσεις, 12 έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14, ενώ απορρίφθηκαν άλλες 5 αιτήσεις για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης και οι υπόλοιπες, είτε ματαιώθηκαν, είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης, είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα. Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκαν τρεις ανώνυμες εταιρείες, μετά την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η «ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Βορείου Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Πλαστικών».
Το ερώτημα
Στο ερώτημα αν επιτεύχθηκε, μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές, οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα δικαστήρια για λύση της συμφωνίας. Και στον Πειραιά, σε σύνολο 31 αιτήσεων, εγκρίθηκαν οι 7, απορρίφθηκαν οι 15 και εκκρεμούν άλλες εννέα.
    Αλλαγές
-Η κυβέρνηση εξετάζει νέες αλλαγές στον πτω- χευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία.
  
Καταφύγιο...
-Σκοπός της κυβέρνησης η καλύ- τερη προστασία όλων των πιστωτών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές, αφού, όπως έχει διαπιστωθεί, οι ισχύου- σες διατάξεις υπέρ των νομικών προσώπων κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σαν καταφύγιο για τα φυσικά πρόσωπα που τα εκπροσωπούσαν, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να πτωχεύουν, αλλά οι εταίροι να διασώζονται.
«Μαϊμού» πτωχεύσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών, ύστερα από έγγραφη απάντηση στη Βουλή του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη επιβεβαιώθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει νέες αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία, ώστε στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομική επισφάλεια, να δοθεί η δυνατότητα περιορισμού των απωλειών και την ίδια στιγμή, μια δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσουν τη βιωσιμότητά τους. Σκοπός επίσης της κυβέρνησης είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές, αφού, όπως έχει διαπιστωθεί, οι ισχύουσες διατάξεις υπέρ των νομικών προσώπων, κατέληξαν να χρησιμοποιούνται σαν καταφύγιο για τα φυσικά πρόσωπα που τα εκπροσωπούσαν, με αποτέλεσμα να πτωχεύουν μεν οι εταιρείες, ακόμα και μετά την προσπάθεια εξυγίανσης, αλλά να διασώζονται οι εταίροι.
Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και του εβδόμου κεφαλαίου που ρυθμίζει εξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και διαδικασία σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων. Και τόνιζε χαρακτηριστικά, ότι «οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στις εν λόγω εξυγιαντικές διαδικασίες».
Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες που έχουν ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα είχαν ζητήσει 16 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν. 4013/2011, στην πράξη αντί να προλαμβάνεται η πτώχευση, λειτουργεί σαν άλλοθι για τους επιχειρηματίες. Αντίστοιχα ερωτήματα οι βουλευτές είχαν απευθύνει και στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, «το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα πρωτοδικεία της χώρας, είναι η μόνη ασφαλής πηγή άντλησης και χορήγησης αυτών των στοιχείων», δεδομένου ότι, όπως αφοπλιστικά αναγνωρίζει, «οι υπηρεσίες του Γενικού Εμπορικού Μητρώου, δεν έχουν το σύνολο των στοιχείων στα αρχεία τους»...

(imerisia.gr)

Νέα πρωτοβουλία για την οικονομική θέρμανση από την Greenpeace

Η Greenpeace καλεί τον κόσμο να στηρίξει τη νέα της δράση για την άμεση καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη διεκδίκηση μίας ουσιαστικής και δίκαιης οικονομικής ανάπτυξης μέσα από επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Όπως επισημαίνει η περιβαλλοντική οργάνωση, σήμερα εκατομμύρια πολίτες στη χώρα μας αδυνατούν να πληρώσουν επαρκώς για θέρμανση. Επιπλέον, καταστάσεις όπως η αιθαλομίχλη και η ανεξέλεγκτη κοπή δέντρων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τον τρόπο ζωής. Η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι ότι τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με τρόπο που αδυνατούν να προσφέρουν σωστή και οικονομική θέρμανση, επιβαρύνοντας τα οικονομικά εκατομμυρίων νοικοκυριών και υποβαθμίζοντας κάθε σοβαρή προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.
Την ίδια ώρα, οι αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης φαίνεται να εξαντλούνται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε λίγες μεγάλες κατασκευαστικές για ‘νέους αυτοκινητόδρομους’.  Η Greenpeace ζητάει ανάλογα μεγάλες επενδύσεις για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια, ιδιωτικά και εμπορικά κτίρια που μπορούν να επιφέρουν την επανεκκίνηση του κατασκευαστικού τομέα με δίκαιο και ορθολογικό τρόπο, να δημιουργήσουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα σε δεκάδες διαφορετικές ειδικότητες, προϊόντα και υπηρεσίες.
Η οργάνωση καλεί τον κόσμο να μπει στην ιστοσελίδα: www.greenpeace.org/greece/krioneis-spiti-sou
και να στείλει επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζητώντας του να αναγνωρίσει τις πραγματικές δυνατότητες των έργων εξοικονόμησης ενέργειας και να στηρίξει έμπρακτα ένα ευρύ και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων.
«Από τα σπίτια των πολιτών μπορεί να ξεκινήσει η ‘επανεκκίνηση της οικονομίας’ και ο ‘πόλεμος κατά της ανεργίας’», ανέφερε ο Τάκη Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. «Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη είναι τόσο άμεσα και σημαντικά που δεν επιτρέπεται να αγνοηθούν. Ζητάμε καλύτερες και πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους, πραγματική και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη για την οικονομία.»

Αόρατα φωτοβολταϊκά από το ΑΤΕΙ Κρήτης

Φωτοβολταικά αόρατα στο μάτι, ενσωματωμένα ακόμη και στα ρούχα ή τις τσάντες, εύκαμπτες τηλεοράσεις, ενεργειακά αυτόνομες, και κινητά πολύ λεπτά, ώστε να μπορεί κανείς να τα διπλώσει και να τα βάλει στην τσέπη του, είναι μερικά από τα τεχνολογικά επιτεύγματα, που μπορεί να παραπέμπουν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας, όμως οι επιστήμονες υπόσχονται ότι θα τα έχουμε στα σπίτια μας μέσα στην επόμενη 10ετία.
Αυτός είναι ο σκοπός της πρότασης "ΓΡΑΦΕΝΙΟ" που εγκρίθηκε χθες, από την Ευρωπαική Επιτροπή, και προβλέπει τη χρηματοδότηση με συνοπλικά 1δις ευρώ, την επόμενη 10ετία για τη μεταφορά της Ερευνητικής γνώσης για το υλικό αυτό, στην πραγματική οικονομία και κοινωνία.Μεταξύ των 100 κορυφαίων ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, είναι και το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας καθώς και το ΑΤΕΙ της Κρήτης.
Οπως δήλωσε στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολογίας και υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του ΑΤΕΙ Κρήτης κος Μανόλης Κυμάκης, απο την σύμπραξη του ΑΤΕΙ με το ΙΤΕ, αναμένονται πολύ σύντομα πατέντες στα φωτοβολταικά τις εκπομπές πεδίου και τα οργανικά φωτοβολταικά. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πατέντες αυτές, στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην δημιουργία πολύ λεπτών εύκπαμπτων και αόρατων φωτοβολταικών συστημάτων που π.χ. θα μπορούν να τοποθετηθούν σε γιάλινες επιφάνειες κτιρίων ή στις πλαστικές επικαλύψεις θερμοκηπίων εξασφαλίζοντας εκτός παο ενεργειακή αυτάρκεια μόνωση και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό των σημερινών φωτοβολταικών συστημάτων.

(ΕΡΑ Ηρακλείου)

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Μικρά φωτοβολταϊκά για μείωση του ηλεκτρικού κόστους των αγροτών

Να επιτρέψει την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων στο χωράφι, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλιστεί το ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται (κυρίως για τις γεωτρήσεις που είναι και η πλέον ενεργοβόρα αγροτική δραστηριότητα όσον αφορά το ηλεκτρικό), μελετά η κυβέρνηση.
Σχετική πρόταση έχει υποβληθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προς τον κ. Παπαγεωργίου, μετά τη μεγάλη αύξηση που επιβλήθηκε πρόσφατα στο αγροτικό τιμολόγιο του ρεύματος. «Από τη στιγμή που έχουν ανέβει τα τιμολόγια της ΔΕΗ για τη χρήση αγροτικού ρεύματος, να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να μπορούν να στήνουν μικρά φωτοβολταϊκά, όπως αυτά που βάζουμε στις στέγες των σπιτιών, 10 kw σε μια έκταση 100-150 τ.μ. στο χωράφι τους, έτσι ώστε να παράγουν και οι ίδιοι ηλεκτρική ενέργεια, την οποία θα πωλούν στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα θα χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια. Θα γίνεται δηλαδή ένας συμψηφισμός που να τους δίνει τη δυνατότητα, να φύγει αυτό το άχθος, αυτό το βάρος από πάνω τους», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαρακόπουλος. Πρέπει να σημειωθεί ότι με το νέο σύστημα φορολόγησης των αγροτών, που προβλέπει την τήρηση βιβλίων εσόδων και εξόδων από το νέο χρόνο, οι αγρότες θα μπορούν στα έξοδά τους να «περνάνε» και το κόστος της ενέργειας. Το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν, το ρεύμα που χρησιμοποιούν για να αρδεύουν τα χωράφια τους κ.λπ.
 energypress - Econews.

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Σε αναζήτηση ενός εθελοντικού «New Deal» για τα φωτοβολταϊκά

Σε νούμερο ένα στρατηγική προτεραιότητα αναδεικνύεται το θέμα της βιωσιμότητας της αγοράς ηλεκτρισμού και της διασφάλισης μιας υγιούς προοπτικής για τον πολύπαθο ΛΑΓΗΕ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις διεργασίες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και έχουν ως βασικό στόχο το σχεδιασμό της αγοράς με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επανεμφανιστούν τα τεράστια ελλείμματα και τα προβλήματα ρευστότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση και προτεραιότητα, δίνεται σε πρώτη φάση στο θέμα της αγοράς των ΑΠΕ, καθώς με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν εκεί το πρόβλημα είναι πιο «επείγον», ακόμη και μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα οποία βραχυπρόθεσμα έχουν αρχίσει να αποδίδουν σταθεροποιώντας και μειώνοντας το έλλειμμα του λειτουργού της αγοράς. Το ζητούμενο βεβαίως είναι να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός που θα δίνει βάθος και βιωσιμότητα σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή ωριμάζει η ιδέα για ένα εθελοντικό πρόγραμμα σταδιακής αποσυμπίεσης των τιμών , ένα «new deal» στην αγορά των φωτοβολταϊκών. Και όπως ξεκαθαρίζεται αρμοδίως, οποιαδήποτε νέα απόφαση θα ληφθεί μετά από διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμό, με γνώμονα την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της αγοράς, με υγιή σχεδιασμό και με οφέλη τόσο για το κράτος όσο και για τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
ΛΑΓΗΕ
Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την εξέλιξη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ είναι θετική. Από τα μέτρα ήδη παρατηρείται σταθεροποίηση και μικρή υποχώρηση του ελλείμματος (αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 300 εκατ. ευρώ), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντικειμενικά δεδομένα που διαφοροποιούν – έστω και σε μικρό ποσοστό – τους υπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων που έχουν κατρακυλήσει στα 4 ευρώ χωρίς ορατή προοπτική ανάκαμψης για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τουλάχιστον.
Στον αντίποδα οι προβλέψεις των διαχειριστών κάνουν λόγο ένταξη τους επόμενους μήνες ενός νέου κύματος καινούριων εγκαταστάσεων της τάξης των 600MW. Με τις νέες εγκαταστάσεις εκφράζονται σοβαροί ενδοιασμοί για το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί η ίδια τάση περιορισμού του ελλείμματος. Το αντίθετο μάλιστα καθώς φαίνεται να επανέρχονται τα σενάρια για νέα διόγκωση του ελλείμματος, πιθανόν και στα 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2014. Σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται αντιληπτό ότι τίθεται σε κίνδυνο όχι μόνο η αγορά των ΑΠΕ αλλά συνολικά η αγορά ηλεκτρισμού.
New Deal
Ποια όμως μπορεί να είναι τα βασικά σημεία μιας νέας συμφωνίας, ενός «new deal» με τους φωτοβολταϊκούς; Καταρχάς όλοι συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με νέες αυξήσεις στο τέλος ΕΤΜΕΑΡ, ιδιαίτερα μετά το πακέτο των δυσβάσταχτων για τους καταναλωτές αυξήσεων που αποφασίστηκαν για το 2013.
Με αυτό το δεδομένο, αυτό έχουν πέσει στο τραπέζι μια σειρά από «ιδέες» οι οποίες περιλαμβάνουν κίνητρα που θα συνοδεύουν το πακέτο σταδιακής αποσυμπίεσης των τιμών όπως:
Αναθεώρηση των στόχων μέχρι το 2020, επανεξέταση των έκτακτων μέτρων, παροχή διευκολύνσεων από τις τράπεζες, μείωση της αναρροφούμενης ισχύος με αύξηση της χρονικής διάρκειας της σύμβασης, ή μείωση της ταρίφας με παράταση της σύμβασης.
Σύμφωνα δηλαδή με τα όσα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, φαίνεται ότι το ελληνικό «new deal» θα έχει έντονο το… «άρωμα ισπανίας» και των μέτρων που ελήφθησαν στην εκεί αγορά, ούτως ώστε να επανέλθει η αγορά σε τροχιά βιωσιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες διαλόγου και επαφής με τους αρμόδιους φορείς.

inews

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Τηλεθέρμανση από βιομάζα και βιοαέριο στο Δήμο Αμυνταίου

Την επέκταση του δικτύου τηλεθέρμανσης σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα χάρη στην παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και βιοαέριο σχεδιάζει ο Δήμος Αμυνταίου, προκειμένου να εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια για 4000 ακόμη νοικοκυριά. Το σύστημα, το οποίο αναμένεται να γίνει με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση κατά 80% και χρηματοδότηση από το Δήμο κατά 20%, θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου για θέρμανση καθώς ήδη στο Αμύνταιο, τον Φιλώτα και τη Λεβαία 1500 περίπου νοικοκυριά καλύπτονται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης της ΔΕΗ. Εκτός νομού Φλώρινας τηλεθερμάνσεις λειτουργούν στην Κοζάνη και την Πτολεμαϊδα.
“Φιλοδοξούμε να είμαστε ο πρώτος Δήμος που θα έχει τηλεθέρμανση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματά του” σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ιωακείμ Ιωσηφίδης και διευκρινίζει ότι ξεκινούν άμεσα οι μελέτες ενώ το έργο προωθείται για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020. Για την παραγωγή ενέργειας οι εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν θα τροφοδοτούνται με βιομάζα (υπολείμματα αγροτικής παραγωγής) και βιοαέριο από κτηνοτροφικές μονάδες, πρώτες ύλες που υπάρχουν σε μεγάλη επάρκεια στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ο δήμαρχος γνωστοποιεί ότι θα διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός. Το εγχείρημα αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμύνταιο με τη συμμετοχή δημάρχων πόλεων που έχουν εφαρμόσει αντίστοιχα συστήματα στο εξωτερικό.

Agelioforos -  energypress.

Κίνητρα για επεκτάσεις σε επενδύσεις ΑΠΕ στο νέο Αναπτυξιακό

Πρόσθετα κίνητρα για επεκτάσεις σε ΑΠΕ, μεταλλευτικές επιχειρήσεις και επαναλειτουργία εταιρειών που έκλεισαν προβλέπει το τελευταίο κείμενο του Νομοσχεδίου για τον αναπτυξιακό νόμο.
Ειδικότερα, οι νέες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο που διαμορφώθηκε στο τέλος Δεκεμβρίου αμέσως μετά τη δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Για τα υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος νόμου επενδυτικά σχέδια των Ανανεωσίμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) παρέχεται η δυνατότητα υποβολής επενδυτικών σχεδίων που αφορούν επέκταση υπάρχουσας ή υπό κατασκευήν μονάδας, εφόσον η επέκταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγικής ισχύος της εκ των υστέρων τροποποίησης της αρχικής άδειας παραγωγής.
- Στις στρατηγικές επενδύσεις μπορούν να ενταχθούν και αυτές των οποίων επιμέρους διαδικασίες αδειοδότησης έχουν ήδη ξεκινήσει κατά την υποβολή αιτήματος ένταξης στις διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως, ιδίως η έγκριση περιβαλλοντικών όρων, έργων και βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Οι περιβαλλοντικοί όροι εγκρίνονται σύμφωνα με τις διαδικασίες του νόμου περί στρατηγικών επενδύσεων.
- Ενισχύσεις από τον αναπτυξιακό νόμο πλέον μπορούν να έχουν και επενδυτικά σχέδια που αποσκοπούν στην επαναλειτουργία μονάδων, ακόμη και χωρίς αύξηση της δυναμικότητάς τους. Προϋπόθεση η παραγωγική λειτουργία να έχει αποδεδειγμένα παύσει πριν την υποβολή αίτησης υπαγωγής. Χρηματοδοτούνται οι δαπάνες εκσυγχρονισμού των κτηριακών και των μηχανολογικών εγκαταστάσεων καθώς και της λειτουργικής αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου και λοιπών εγκαταστάσεων.
- Επιδοτούνται επίσης μεταλλευτικές επιχειρήσεις, στις οποίες ενισχύονται δαπάνες επενδύσεων για προστασία του περιβάλλοντος, περιορισμό της ρύπανσης του εδάφους, του υπεδάφους, των υδάτων και της ατμόσφαιρας και για ανακύκληση του ύδατος. Χρηματοδοτούνται και οι δαπάνες κύριων προπαρασκευαστικών εργασιών της εκμετάλλευσης, που αφορούν δρόμους, στοές, φρεάτια, αντλιοστάσια, κύρια έργα αερισμού, κεκλιμένα προσπέλασης, περιχάραξης, καθώς και έργα διαμόρφωσης επιφανειών προς εκμετάλλευση.
- Προβλέπει την εξαίρεση από τις διατάξεις περί δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της συγκρότησης των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Οργάνων κλπ για τα σχέδια του Αναπτυξιακού νόμου. Θα δημοσιεύονται στο διαδίκτιο, μετά την έκδοσή τους.
- Γίνονται νέες αλλαγές στην οργανωτική δομή της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων, στην οποία συστήνονται και υπάγονται Τμήμα Οργάνωσης Αναπτυξιακής Στρατηγικής (με διεύθυνση Αδειοδοτήσεων Πολεοδομίας, Περιβαλλοντικών Όρων, Δασών, Αιγιαλού και Παραλίας, Αρχαιολογικών Αδειών) Σε αυτή υπάγεται επίσης η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων με νέα δομή, το Τμήμα Φορολογικών Κινήτρων αποκτά και την αρμοδιότητα παροχής φορολογικών κινήτρων για Στρατηγικές Επενδύσεις.
Συστήνεται θέση μετακλητού προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων. Επίσης Συνιστάται Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων Ε.Ι.Ε.) το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Ανάπτυξης (και όχι στην γενική γραμματεία όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο)
- Στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.» συνεχίζει να υπάρχει διάταξη με… ασαφές αριθμό μελών ΔΣ. Ορίζεται ότι «Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας απαρτίζεται από πέντε (5) έως επτά (7) μέλη, που ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης»
Στο νομοσχέδιο διατηρούνται οι διατάξεις που εντάχθηκαν μετά τη διαβούλευση και ανοίγουν τις επιδοτήσεις στον τουρισμό, με έμφαση σε θεματικό και υγείας σε δημόσια πάρκινγκ, πλωτές εξέδρες, έργα πολιτικού μηχανικού στην ενέργεια. Παραμένει επίσης η δυνατότητα για άδειες παραμονής για όποιον έχει ακίνητο 300.000 ευρώ και για στρατηγικούς επενδυτές.

Το νομικό κείμενο των 115 σελίδων περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τις στρατηγικές επενδύσεις, τις νέες εταιρείες ειδικού σκοπού αλλά και εγκρίσεις ιδιωτικών επενδύσεων σε ένα κείμενο. Πλέον αναμένεται να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή καθώς στις 15 Ιανουαρίου έληξε και η δεύτερη παράταση 15 ημερών για τις υπαγωγές στον παλαιό αναπτυξιακό νόμο (καθεστώτα γενικής επιχειρηματικότητας.
Προβλέπει επίσης ότι θα καταβάλλεται το 100% της επιχορήγησης (50% σήμερα) κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, οι αιτήσεις υπαγωγής θα είναι συνεχείς, η χρήση των φοροαπαλλαγών γίνεται εμπροσθοβαρώς, οι εταιρείες μπορούν να καλύπτουν την ίδια συμμετοχή και με άμεσα ρευστοποιήσιμα πάγια στοιχεία της επιχείρησής τους, ενώ για τις μεγάλες επενδύσεις μειώνεται το πλαφόν κύρωσης από την Βουλή από τα 150 εκατ ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ.

 energypress  - inews

Το μεγάλο φαγοπότι με τους... "ρύπους"

Τι κοινό έχει η ΔΕΗ με πολυεθνικούς κολοσσούς όπως η Chevron, η Conoco Philips, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε Βρετανία, Ολλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία και τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η Citibank και η JP Morgan;

Όλοι, μαζί και η ελληνική ΔΕΚΟ, αγόρασαν και αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής ρύπων από το μηχανισμό CDM (Clean Development Mechanism), το μηχανισμό που λειτουργεί στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο και είναι ενταγμένος  και στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Με μια διαφορά: Τα δικαιώματα του CDM κοστίζουν λιγότερο από τα δικαιώματα που βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στον ευρωπαϊκό μηχανισμό ρύπων (EU Emissions Trading Scheme γνωστό ως ETS). Αποτέλεσμα οι εταιρείες αυτές να έχουν ένα αρκετά σημαντικό όφελος. Πόση είναι η διαφορά;

Μόλις την περασμένη εβδομάδα όταν το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην Ευρώπη κατέγραφε ιστορικό χαμηλό στα 4 ευρώ ο τόνος, τα δικαιώματα στον μηχανισμό CDM κόστιζαν μόλις 40 σεντς!

Βεβαίως η διαφορά δεν ήταν πάντα τόσο μεγάλη. Τα δικαιώματα από το CDM κόστιζαν διαχρονικά λιγότερο από τα European Emission Rights, ώστε να είναι ελκυστικά, ωστόσο η τιμή αγοράς ήταν ανέκαθεν φουσκωμένη σε σχέση με το πραγματικό κόστος. Εκτός όμως από το θέμα της αδιαφάνειας στο κόστος, στο μηχανισμό CDM έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι τα χρήματα που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν πράσινες δράσεις κατευθύνονται ως υπερκέρδη στις τσέπες κάποιων.
Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε πριν από δύο χρόνια με πρωτοβουλία δύο ευρωβουλευτών του Έλληνα Θ. Σκυλακάκη και του Ολλανδού G. Gerbrandy, οι οποίοι απέδειξαν ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι καταναλωτές για την πράσινη ανάπτυξη στην πραγματικότητα μετατράπηκαν σε υπερκέρδη για κινεζικές επιχειρήσεις αλλά και για άλλους οργανισμούς που είχαν προαγοράσει τα δικαιώματα πουλώντας τα στη συνέχεια σε ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ.

Το σκάνδαλο

Πιο αναλυτικά, το 2010, με πρωτοβουλία δύο ευρωβουλευτών του Έλληνα Θοδωρή Σκυλακάκη και του Ολλανδού G. Gerbrandy αποκαλύφθηκε ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη, φουσκώνουν αδικαιολόγητα: για δράσεις που κοστίζουν κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ, πληρώθηκαν δικαιώματα (credits)  αξίας πολλών δισεκατομμυρίων.

Η υπόθεση αφορούσε την κατάχρηση πιστώσεων που χορηγούνταν για την καταστροφή ενός συγκεκριμένου αερίου ρύπου του HFC-23 το οποίο εκλύεται κατά τη διαδικασία παραγωγής του πλέον κοινού ψυκτικού. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο αέριο 12 χιλιάδες φορές ισχυρότερο ανά τόνο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Για την καταστροφή του έχουν δημιουργηθεί ειδικά εργοστάσια στην Κίνα, τα οποία και λαμβάνουν δικαιώματα που στη συνέχεια πωλούνται μέσω του CDM σε εταιρείες και πληρώνονται από τους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ευρώπη οι καταναλωτές έχουν πληρώσει μέσω του CDM ποσό της τάξης των 4,5 δισ. ευρώ όταν το πραγματικό κόστος για την καταστροφή του HFC-23 είναι μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ: το αέριο μπορεί να καταστραφεί με μόλις 0,17 ευρώ τον τόνο και όμως έφτασε να πληρώνεται μέσω του ETS με ποσά της τάξης των 11 έως 12 ευρώ τον τόνο. Τα κέρδη ήταν τόσο μεγάλα  ώστε η κινεζική κυβέρνηση έφτασε σε σημείο να επιβάλει ειδικό τέλος στα κέρδη των επιχειρήσεων που καταστρέφουν HFC-23.
Σημειώνεται ότι και η ΔΕΗ έχει αγοράσει τέτοια δικαιώματα αξίας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές επί της ουσίας να έχουν επιδοτήσει τα «πράσινα υπερκέρδη» βιομηχανικών μονάδων στην Κίνα αλλά και των traders που εκμεταλλεύτηκαν το παράθυρο ευκαιρίας.

Με την αποκάλυψη του σκανδάλου αποφασίστηκε να απαγορευτεί από τον ερχόμενο Μάιο το trading για τον αέριο ρύπο HFC-23. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, λίγους μήνες πριν την κατάργηση των credits για το HFC-23 η αγορά να έχει κατακλυστεί από φθηνά δικαιώματα που ξεπουλούν οι κάτοχοί τους. Αυτή θεωρείται και ως η κυριότερη αιτία για το γεγονός ότι σήμερα τα CDM βρίσκονται στα 40 σεντς ενώ και τα δικαιώματα εκπομπής του ETS έχουν πέσει στα 4 ευρώ.

Τι είναι ο μηχανισμός των ρύπων

Ως ιδέα στη σύλληψή του ο μηχανισμός ήταν σχετικά απλός: για να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να πληρώσουν όσοι ρυπαίνουν και να δοθούν κίνητρα σε όσους μειώνουν τις εκπομπές αερίων που προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά στο περιβάλλον. Για να γίνει αυτό αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η περίφημη αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων η οποία έχει δύο μορφές: τον ευρωπαϊκό μηχανισμό που είναι υποχρεωτικός για όλα τα κράτη μέλη (EU Emissions Trading Scheme) και το μηχανισμό CDM (clean development mechanism) που λειτουργεί στο πλαίσιο του λεγόμενου πρωτοκόλλου του Κιότο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αφορά χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στηρίζεται σε αγοραπωλησίες δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων για τις επιχειρήσεις που προκαλούν ρύπανση. Τα έσοδα από τις αγοραπωλησίες πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση πράσινων δράσεων μέσω των λεγόμενων πράσινων ταμείων.

Ένας από τους μηχανισμούς που χρησιμοποιεί το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών είναι και το CDM. Στο CDM μετέχουν βιομηχανίες από αναπτυσσόμενες χώρες που παίρνουν credits γιατί έχουν μειώσει τις εκπομπές τους σε αέρια του θερμοκηπίου. Στη συνέχεια τα credits πωλούν σε –ευρωπαϊκές κυρίως– εταιρείες στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Έτσι οι βιομηχανίες που αγοράζουν τα credis εξασφαλίζουν ότι έχει υπάρξει ανάλογη μείωση της ρύπανσης σε άλλο σημείο του κόσμου και ταυτόχρονα οι αναπτυσσόμενες χώρες εξασφαλίζουν έσοδα.

Backloading: Το νέο «κόλπο»

Καθώς σήμερα οι τιμές στα χρηματιστήρια των ρύπων έχουν πέσει δραματικά, η Ε.Ε. έχει σκαρφιστεί και ένα νέο «τρικ» το λεγόμενο backloading. Τι είναι το backloading; Είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αφαιρεθούν από την ευρωπαϊκή αγορά ρύπων 900 εκατ. δικαιώματα (που θα επανέλθουν στην αγορά το 2019-2020) ούτως ώστε να υπάρξει πίεση στις τιμές και να αυξηθούν τα έσοδα.

Λεπτομέρεια με τη δική της σημασία: χώρες όπως η Γερμανία αναμένουν τα έσοδα από τους ρύπους ώστε να πληρώσουν κρατικές ενισχύσεις (που έχουν εγκριθεί από την Ευρ. Επιτροπή) στις εθνικές τους βιομηχανίες. Οι χώρες του νότου και η Ελλάδα δεν έχουν συστήσει τέτοιους μηχανισμούς αντιστάθμισης, δηλαδή επί της ουσίας οι καταναλωτές στην Ελλάδα και άλλες χώρες του φτωχού νότου θα πληρώσουν μέσω των αυξήσεων στο ρεύμα, τις επιδοτήσεις στις βιομηχανίες του ανεπτυγμένου βορρά, γεγονός που ανέδειξε σε πρόσφατη παρέμβασή του ο κ. Σκυλακάκης.
Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, υπό την πίεση της τρόικας αποφάσισε αυξήσεις στο ρεύμα. Συνολικά εγκρίθηκε αύξηση 8% μεσοσταθμικά, η οποία αναλύεται ως εξής: 3% αφορά στο αυξημένο λειτουργικό κόστος που πρέπει να ανακτηθεί από τα τιμολόγια και 5% αφορά στις επιπλέον δαπάνες που θα πρέπει να κάνει το 2013 η ΔΕΗ (270 εκατ. ευρώ). Το ποσό αυτό αποφασίστηκε με βάση τις τιμές στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων και συγκεκριμένα με τιμή 7 ευρώ ο τόνος...

Η απόφαση

Η τελική απόφαση για το backloading αναμένεται να ληφθεί στην ψηφοφορία της επιτροπής περιβάλλοντος του ευρωκοινοβουλίου. Την περασμένη Πέμπτη πάντως η επιτροπή βιομηχανίας (ITRE) του ευρωκοινοβουλίου απέρριπτε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το backloading. Την ίδια ημέρα ωστόσο η πρόταση συζητήθηκε και στην επιτροπή περιβάλλοντος, όπου και μέχρι στιγμής καταγράφεται ισοψηφία μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της εισήγησης.

«Δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις που θα οδηγήσουν χωρίς λόγο, σε πρόσθετες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, όταν στην Ελλάδα για παράδειγμα, ο κόσμος υποφέρει οικονομικά και περίπου 250.000 άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στο συσσίτιο, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκιο, λογαριασμούς και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο ο Έλληνας ευρωβουλευτής οι καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα θα κληθούν να πληρώσουν ποσό που μπορεί να φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ στην 8ετία 2013 -2020 εάν περάσει η πρόταση για το backloading.

Χάρης Φλουδόπουλος
(capital.gr)

 

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Με τις παλιές ταρίφες η παράταση στα αγροτικά φωτοβολταϊκά…

Με τις παλιές ταρίφες, εκείνες που είχαν «κλειδώσει» μέσω των συμβάσεων πώλησης, θα έχουν τελικά τη δυνατότητα οι αγρότες να υλοποιήσουν τα φωτοβολταικά τους έργα.
Πρόκειται  για εκείνα τα φωτοβολταϊκά για τα οποία, με το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το ΥΠΕΚΑ από τις 3/1/2013 στη Βουλή, παρατείνεται μέχρι τις 30 Μαΐου 2013 η ισχύς των συμβάσεων σύνδεσης οι οποίες έληγαν την 31η Μαρτίου 2013.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να κάνει δεκτό το αίτημα των αγροτών η 2μηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης να συνοδευτεί και από 2μηνη παράταση στις συμβάσεις πώλησης,  ούτως ώστε ο παραγωγός που θα συνδέσει το έργο του στο σύστημα να έχει την κατοχυρωμένη τιμή που είχε υπογράψει με το ΔΕΔΔΗΕ.
Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του αγροτικού κόσμου προς την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε η 2μηνη παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης θα είναι χωρίς αντίκρισμα.
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες σε τροπολογία που θα καταθέσει το ΥΠΕΚΑ αυτή την εβδομάδα στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αγορά πετρελαιοειδών, που φέρει τον τίτλο "Διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου αποθεμάτων αργού πετρελαίου ή και προϊόντων πετρελαίου μαζί με άλλες διατάξεις».
Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο
Υπενθυμίζουμε πως με τις ρυθμίσεις που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ στις 3/1/2013, για να δοθεί η παράταση στις συμβάσεις σύνδεσης, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να καταθέσει σχετικό αίτημα στον διαχειριστή του δικτύου, σε προθεσμία ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου.
Επίσης με άλλη ρύθμιση, το ίδιο ν/σχέδιο προβλέπει πως υπογραμμένες συμβάσεις σύνδεσης των οποίων η ισχύς έληξε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 ως και την έναρξη ισχύος του νόμου, θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται για δύο μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου. Και σε αυτήν την περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλει αίτημα στον διαχειριστή έναν μήνα από την ισχύ του νόμου.
Πόσα έργα θα υλοποιηθούν
Ένα ερώτημα φυσικά αφορά τον αριθμό των αιτημάτων που θα ικανοποιηθούν, ακόμη και μετά από αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Διότι η λύση της παράτασης δόθηκε μόνο για τους αγρότες εκείνους που θέλουν να υλοποιήσουν το έργο τους. Εκείνους δηλαδή που αντιμετώπιζαν προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στην εξασφάλιση εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, εξαιτίας των καθυστερήσεων που προέκυψαν από τη συγχώνευση της Αγροτικής Τράπεζας με την Πειραιώς.
Για όλους τους άλλους, (και εκτιμάται ότι είναι πολλοί), παρέχεται η δυνατότητα, μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, της επιστροφής των εγγυητικών επιστολών που έχουν εκδώσει.
Εννοείται ότι έτσι θα πάρουν πίσω μέρος μόνο των χρημάτων που κατέβαλαν μέχρι σήμερα σε μελέτες και συμβούλους, προκειμένου να καταθέσουν φακέλους στη ΔΕΗ, κ.ο.κ.
Η αρχή της αγροτικής «φούσκας»…
Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Μέχρι το τέλος του 2010, περίπου 6.200 αγρότες είχαν υποβάλει αιτήματα για να εγκαταστήσουν φωτοβολταικά σε ιδιόκτητη αγροτική γη. Εξ’ αυτών 4.900 αγρότες έχουν λάβει προσφορά σύνδεσης από την ΔΕΗ, ωστόσο σήμερα λειτουργούν μόλις 300 αγροτικά φωτοβολταικά.
Μερίδιο ευθύνης γι’ αυτό δεν φέρουν μόνο οι αγρότες, αλλά και εκείνοι που τους καλλιέργησαν φρούδες ελπίδες. Αρχικά ήταν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή και ΠΕΚΑ Τίνα Μπριμπίλη την περίοδο 2009-2010, υπό την πίεση φυσικά της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Δημιουργήθηκε τότε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό πλαίσιο που έδινε στους αγρότες απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων αιτήσεων, ακόμα και εκείνων που είχαν κατατεθεί μήνες πριν. Σαν αποτέλεσμα το σύστημα της ΔΕΗ βραχυκύκλωσε καθώς από τον όγκο των υπό εξέταση αιτήσεων μπλόκαρε κάθε άλλη επένδυση.
Πολλοί αγρότες είχαν πιστέψει τότε ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη και ότι το 100% της δαπάνης θα καλυφθεί μέσω δανεισμού, κάτι που φυσικά δεν έστεκε.
Και το άδοξο τέλος της…
Τελικά, όπως φαίνεται από τα νούμερα, ελάχιστα έργα έγιναν.
Σήμερα, για όλους αυτούς, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ δίνει τη δυνατότητα να κλείσουν οριστικά το «κεφάλαιο φωτοβολταικά», παίρνοντας πίσω ένα τμήμα της δαπάνης που έκαναν, ζητώντας δηλαδή από την τράπεζα να τους επιστραφεί η εγγυητική επιστολή.

 energypress - inews

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Τι πρέπει να ξέρετε για την πιστοποίηση των πέλλετ

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη στροφή του καταναλωτικού κοινού στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων με σκοπό τη θέρμανση. Μεγάλο μέρος αυτών των καυσίμων ανήκει στην κατηγορία της βιομάζας ενώ κυρίως διαδεδομένη είναι η χρήση πέλλετ (συσσωματώματα ή σύμπηκτα). Τα τελευταία χρησιμοποιούνται ως κύρια πηγή θέρμανσης  σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ και στην Ελλάδα αντικαθιστούν σε πολλές περιπτώσεις τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις θέρμανσης. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε περιπτώσεις θέρμανσης μεμονωμένων χώρων από σόμπες ή τζάκια, είτε σε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης σε καυστήρες λεβήτων.
Όπως σε κάθε περίπτωση προϊόντος όμως, υπάρχουν διαβαθμίσεις ποιότητας οι οποίες τα διαχωρίζουν σύμφωνα με τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά τους. Κυριότερα από αυτά είναι το ποσοστό υγρασίας, το ποσοστό υπολείμματος τέφρας, η θερμογόνος δύναμη και η απουσία επιβλαβών χημικών προσμίξεων.
Πρότυπα ΕΝ 14961-2 και ΕΝplus
Για τον διαχωρισμό και την κατάταξη των πέλλετ, έχει καθιερωθεί το πρότυπο ΕΝ 14961-2 ενώ για τις ανώτερες κατηγορίες αυτών και για την σήμανσή τους ως κατάλληλα για οικιακή χρήση έχει καθιερωθεί το πρότυπο ΕΝplus. Πέλλετ που κατατάσσονται στις κατηγορίες ENplus A1 και ΕΝplus A2 θεωρούνται κατάλληλα για οικιακή χρήση διασφαλίζοντας:
• Χαμηλό ποσοστό περιεχόμενης υγρασίας και μεγάλη θερμογόνο δύναμη
• Χαμηλό ποσοστό υπολείμματος τέφρας και κατ’ επέκταση λίγα στερεά υπολείμματα και βλαβερά για την υγεία μικροσωματίδια
• Απουσία επιβλαβών χημικών προσμίξεων. Οι επιβλαβείς αυτές προσμίξεις συνήθως παρατηρούνται σε πέλλετ που έχουν κατασκευαστεί από ξύλα τα οποία έχουν υποστεί χημική επεξεργασία (βερνίκια – κόλλες κλπ)
Προϊόντα χαμηλότερης κατηγορίας ή προϊόντα που δεν κατατάσσονται σε κατηγορία, προορίζονται για βιομηχανική χρήση, ενώ είναι ακατάλληλα για οικιακή. Αποτελεί επομένως συμφέρον του καταναλωτή να αναζητεί προϊόντα με τη σήμανση ENplus, προκειμένου να απολαμβάνει τα παραπάνω προτερήματα που προσφέρουν τα πέλλετ, και όχι να χρησιμοποιεί ακατάλληλα προϊόντα.

Σήμανση CE για εστίες καύσης
Εκτός από την καταλληλότητα των στερεών καυσίμων, αντίστοιχα και οι εστίες καύσης (λέβητες, σόμπες, τζάκια κλπ) πρέπει να φέρουν σήμανση CE κατά EN 14785, που σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και είναι κατάλληλες για αυτή τη χρήση.
Άλλωστε, αυτή η καταναλωτική συμπεριφορά επιλογής πιστοποιημένων προϊόντων συνάδει με το Ευρωπαϊκό ζητούμενο, τον Ευρωπαϊκό χαρακτήρα της χώρας και κυρίως την απαλοιφή των ιδιαίτερα επιβλαβών επιδράσεων στην υγεία των κατοίκων κάθε μεγαλούπολης, αλλά και των ίδιων των χρηστών και των οικογενειών τους.
Ο φορέας επιθεώρησης και πιστοποίησης TÜV HELLAS χορηγεί την πιστοποίηση ΕΝplus για τα πέλλετ ως εγκεκριμένος φορέας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πέλλετ (European Pellet Council), επιδιώκοντας τη διασφάλιση της ποιότητας στα προϊόντα για την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας των πολιτών και την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.

Econews - autotriti  - inews.gr


Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Πρώτες ύλες από τα σκουπίδια η επικρατούσα τάση στη Γερμανία

To 1893 οι τοπικές αρχές του Αμβούργου υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων μετά από επιδημία χολέρας στη Γερμανία. Βρετανοί ειδικοί βοήθησαν ιδιαίτερα στην κατασκευή του εργοστασίου καθώς οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει αρκετά νωρίτερα στο Λονδίνο την πρώτη τέτοια μονάδα στην Ευρώπη. Μετά από εκατό χρόνια και 75 παρόμοια εργοστάσια στη Γερμανία, οι αρχές της χώρας αντιλήφθηκαν πως έπρεπε να ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να διαχειριστούν τα σκουπίδια. Έτσι προσανατολίστηκαν στην αναζήτηση νέων τεχνολογιών, ώστε από τη διαχείριση των απορριμμάτων να υπάρχει κέρδος. Με ποιόν τρόπο; Με την παραγωγή ενέργειας από αυτά, την επαναχρησιμοποίηση παλαιών πραγμάτων και την ανακύκλωση.
«Μέχρι το 2005, παρά την εξέλιξη που είχε επιτευχθεί στον τομέα αυτό, πετούσαμε στα σκουπίδια το 75% των απορριμμάτων. Μετά και τις έντονες αντιδράσεις για την καύση η Γερμανία στράφηκε περισσότερο στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων μετά την μετατροπή τους.
Σήμερα η επαρχία Καλβ στο Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας θέλει να βοηθήσει την Κρήτη ώστε να μην χρειαστούν όσα χρόνια χρειάστηκε η Γερμανία για έναν κατάλληλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων» τόνισε ο διευθυντής της εταιρείας Διαχείρισης Απορριμμάτων AWG της επαρχίας Καλβ, Μάνφρεντ Κρικ.
Εκείνο που είναι πρωταρχικής σημασίας, κατά τον κ. Κρικ, είναι ο πολίτης να είναι μέρος των αποφάσεων, να ενημερώνεται σωστά και να αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ευθύνης που έχει, ώστε το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που θα επιλεγεί να του αποφέρει τα περισσότερα.        Σε αυτό το πνεύμα γίνεται μεγάλη προσπάθεια στη Γερμανία για την ενημέρωση των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία αλλά και την προσέγγιση του πολίτη ώστε να γνωρίζει τι είναι εκείνο που ωφελεί και τι αυτό που βλάπτει.
Με ιδιαίτερα θετικό τρόπο αντιμετωπίζει, άλλωστε, η περιφέρεια της Κρήτης τη συνεργασία που ξεκίνησε με την πόλη Καλβ. Για ειλικρινή συνεργασία έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, ο οποίος, ωστόσο, διαπίστωσε «διαφορά φάσης» με τους Γερμανούς συναδέλφους του.
Συγκεκριμένα εξήγησε ότι τη στιγμή που η γερμανική πρόταση για την Κρήτη ήταν να γίνει μια πιλοτική εφαρμογή για τη δυνατότητα υιοθέτησης της διαλογής των απορριμμάτων «στην πηγή», η Περιφέρεια βρισκόταν ήδη στο στάδιο της κατασκευής των μονάδων χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τα αποτελέσματα από την μελλοντική λειτουργία τους.
«Χρειάζεται η ευαισθητοποίηση των πολιτών ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον και για την τσέπη τους.
Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να μειωθεί η «διαφορά φάσης» ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα και να προσεγγίσουμε ο ένας τον άλλον», υπογράμμισε ο κ. Καλογερής.

(ΑΜΠΕ)

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Το πρώτο φορτηγό πλοίο που θα κινείται με φυσικό αέριο

Η ελληνική ναυτιλία συνεχίζει να πρωτοπορεί παγκοσμίως ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά εποχές. Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία αναζητά νέες μορφές ενέργειας λιγότερο ρυπογόνων για το περιβάλλον με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου.
Και το πρώτο αποτέλεσμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι γεγονός. Στο πλαίσιο ελληνο-κινεζικής συνεργασίας με τη συνδρομή του Lloyd’s Register, ολοκληρώθηκε η μελέτη για τη ναυπήγηση του πρώτου πλοίου μεταφοράς ξηρού φορτίου, ενός bulk carrier το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως καύσιμο και φυσικό αέριο.
Πρόκειται για το σχέδιο «Καθαρός Ουρανός»- «Clean Sky» που αφορά πλοίο τύπου Kamsarmax το οποίο θα κατασκευαστεί στα ναυπηγεία της κινεζικής Cosco για λογαριασμό της ναυτιλιακής εταιρείας Golden Union συμφερόντων του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θοδωρή Βενιάμη. Πρόκειται για μια κίνηση που έχει τη δική της δυναμική που αφορά συγκεκριμένα τον τομέα των φορτηγών πλοίων.
Το σχέδιο άρχισε να μελετάται από τον Ιούνιο του 2011 προκειμένου να καταδειχθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να κατασκευαστεί ένα φορτηγό πλοίο το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό και θα καίει ως καύσιμο φυσικό αέριο.
Το σχέδιο «Clean Sky» είναι ευέλικτο αφού δίνει τη δυνατότητα στον πλοιοκτήτη να επιλέξει δύο ή και τρία ειδών καυσίμα για το πλοίο που θα ναυπηγήσει, ήτοι heavy fuel oil (HFO) ή diesel ή φυσικό αέριο.
Από την πλευρά της Golden Union επισημαίνουν ότι τα πλοία από το 2016 θα πρέπει να συμμορφωθούν με την αυστηρή νομοθεσία του ΙΜΟ και αυτό αυξάνει τις απαιτήσεις για λύσεις που αφορούν σύγχρονες τεχνολογίες για πρόωση οι οποίες θα ενσωματώνουν το κόστος λειτουργίας. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μια σημαντική στροφή προς το φυσικό αέριο ως καύσιμο κίνησης και στη λειτουργία του φυσικού αερίου σε μηχανές διπλού καυσίμου που έχουν ήδη συμμορφωθεί με τις
απαιτήσεις Tier III του ΙΜΟ.
Η χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να είναι η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των ολοένα και αυστηρότερων απαιτήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς τα πλοία να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους» και προσθέτουν:
«Κοιτάζοντας την εμπορική προοπτική του υγροποιημένου φυσικού αερίου ως καυσίμου του πλοίου, το κόστος του κεφαλαίου για την εγκατάσταση ενός συστήματος καυσίμου υγροποιημένου φυσικού αερίου θα πρέπει να εξοφληθεί μετά από λίγα χρόνια λόγω της εξοικονόμησης των λειτουργικών εξόδων».
Μέχρι σήμερα η έρευνα για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου σε πλοία είχε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένους τύπους πλοίων όπως είναι τα επιβατηγά αλλά και πλοία μικρών. Όμως το νέο αυτό πλάνο «Clean Sky» έργο αυτό ανοίγει το δρόμο για να μπει φυσικό αέριο τόσο στα φορτηγά πλοία όσο και στα δεξαμενόπλοια.
Η εταιρεία Golden Union ιδρύθηκε το 1977. Η εταιρεία εξειδικεύτηκε στη μετατροπή φορτηγών πλοίων σε ειδικού τύπου ώστε να μεταφέρουν τσιμέντο γεγονός το οποίο βοήθησε να γίνει η Ελλάδα τη δεκαετία του '80 ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τσιμέντου στον κόσμο. Σήμερα ελέγχει στόλο 23 πλοίων capes και panamax, ενώ έχει σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα για την κατασκευή 13 φορτηγών πλοίων. Η χωρητικότητα του στόλου της υπερβαίνει τα τέσσερα εκατομμύρια τόνους.
 
 Πρώτο ΘΕΜΑ - e-nautilia.gr/

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Μεγάλη αναβάθμιση επιχειρεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης!

Μπορεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης πραγματικά να κατασκευάζεται με ρυθμούς … χελώνας όμως ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωράει σε ένα μεγάλο έργο το οποίο αναμένεται να προσφέρει πολλά τόσο στην αισθητική της πόλης όσο και στο τοπικό της κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα κατασκευάζονται ήδη από το 2006 από το Δήμο σε συνολική έκταση 5.5 χιλιομέτρων συνολικά 13 κήποι όπου έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι 5 και αναμένεται μέχρι το φθινόπωρο του 2013 να ολοκληρωθούν και οι άλλοι 8.
Το έργο κόστισε συνολικά 37 εκατομμύρια ευρώ και εκτός από το ότι θα έλκει οπτικά περισσότερο προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες να επισκέπτονται τη πόλη, αναμένεται να μειωθεί η θερμοκρασία μέσα στη Θεσσαλονίκη κατά 2 βαθμούς κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέροντας οπωσδήποτε μία ανάσα δροσιάς στους κατοίκους.

 ecotimes.

3 εκατ. ευρώ για τη διαφημιστική προβολή της ΔΕΗ

Ποσό 3 εκατ. ευρώ προβλέπεται για τη διαφημιστική καμπάνια της ΔΕΗ, σύμφωνα με απάντηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Επιχείρησης, Αρθούρου Ζερβού, στη Βουλή.
Ξεπερνούν τις 700.000 οι διακανονισμοί οφειλών πελατών το 2012, σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλείται ο κ. Ζερβός σε άλλη έγγραφη απάντησή του.
Συγκεκριμένα σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, ο κ. Ζερβός γνωστοποιεί ότι το 2011 η ΔΕΗ έκανε περισσότερους από 400.000 διακανονισμούς, ενώ κατά το 2012 ο αριθμός αυτός εκτιμάται πως είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, ξεπερνώντας τις 700.000.Σε άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αναφέρει ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίο που ελήφθη τον περασμένο Αύγουστο, ορίστηκε το ποσό των 3.000.000 ευρώ κατ' ανώτατο όριο και για 12 μήνες για τη διαφημιστική προβολή της Επιχείρησης, για την υποστήριξη της εμπορικής της πολιτικής, καθώς και για άλλες επικοινωνιακές δράσεις.
«Η ΔΕΗ ΑΕ ως εισηγμένη εταιρία οφείλει να πραγματοποιεί επικοινωνιακές ενέργειες, ενημερώνοντας το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών και ιδιαίτερα τα 7,3 εκατομμύρια πελάτες της σχετικά με όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της», εξηγεί ο κ. Ζερβός και προσθέτει ότι «η Επιχείρηση οφείλει να ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικά με το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό της έργο, αλλά και παράλληλα να προβάλλει με ειλικρίνεια μέσα από τους ανθρώπους της, το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό μας εταιρείας που καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσει την αδιάλειπτη παραγωγή και παροχή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για τη χώρα, τους πολίτες, τις επιχειρήσεις».
Τέλος, όπως διευκρινίζει, το ποσό των 3 εκατ. αντιστοιχεί σε «ποσοστό 0,054% επί του κύκλου εργασιών, όταν επιχειρήσεις ανάλογου μεγέθους δαπανούν για τη διαφημιστική τους προβολή ποσοστό 1,20% επί του αντίστοιχου κύκλου εργασιών τους».

(naftemporiki.gr)

«Μας εγκαταλείπετε, σας εγκαταλείπουμε» - Νέα επιστολή ξένων εταιρειών αιολικών στο Σαμαρά

Επανέρχονται με δεύτερη επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη οι επτά μεγαλύτερες ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στην αιολική ενέργεια, διαμαρτυρόμενες για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις ΑΠΕ. Οι εταιρείες, με βάση το κείμενο που έχει στη διάθεσή του το energypress,  προειδοποιούν ότι «η εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να μας αναγκάσει να επανασχεδιάσουμε την επενδυτική μας πολιτική για την Ελλάδα», εννοώντας προφανώς να σταματήσουν ή να ελαχιστοποιήσουν την περαιτέρω επενδυτική τους δραστηριότητα στη χώρα μας, δηλώνοντας ταυτόχρονα «λυπούμαστε πολύ γιατί αυτό αντιτίθεται στην ισχυρή πίστη μας ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας στο επενδυτικό προσκήνιο».
Οι ξένες εταιρείες, πέραν των άλλων, εκφράζουν αμφιβολία για τη νομική βάση των ρυθμίσεων που προτείνει το ΥΠΕΚΑ, για τις οποίες υποστηρίζουν ότι είναι αντίθετες προς κάθε «λογική επιχειρηματική πρακτική».
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές δείχνουν να διαπιστώνουν αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης σε σχέση με τις ΑΠΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το σχέδιο νόμου δίνει στους ξένους επενδυτές την εντύπωση ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποσύρει τη στήριξή της προς την αιολική ενέργεια και καταργεί τις δεσμεύσεις της για ενίσχυση του τομέα στο πλαίσιο της οδηγίας 2009/28/ΕΚ».
Οι επτά εταιρείες ζητούν με την επιστολή τους «την τελευταίας στιγμής, υψηλού επιπέδου παρέμβαση» του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, προκειμένου, όπως γράφουν, «να βελτιωθεί η κατάσταση που επικρατεί και τελικά να συνεχιστούν οι επενδύσεις μας στον κλάδο».
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επτά εταιρείες, όπως σημειώνουν, έχουν ήδη επενδύσει πάνω από 1 δις. ευρώ στον κλάδο, ενώ διατηρούν χαρτοφυλάκια νέων έργων αιολικής ενέργειας, αξίας πάνω από 5 δις. ευρώ, ώριμων προς υλοποίηση εντός των επόμενων πέντε χρόνων, δίνοντας ευκαιρίες για απασχόληση αλλά και εισόδημα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Την επιστολή, η οποία εστάλη στις 13 Δεκεμβρίου, υπογράφουν οι επικεφαλής των θυγατρικών Ισπανικών, Γαλλικών, Ιταλικών, Δανικών και άλλων ξένων Ομίλων και συγκεκριμένα: Iberdrola – Rokas, Enel, EDF, Acciona, Gamesa, Jasper και Vestas. Οι εταιρείες αυτές κατέχουν πάνω από το 50% του συνόλου των αιολικών έργων της χώρας.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι επτά εταιρείες, το νομοσχέδιο που «βιαστικά προωθείται» από το ΥΠΕΚΑ, εισάγει επιπλέον διοικητικά εμπόδια και ειδικότερα το κόστος στα πρώτα στάδια ανάπτυξης των έργων αυξάνεται σημαντικά με την υποχρέωση παροχής τραπεζικών εγγυήσεων από τους επενδυτές, προκειμένου να διατηρήσουν την ισχύ των αδειών τους, προσθέτοντας ένα «βάρος» στηριγμένο σε αμφίβολη νομική βάση.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα, σύμφωνα με το οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρές επιχειρηματικές αποφάσεις, πριν καν ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των έργων μας. Προφανώς αυτό είναι αντίθετο προς κάθε λογική επιχειρηματική πρακτική. Επίσης, επιπρόσθετες διοικητικές κυρώσεις, σε χρηματική μορφή, θα επιβάλλονται στην περίπτωση καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης, ανεξάρτητα από το αν αυτές οφείλονται στον επενδυτή ή στις αρμόδιες αρχές». 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως και πάλι είχε αποκαλύψει το energypress, οι ίδιες επτά εταιρείες είχαν στείλει επιστολή προς τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη στα μέσα Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενες για την επιβολή έκτακτης εισφοράς επί του τζίρου των ΑΠΕ. Σε εκείνη την επιστολή ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Η ψηφισθείσα διάταξη για αναδρομικά εφαρμοζόμενη έκτακτη εισφορά και η εισαχθείσα, την τελευταία στιγμή, επέκτασή της σε όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θίγει κατά κύριο λόγο την αιολική ενέργεια, που αποτελεί την πλέον ορθολογικά αμειβόμενη τεχνολογική κατηγορία. Με τον τρόπο αυτό, το ελληνικό Δημόσιο επιλεκτικά αθετεί ανειλημμένες υποχρεώσεις του, επιβάλλοντας μέτρο κατ’ εξοχήν αντιαναπτυξιακό, που επιφέρει σοβαρότατο πλήγμα στα οικονομικά των λειτουργούντων έργων ΑΠΕ και εξαναγκάζει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την αναπτυξιακή στρατηγική τους καθώς και την παρουσία τους στην ελληνική αγορά».

energypress.gr.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Με τις παλιές ταρίφες τα φ/β με αιτήσεις σύνδεσης έως 10 Αυγούστου

Τιμολόγηση με τις παλιές «ταρίφες» προβλέπει για τα φωτοβολταϊκά για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως την 10η Αυγούστου 2012 το νέο σχέδιο νόμου για την τήρηση αποθεμάτων πετρελαίου, το οποίο κατατέθηκε στη βουλή.
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου αντιμετωπίζονται περιπτώσεις επενδυτών, οι οποίοι δήλωσαν ετοιμότητα για σύνδεση του φωτοβολταϊκού σταθμού τους πριν από την έναρξη ισχύος της υπ’ αριθμόν Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2301/οικ.16933/9.8.2012 Απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία μειώθηκε σημαντικά η τιμή αναφοράς, πλην όμως η σύνδεσή τους καθυστέρησε, για τεχνικούς λόγους.
Παράταση για αγροτικά φ/β
Παράλληλα, το άρθρο προβλέπει την παράταση της διάρκειας των συμβάσεων σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι είχαν ζητήσει δάνεια από την Αγροτική τράπεζα, η έγκριση/ εκταμίευση των οποίων καθυστέρησε λόγω της συγχώνευσης της τελευταίας με την τράπεζα Πειραιώς.
Εναλλακτικά, παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής της εγγυητικής επιστολής στους εν λόγω αγρότες, εφ’ όσον αυτοί δηλώσουν ότι δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού.
Αναλυτικά το σχετικό άρθρο έχει ως εξής:
«Άρθρο 24
Ρυθμίσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς
1. Για όσους φωτοβολταϊκούς σταθμούς υποβλήθηκε αίτηση για ενεργοποίηση της σύνδεσής τους έως την 10η Αυγούστου 2012, ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η τιμή που ίσχυε κατά τον χρόνο υποβολής της ανωτέρω αίτησης.
2. Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες, η συμβατική διάρκεια των οποίων λήγει έως την 31η Μαρτίου 2013, παρατείνονται κατά δύο μήνες μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερόμενου κατ’ επάγγελμα αγρότη προς τον αρμόδιο διαχειριστή, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
3. Συμβάσεις Σύνδεσης που έχουν υπογραφεί για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες και των οποίων η συμβατική διάρκεια έληξε κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 έως και την έναρξη ισχύος του παρόντος, θεωρούνται ενεργές και η διάρκειά τους παρατείνεται έως την παρέλευση δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος μετά από σχετικό αίτημα του ενδιαφερόμενου κατ’ επάγγελμα αγρότη προς τον αρμόδιο διαχειριστή, που υποβάλλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη ισχύος του παρόντος.
4. Εγγυητικές επιστολές που προσκομίστηκαν πριν από την υπογραφή των Συμβάσεων Σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς από κατ’ επάγγελμα αγρότες επιστρέφονται, μετά από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου κατ’ επάγγελμα αγρότη προς τον αρμόδιο διαχειριστή ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του σταθμού.»

 energypress - eidhseis-shmera.

Δέσμη δράσεων για την αιθαλομίχλη

Το νέφος που προκαλεί η αιθαλομίχλη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες και οι επιπτώσεις που έχει το συγκεκριμένο φαινόμενο για τη δημόσια υγεία, συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος.
Στη δέσμη των δράσεων περιλαμβάνονται η επιδότηση για τη μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά, με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον», η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς επίσης και ο καλύτερος συντονισμός και η συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης, με παράλληλες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών.
Επίσης, εξετάζονται ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. σε Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλετ κ.λ.π., αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.

Τη συζήτηση συντόνισε η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, παρουσία της υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ενώ συμμετείχαν ο γ.γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μωυσής Κουρουζίδης, στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων των υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, των Διευθύνσεων Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι επιστήμονες και καθηγητές του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.
Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Περιβάλλοντος, για το μακροχρόνιο σχεδιασμό λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, με εσωτερικοποίηση του περιβαλλοντικού κόστους και γνώμονα την παράμετρο της αειφορίας καθώς και της μακροχρόνιας χρήσης των φυσικών πόρων.
Κατά πληροφορίες, από την πλευρά της, η υφυπουργός Υγείας κατά τη σύσκεψη υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων και τέθηκε επίσης το ενδεχόμενο της πρότασης προς το υπουργείο Οικονομικών για άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο, ενώ, παράλληλα, προτάθηκε και η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Επίσης, στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια, κάτι που δεν ισχύει γενικώς με την κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη-μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το υπουργείο Υγείας.
Σε μετρήσεις που έγιναν, τα αιωρούμενα σωματίδια εμφανίστηκαν σε πολύ αυξημένα επίπεδα, πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο των 50 mg/m3 την ημέρα, σε περιοχές όπως το Μαρούσι, τη Λυκόβρυση και το Κορωπί. Η παρατεταμένη αύξηση των μικροσωματιδίων μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία. Σύμφωνα με ειδικούς, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο αναπνευστικό, στο κυκλοφορικό, καθώς και προβλήματα στη λειτουργία των οφθαλμών.

Real.gr - inews.